Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΔΥ
Τρία χρόνια για μια τροπολογία

Η άμεση διευθέτηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) θα αποτελέσει και ένα μοχλό αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη χώρα, τονίστηκε σε συγκέντρωση που έγινε χτες στην ΕΣΔΥ. Τη συγκέντρωση οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή φορέων Δημόσιας Υγείας.

Η ΕΣΔΥ ιδρύθηκε το 1929, με σκοπό τη μετεκπαίδευση λειτουργών υγείας. Το 1989 με το νόμο 2194/94 προωθήθηκε η αυτονομία της σχολής με τη μετατροπή της σε ΝΠΔΔ. Ομως ο νόμος αυτός δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς δεν εκδόθηκε το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα για το διακανονισμό των λειτουργικών θεμάτων της Σχολής.

Το αίτημα των φορέων είναι: Η ΕΣΔΥ να ευθυγραμμιστεί σε όλα τα επίπεδα με τα άλλα ΑΕΙ και να προωθηθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση και η έκδοση του ΠΔ. Ο τίτλος των σπουδών να κατοχυρωθεί σαν μεταπτυχιακός. Οι παλιοί τίτλοι σπουδών να είναι ισότιμοι με τους τίτλους μετά το 1994. Το ΔΕΠ της σχολής να αποκτήσει καθολική ισοτιμία με το ΔΕΠ των ΑΕΙ.

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης,απαντώντας χτες στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Π. Κουναλάκη για την ΕΣΔΥ παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση και είπε ότι έχει ήδη καταρτιστεί τροπολογία από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που έτυχε και της συνυπογραφής του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα, σύμφωνα με την οποία η εποπτεία του κράτους επί της ΕΣΔΥ ασκείται από τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως προς τα εκπαιδευτικά ζητήματα της Σχολής και Υγείας και Πρόνοιας, ως προς τα υπόλοιπα θέματα της Σχολής.

Η τροπολογία, κατά το Μ. Σκουλάκη, θα περάσει κατά το συντομότερο δυνατόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ