Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝΑΘΗΝΑΣ
Υποκινητής ο νόμος του Αρσένη

- Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στις δυναμικές και συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις;

- Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να γίνονται τόσο μεγάλες κινητοποιήσεις.

Στην περασμένη κινητοποίηση διαδήλωσαν 20.000 μαθητές. Αυτό που μας οδήγησε στους δρόμους, είναι ο νόμος 2525/97 του Αρσένη και ο νόμος για τα ΤΕΕ. Η κυβέρνηση, με αυτούς τους νόμους, μας πετάει έξω από το Λύκειο, δε μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτούμε καν για ανώτερη και ανώτατη μόρφωση, μας οδηγεί στην παραπαιδεία, στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Αρα δε μας δίνει το δικαίωμα να μορφωθούμε, αν δεν έχουμε χρήματα. Καταντάει τη γνώση, εμπόρευμα. Οι μαθητές πλέον δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους. Εχουν καταντήσει "λάστιχο". Δουλεύουν 15 ώρες τη μέρα. Αυτός ο νόμος δε δίνει δυνατότητες να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη. Ο μαθητής είναι αναγκασμένος να απαντάει σε περιορισμένες επιλογές (α, β, γ) που στο τέλος μπορεί να είναι και λάθος. Ο μαθητής φοβάται το μέλλον του, όχι γιατί είναι παραπληροφορημένος - όπως λέει ο Γ. Αρσένης, ο οποίος δεν έχει πλέον άλλα επιχειρήματα - αλλά γιατί ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει με το νόμο.

- Τι απαντάτε σε διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν περί αναστολής της μεταρρύθμισης ή αλλαγών του νόμου, ακόμη και σε μορφή προτάσεων προς την κυβέρνηση εκ μέρους ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ);

- Ολοι οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν το νόμο και όχι να τον τροποποιήσουν, γιατί η ουσία και οι στόχοι αυτού του νόμου θα παραμείνουν οι ίδιοι. Και ένας από αυτούς τους στόχους είναι να δημιουργήσουν αμόρφωτο και φτηνό εργατικό δυναμικό. Αρα δε συμφωνούμε με αλλαγές του νόμου αλλά θέλουμε την κατάργησή του. Να μην εφαρμοστεί ούτε φέτος ούτε ποτέ. Θέλουμε το σχολείο να μας παρέχει γενική μόρφωση, δωρεάν για όλους και να παίρνουμε όλη τη γνώση μέσα από τα σχολεία και όχι από τους εμπόρους της γνώσης όπως τα φροντιστήρια κλπ. Ορισμένα ΜΜΕ προσπαθούν να απομονώσουν τα προβλήματα που αναδεικνύουν οι μαθητές από το νόμο, λέγοντας ότι οι μαθητές ζητούν κάποια τροποποίηση.

Στην πραγματικότητα όμως, οι μαθητές επισημαίνουν κάποια τρανταχτά προβλήματα του νόμου, αποδεικνύοντας ότι αυτός ο νόμος παίρνει μόνο κατάργηση και δε μας αφήνει κανένα άλλο περιθώριο.

- Πώς συνεχίζετε από δω και πέρα;

- Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας μαζικά, με όλο το λαό. Αύριο, Παρασκευή το Συντονιστικό καλεί σε γενικές συνελεύσεις τους μαθητές για να προχωρήσουμε σε τοπικές κινητοποιήσεις, μαθητικά μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους. Είμαστε αποφασισμένοι να καταργήσουμε το νόμο. Δεν πτοούμαστε από τα εμπόδια της κυβέρνησης, όπως τις απόπειρες ποινικοποίησης των αγώνων και της τρομοκράτησης, τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς. Η κυβέρνηση νομίζει ότι με τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία. θα σταματήσει τον αγώνα. Γελιέται. Και δηλώνουμε ότι οι μαθητές δεν είναι υποκινούμενοι κανενός. Δε θα δεχτούμε "καπέλα". Δεν είμαστε "πρόβατα". Αυτό που μας υποκινεί είναι ο νέος νόμος.Γρ. ΤΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ