Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων

Τρία ξεχωριστά περιστατικά, που συνέβησαν στη χώρα μας τον τελευταίο ενάμιση μήνα και που "δείχνουν το μέγεθος της ανακολουθίας - για να μην πούμε της παρανομίας - με την οποία οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες", αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Η παραπάνω οργάνωση σημειώνει πως στις 22 Αυγούστου έφτασαν στο Ηράκλειο της Κρήτης 167 Κούρδοι, οι οποίοι δήλωσαν πως επιθυμούν άσυλο στη χώρα μας. Και παρότι οι Κούρδοι συμπλήρωσαν τις σχετικές αιτήσεις, το Τμήμα Αλλοδαπών και η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου - ως καθ' ύλην αρμόδιοι - αρνήθηκαν να τις παραλάβουν απ' το Λιμενικό, χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες του στιλ "δεν έχουμε πρωτόκολλο" ή "είναι παλιά η φόρμα της αίτησης και δεν μπορούμε να τη δεχτούμε". "Χρειάστηκε ιδιαίτερη πίεση για να πειστούν οι αστυνομικές αρχές να κάνουν το νόμιμο καθήκον τους, δηλαδή να δεχτούν τις αιτήσεις ασύλου", αναφέρει η Διεθνής Αμνησία.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στις 30 Σεπτέμβρη, όταν 275 Κούρδοι (μεταξύ τους και 123 παιδιά) έφτασαν στα Χανιά. Και εδώ, όμως, οι Αστυνομικές Αρχές χρησιμοποίησαν δικαιολογίες, όπως "είναι λαθρομετανάστες ή μέλη του PKK", για να μη δώσουν στους πολιτικούς πρόσφυγες άσυλο. Μάλιστα, όλα αυτά συνέβαιναν την ίδια ώρα που μπροστά στις κάμερες ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοτσώνης - επισκεπτόμενος τους Κούρδους - δήλωνε πως το αίτημά τους για άσυλο θα εξεταστεί! "Μόλις χθες οι αστυνομικές αρχές Χανίων παρέλαβαν τις αιτήσεις και άρχισε η διαδικασία καταγραφής των προσφύγων", επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Οσο για το τρίτο περιστατικό, η διεθνής οργάνωση αναφέρει: "Οι σκηνές ξυλοδαρμού των Κούρδων που εντοπίστηκαν στην Καβάλα θίγουν κάθε έννοια ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας. Ο άνευ λόγου ξυλοδαρμός των εξαθλιωμένων Κούρδων θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αντικατοπτρίζει την υποχρέωση της χώρας μας για περίθαλψη και προστασία των προσφύγων. Αλλά πέρα του ξυλοδαρμού αποφασίστηκε η απέλαση των Κούρδων. Αλήθεια, πού θα απελαθούν και με ποιες νόμιμες διαδικασίες; Η μόνιμη τακτική των αστυνομικών αρχών, κυρίως στη Β. Ελλάδα, να χαρακτηρίζει συλλήβδην "λαθρομετανάστες" τους Κούρδους και να τους απελαύνει ατύπως στην Τουρκία, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ