Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ανιψιός σε ρόλο μεσσία

Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ και πραγματοποιεί σήμερα αρχηγική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη. Τις προτάσεις του για το καταστατικό παρουσίασε χτες ο Γ. Σουφλιάς

Με εμφάνιση "μεσσία" και με εμφανή μεγαλομανία ο ανιψιός του ιδρυτή της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, ανακοίνωσε μέσω "τηλεοπτικού διαγγέλματος" την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ.

Ο νεαρός βουλευτής εμφανίστηκε ως ο σωτήρας όχι μόνο της ΝΔ αλλά και της Ελλάδας (!) λέγοντας αλαζονικά ότι κάνοντας "το χρέος μου προς την πατρίδα και την παράταξη αποδέχομαι την τιμητική πρόταση των συναδέλφων". Υποσχέθηκε ένα κόμμα χωρίς διακρίσεις "που θα εμπνέει τους πολίτες" και δήλωσε ότι "τιμάει όλα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος".

Με τη χτεσινή υποψηφιότητα ξεκαθάρισε πλέον το τοπίο στη ΝΔ και από σήμερα το επίκεντρο μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται το προσυνέδριο του κόμματος. Οι υποστηρικτές του Κ. Καραμανλή ετοιμάζουν φιέστα στο αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας θέλοντας να δείξουν ότι ο νέος υποψήφιος "έχει ρεύμα" στη βάση του κόμματος. Ανάλογη υποδοχή αναμένεται να οργανώσουν και οι υποστηρικτές των άλλων δύο υποψηφίων καθώς και ο Μ. Εβερτ και ο Γ. Σουφλιάς μεταβαίνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στο προσυνέδριο όλοι θα έχουν την ευκαιρία για μία σειρά επαφών, καθώς σε αυτό συμμετέχουν μέλη του κόμματος που στα τέλη Μάρτη θα ψηφίσουν για την εκλογή του νέου προέδρου. Στη Θεσσαλονίκη δε θα πάει ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κ. Μητσοτάκης, που σε πρόσφατη δήλωσή του είχε χαρακτηρίσει "όχι σοβαρά" αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Γ. Σουφλιάς

Ενόψει του αυριανού προσυνεδρίου της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα συζητηθούν το καταστατικό και το πρόγραμμα του κόμματος, ο Γ. Σουφλιάς παρουσίασε χτες τις προτάσεις του για το καταστατικό της ΝΔ, τις οποίες όπως είπε συμμερίζονται τόσο η Ντ. Μπακογιάννη, όσο και ο Στ. Μάνος.

Μεταξύ άλλων ο Γ. Σουφλιάς προτείνει, ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από το συνέδριο με τετραετή θητεία, ενώ προβλέπει ότι κάθε δύο χρόνια θα συνέρχεται το συνέδριο με απευθείας εκλογή των συνέδρων από την κομματική βάση. Τον πρόεδρο μπορεί να τον αμφισβητήσει το 1/3 του συνεδρίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με την πρόταση καταργούνται όλα τα διορισμένα κομματικά όργανα, αναδεικνύεται η Κεντρική Επιτροπή κυρίαρχο καθοδηγητικό όργανο και εκλέγεται γραμματέας της, ενώ προβλέπονται προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών. Ο Γ. Σουφλιάς προτείνει την κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου και γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, σε περίπτωση που χάσει δε θα δεχτεί τη θέση του αντιπροέδρου εάν του προταθεί.

Αναλύοντας τις προτάσεις του για γενικότερες αλλαγές ο Γ. Σουφλιάς πρότεινε οι όποιες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα να ισχύουν για τις μεθεπόμενες, από την αλλαγή, εκλογές, ενώ είπε - χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες - ότι αλλαγής χρήζει και το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα. Επίσης ζήτησε να ισχύσουν κανόνες διαφάνειας και ελέγχου στα οικονομικά των κομμάτων.

Στο μεταξύ, η υπό τον Γ. Ράλλη οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου με εγκύκλιό της καθόρισε το πρόγραμμα των δύο συνεδριάσεων του προσυνεδρίου. Σύμφωνα με αυτή και τις δύο μέρες την έναρξη των εργασιών θα κηρύξουν ο Μ. Εβερτ και ο Γ. Βαρβιτσιώτης και στη συνέχεια θα μιλήσουν με αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι πρόεδροι. Οι υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους, ενώ μέχρι τις 12 Μάρτη πρέπει να καταθέσουν τις υπογραφές 50 συνέδρων προκειμένου να είναι έγκυρη η υποψηφιότητά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ