Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ανακύκλωση "οικολογικών" προτάσεων...

Να φύγει το στρατόπεδο, για να μπουν οι ιδιώτες! Αυτό ήταν ουσιαστικά το συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις των δημάρχων Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίων Αναργύρων, αλλά και του προέδρου του ΑΣΔΑ

Σε ανακύκλωση γνωστών "οικολογικών" προτάσεων, που αφορούν στην αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, όταν απομακρυνθεί από την περιοχή, εξελίχθηκε η ημερίδα που έγινε προχτές στο Δημαρχείο του Αιγάλεω, με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).

Ωστόσο, ορισμένοι από τους δημάρχους των όμορων δήμων δεν παρέλειψαν να βάλουν στο παιχνίδι και τους ιδιώτες, που θα κληθούν να βάλουν το χεράκι τους στην αξιοποίηση του χώρου. Αυτή, άλλωστε, ήταν η συνισταμένη των τοποθετήσεων, τόσο του προέδρου του ΑΣΔΑ Π. Σπηλιόπουλου, όσο και των δημάρχων Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίων Αναργύρων.

Και ο καθένας τους είχε να προτείνει και διαφορετικές χρήσεις του στρατοπέδου, που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσουν τις οικονομικές προϋποθέσεις για τη συντήρηση του πάρκου. Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο μέρος του χώρου οδεύει για τσιμεντοποίηση.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλου,ο οποίος, εναρμονισμένος με τις προτάσεις της κυβέρνησης, πρότεινε τη χωροθέτηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόταση, που είναι αντίθετη με τις θέσεις των όμορων δήμων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Σπηλιόπουλος,με την εισήγησή του, ζήτησε να χωροθετηθεί στην έκταση των 3.500 στρεμμάτων του στρατοπέδου, υπερτοπικό πολιτιστικό κέντρο, αθλητικό κέντρο, κέντρο σύγχρονης τεχνολογίας.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ, περιγράφοντας το ρόλο του Συνδέσμου, υποστήριξε πως δεν είναι διεκδικητικός μηχανισμός. Τοποθέτηση, στην οποία αντέδρασε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Χαϊδαρίου" Μιχάλης Σελέκος, επισημαίνοντας ότι η ημερίδα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από προσπάθειες συντονισμού για κλιμάκωση του αγώνα των κατοίκων για την απομάκρυνση του στρατοπέδου.

"Ο μηχανισμός που εμπορεύεται το στρατόπεδο άρχισε πια να νομιμοποιείται, τόνισε ο Μ. Σελέκος. Μελέτες και εισηγήσεις στηρίχτηκαν στη λογική της ανταποδοτικότητας και της δημιουργίας διαφόρων χρήσεων στο στρατόπεδο. Η μελέτη έμμεσα προβλέπει την τσιμεντοποίηση και τη δημιουργία μιας καινούριας πόλης μέσα στο στρατόπεδο. Το πράσινο χρησιμοποιείται σαν μαϊντανός για να "νοστιμεύουν" οι άλλες χρήσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να μπει στο παιχνίδι των συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο, αλλά να καταδικάσει τέτοιου είδους προτάσεις. Να φύγει το στρατόπεδο χωρίς όρους και εκβιαστικά διλήμματα", κατέληξε.

Με τη σειρά του, ο Γεράσιμος Θεοδωράτος, επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης Αγίων Αναργύρων", τόνισε ότι για τη ριζική λύση του προβλήματος χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική. "Χρόνια τώρα έχουμε εξαγγελίες και διακηρύξεις για απομάκρυνση των στρατοπέδων που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Τα προβλήματα οξύνονται ενόψει της Ολυμπιάδας 2004". Αναφερόμενος στην επιστολή του Κ. Λαλιώτη προς τον δήμαρχο Χαϊδαρίου, στην οποία τονιζόταν ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ και της ΝΑ δεν μπορούν να αποδεσμευτούν τα στρατόπεδα τη χαρακτήρισε "εκβιαστική και απαράδεκτη". Ο Γ. Θεοδωράτος υπογράμμισε ότι: "Πρέπει να απορρίψουμε κάθε σκέψη για ανταποδοτικότητα, οικοπεδοποίηση, ιδιωτικοποίηση των χώρων των στρατοπέδων. Να διεκδικήσει την απόδοση του συνόλου των χώρων στην Αυτοδιοίκηση. Οσο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την απομάκρυνση των στρατοπέδων, υπολογίζουμε στην κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ