Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΝ"
Πιλότος απρονοησίας το πρόγραμμα

Χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και με ανειδίκευτο προσωπικό, από τη Διεύθυνση Οικοτεχνίας του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ), άρχισε να εφαρμόζεται το πολυδιαφημισμένο, από την κυβέρνηση, πιλοτικό πρόγραμμα "Παιδιά των Φαναριών".

Για την εφαρμογή του προγράμματος, σε δύο κέντρα ογδόντα θέσεων, οργανώθηκαν αλλεπάλληλες συνεντεύξεις ...επίδειξης - από κοινού ή ξεχωριστά - από τον υφυπουργό Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη και τον υπουργό Δημόσιας Τάξεως Φ. Πετσάλνικο. και τον Θ. Κοτσώνη.Ομως, μόνο με κουβέντες δεν μπορεί να προσφερθεί προστασία ούτε στα 80 απ' τα 1.000 παιδιά που ζητιανεύουν στα φανάρια της Αθήνας. Μολονότι η λειτουργία του προγράμματος έχει ανατεθεί στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας, εντούτοις το προσωπικό που απασχολείται στο Κέντρο Υποδοχής της Αγίας Βαρβάρας (Λ. Συγγρού) είναι του ΕΟΠ και από Διευθύνσεις που ουδεμία σχέση έχουν με πρόνοια. Δηλαδή, η φύλαξη των παιδιών έχει ανατεθεί σε πωλητές πρατηρίου, σχεδιαστές και ταπητουργούς από τη Διεύθυνση Οικοτεχνίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί για την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους, ενώ η απόσπασή τους στο Κέντρο Υποδοχής δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της Διεύθυνσης Οικοτεχνίας.

"Ορισμένοι από τους εργαζόμενους δε γνώριζαν τις υποχρεώσεις τους. Κάτω, όμως, από την απειλή της κατάργησης της υπηρεσίας τους (σ.σ. Διεύθυνση Οικοτεχνίας), συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα, μήπως αύριο βρουν θέση στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας", μας είπε ο Χρήστος Βρεττός,που εργάζεται στη Διεύθυνση Οικοτεχνίας του ΕΟΠ. "Το πρόγραμμα - συνέχισε ο Χρ. Βρεττός - εφαρμόζεται σε συνεργασία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως, που είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση των παιδιών από τους δρόμους, δεν τήρησε κάποιους όρους, όπως είναι η ηλικία των παιδιών και ο αριθμός διάθεσης αστυνομικών για τη φύλαξη της Μονάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρχονται στο Κέντρο μέχρι και παιδιά 18 ετών, τα οποία τη νύχτα το "έσκαγαν" με τις πιζάμες".

Ο Χρ. Βρεττός κατήγγειλε, επίσης, ότι προωθούνται αποσπάσεις εργαζομένων από τον ΕΟΠ στο ΠΙΚΠΑ, χωρίς την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα. "Ορισμένες αποσπάσεις απ' αυτές - κατέληξε - είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ. Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠ, έναντι αυτών του ΠΙΚΠΑ, αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας, εξαιτίας της διαφορετικής εργασιακής σχέσης (σ.σ. το ΠΙΚΠΑ είναι ΝΠΔΔ, ενώ ο ΕΟΠ είναι ΝΠΙΔ). Επίσης, εκκρεμεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ