Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνένωση των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας

Τελικά τα περίφημα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που θα προωθήσει η κυβέρνηση, θα είναι ένα "άθροισμα" και όχι η επέκταση των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το στίγμα των παρεμβάσεων που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο υγείας, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), έδωσαν χτες οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου και Υγείας Κ. Γείτονας κατά τη διάρκεια εγκαινίων της μονάδας τεχνητού νεφρού στο "Σισμανόγλειο" νοσοκομείο. Επίσης χτες εγκαινιάστηκε και ο αξονικός τομογράφος του ΙΚΑ που θα λειτουργεί στα πλαίσια του ίδιου νοσοκομείου.

Απ' τις δηλώσεις των υπουργών προκύπτει ότι τα περίφημα Δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας θα είναι μια "εκ των άνω" συνένωση των ήδη λειτουργούντων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών του ΕΣΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και πιθανά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην πράξη αυτό σημαίνει την προώθηση του περίφημου Ενιαίου Φορέα Υγείας "απ' τα κάτω".

Η προοπτική αυτή δε θα σημάνει σε καμία περίπτωση αναβάθμιση και επέκταση της ΠΦΥ αλλά νέες επιβαρύνσεις, κατά κύριο λόγο στο ΙΚΑ, που διαθέτει τις καλύτερες δομές στην ΠΦΥ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι τελείωσε οριστικά η υπόθεση των κέντρων υγείας αστικού τύπου και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δείξει το "κοινωνικό της πρόσωπο" με τις υπάρχουσες, και χειμαζόμενες, δομές της ΠΦΥ οι οποίες μάλιστα θα υποβάλλονται και σε συνεχείς περιορισμούς στο όνομα της σύγκλισης.

Τόσο ο Μ. Παπαϊωάννου όσο και ο Κ. Γείτονας δήλωσαν με έμφαση ότι τα εγκαίνια γίνονται στη βάση της "νέας πολιτικής που προωθείται στο χώρο της υγείας". "Θα πάνε παρέα, είπε ο Κ. Γείτονας, το ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τη δυνατότητα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Θα συλλειτουργήσουμε, ενώνοντας τα μέσα και τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους".

Αναφερόμενος στις ανησυχίες των νοσοκομειακών γιατρών από όσα έχουν διαρρεύσει για το νομοσχέδιο υγείας, ο Κ. Γείτονας προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας ότι θα γίνει διάλογος και το νομοσχέδιο θα κινείται προς εκείνα που ζήτησαν οι γιατροί.

Η μονάδα τεχνητού νεφρού του "Σισμανόγλειου" νοσοκομείου, που εγκαινιάστηκε χτες, λειτουργούσε από παλιά στο νοσοκομείο αλλά σε άλλο χώρο, ενώ τώρα μεταφέρθηκε σε πιο ευρύχωρο και έχει πιο σύγχρονα μηχανήματα. Αλλά και πάλι είναι ελλιπής καθώς λειτουργούν μόνο τα 16 κρεβάτια απ' τα 25.

Επίσης χτες εγκαινιάστηκαν στο "Σισμανόγλειο" το τμήμα επειγόντων περιστατικών και η μονάδα βραχείας νοσηλείας 15 κλινών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ