Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξεκίνημα - μήνυμα αγώνα
  • Με μαζική συμμετοχή αγροτών ξεκίνησαν χτες από τα Φάρσαλα οι νέες κινητοποιήσεις
  • Την αποφασιστικότητά της να συγκρουστεί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στους δρόμους του αγώνα, διαμηνύει η αγωνιζόμενη αγροτιά

"Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" και η χτεσινή αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία από τα Φάρσαλα, δεν ήταν απλώς πολύ πετυχημένη, αλλά πρωτόγνωρη, σε σχέση με ανάλογες προειδοποιητικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες οδήγησαν στα μεγαλειώδη πανθεσσαλικά και πανελλαδικά συλλαλητήρια.

Πάνω από 100 τρακτέρ - και, μάλιστα, προσερχόμενα μόνο από τρία χωριά, κοντινά της πόλης, αφού οι διοργανωτές της συγκέντρωσης είχαν ζητήσει να έρθουν, συμβολικά, μόνο λίγα τρακτέρ - "περικύκλωσαν" την κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, δημιουργώντας το γνωστό, από παλιά "σκηνικό". Και εκατοντάδες αγρότες της περιοχής - κυρίως σιτοπαραγωγοί και βαμβακοπαραγωγοί - γέμισαν το χώρο, στέλνοντας το μήνυμα πως και φέτος είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη τους, ενωτικά, μαζικά και δυναμικά.

Η μεγάλη επιτυχία της χτεσινής προειδοποιητικής συγκέντρωσης στα Φάρσαλα- η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της απόφασης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας,για ενημερωτικές - προειδοποιητικές συγκεντρώσεις στις επαρχίες και τα χωριά του νομού - στέλνει το "σήμα" στην ηγεσία του αγροτικού κινήματος της περιοχής, στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή,για επέκταση, ένταση και συντονισμό των αγώνων, καθώς φανερώνει τις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς.Ταυτόχρονα, στέλνει το μήνυμα στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας την πως οι νέοι αγώνες, που ξεκινούν, απαιτούν άμεσες λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και δε θα σταματήσουν ούτε με ανέξοδες υποσχέσεις, αλλά ούτε και με την τρομοκρατία των ΜΑΤ και των δικαστηρίων.

Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθούν οι κυβερνώντες - και η νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας - ότι όσο συνεχίζουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που δημιουργεί, συντηρεί και επαυξάνει τα προβλήματα, τόσο θα μεγαλώνουν οι "παρατάξεις" των τρακτέρ και οι "στρατιές" της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Αν δεν αντιληφθεί αυτό το απλό μήνυμα η κυβέρνηση - κι αν πάρουμε υπόψη τις δηλώσεις του πρωθυπουργού προχτές στη Βουλή, φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ή, μάλλον, να μην θέλει να το αντιληφθεί, επιμένοντας στο μονόδρομο της ΟΝΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ - τότε η ίδια θα ευθύνεται αποκλειστικά για ό,τι επακολουθήσει με τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου.

Ζητούν άμεσες λύσεις

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στη χτεσινή προειδοποιητική συγκέντρωση των Φαρσάλων, οι αγρότες:

  • Διαμαρτυρήθηκαν για τις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία θέτει περιορισμούς στις καλλιέργειες και στην παραγωγή, επιβάλλει πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς όλων των αγροτικών προϊόντων, μειώνοντας τις τιμές τους και, επομένως, συρρικνώνοντας το αγροτικό εισόδημα.
  • Απαίτησαν,"εδώ και τώρα", αλλαγές στους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.
  • Ζήτησαν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, φθηνότερα δάνεια από την τράπεζα και αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών, αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και κατασκευή έργων υποδομής για τη γεωργία.
  • Δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συγκρουστούν, με όσα μέσα διαθέτουν, με την αντιαγροτική πολιτική, "ποντάροντας" στην ενότητα του κινήματός τους, στο δίκιο των αιτημάτων τους, στο δικαίωμά τους να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους.
Ο Γ. Παττάκης

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους - και διακοπτόμενος συχνά από χειροκροτήματα - ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αναφέρθηκε διεξοδικά, χρησιμοποιώντας και χαρακτηριστικά παραδείγματα, στα προβλήματα που προκαλούν οι κανονισμοί της ΕΕ σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι μ' αυτήν την πολιτική που εφαρμόζεται οι αγρότες "δεν έχουν πού να πάνε και πού να σταθούν", αφού κανένα προϊόν πλέον δεν τους εξασφαλίζει το αναγκαίο εισόδημα για να ζήσουν.Στάθηκε, ιδιαίτερα, στη μείωση της τιμής στο στάρι - που το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μένει απούλητο στις αποθήκες - στο καλαμπόκι, στο βαμβάκι, στα τεύτλα, στον καπνό, στη βιομηχανική ντομάτα. Επισήμανε την ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα γεωργικά μέσα και εφόδια, όπως στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στους σπόρους, στα καλλιεργητικά, στα ποτίσματα, στα έξοδα συγκομιδής και μεταφοράς προϊόντων κ.ά. Υπογράμμισε τις αγωνιστικές διαθέσεις του αγροτικού κόσμου και κάλεσε την κυβέρνηση ν' αφουγκραστεί τη "βοή" απόγνωσης και οργής της αγροτιάς, να συζητήσει, επί της ουσίας, με το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και να εγκαταλείψει την τακτική της αδιαφορίας, του "πείσματος", των απειλών και της τρομοκρατίας, που είναι και προκλητική και αναποτελεσματική και αδιέξοδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ