Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
"Πειραματόζωα" γίνονται οι μαθητές

Προβλήματα στους καθηγητές και τους μαθητές δημιουργεί η διδασκαλία του μαθήματος των Μαθηματικών του Λυκείου μετά τις τελευταίες αλλαγές, όπως καταγγέλλουν μαθηματικοί από σχολεία της Νότιας Αττικής και καλούν τους συναδέλφους τους μαθηματικούς, αλλά και τους καθηγητές άλλων ειδικοτήτων να διδάξουν την ύλη με ρυθμούς τέτοιους που να είναι δυνατή η ουσιαστική αφομοίωσή τους από τους μαθητές, αντιτιθέμενοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια πίεσης για επιτάχυνση του ρυθμού διδασκαλίας.

Οι μαθηματικοί της ΕΛΜΕ Ν. Αττικής, οι οποίοι συζήτησαν το θέμα, παρατηρούν ότι "η ύλη των κατευθύνσεων (Θετικής και Τεχνολογικής) δεν είναι δυνατόν να αφομοιωθεί από μαθητές που μόλις τέλειωσαν την Α Λυκείου, με το επίπεδο γνώσεων που έχουν και σε σχέση με τον υποτιθέμενο χρόνο διδασκαλίας". Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά ότι "μέρος της ύλης της 1ης δέσμης μεταφέρθηκε μηχανιστικά στη Β Λυκείου, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή της στο επίπεδο των μαθητών" και πως "υπολογίστηκε ότι, χωρίς να μετρηθούν αργίες, εκδρομές κλπ., η ύλη της θετικής κατεύθυνσης θα τελειώσει στοιχειωδώς περί τα μέσα Ιουνίου".

Επισημαίνουν παράλληλα ότι "η ύλη των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας (Α και Β Λυκείου) είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί, αν λάβουμε υπόψη τη μείωση των ωρών διδασκαλίας της Αλγεβρας αφ' ενός, και τα γνωστικά κενά που έχουν οι μαθητές, από το γυμνάσιο και την Α Λυκείου".

Οι μαθηματικοί χαρακτηρίζουν "απαράδεκτα" και τα σεμινάρια που παρακολούθησαν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "αντί να ενημερώνουν τους συναδέλφους, επέτειναν τη σύγχυση που υπήρχε".

"Στην προσπάθεια να εφαρμοστεί ο επιστημονικά αμφιλεγόμενος νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών, μετατρέπονται χιλιάδες μαθητές και καθηγητές σε πειραματόζωα, επισημαίνουν οι μαθηματικοί. Παράλληλα δημιουργείται σύγχυση και αβεβαιότητα και τα παιδιά οδεύουν μαζικά προς τα φροντιστήρια, νωρίτερα απ' ό,τι γινόταν προηγούμενα και για περισσότερες ώρες. Ετσι τονώνεται ένας θεσμός που υποτίθεται ότι αντιμάχεται η "μεταρρύθμιση", ενώ οι μαθητές είναι τα θύματα που παραδέρνουν καθημερινά μεταξύ σχολείου - φροντιστηρίου, χωρίς να είναι σε θέση να διαθέσουν το στοιχειώδη χρόνο προσωπικής καθημερινής δουλιάς, που απαιτείται για την αφομοίωση ύλης τέτοιου όγκου και επιπέδου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ