Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Τέταρτο "όχι" από τον πρωθυπουργό

Ο Κ. Σημίτης παρέπεμψε και χτες, όπως κάνει τον τελευταίο χρόνο, τους συνταξιούχους στον "κοινωνικό διάλογο" για συζήτηση των αιτημάτων τους. "Δε δεσμεύτηκε σε τίποτε", κατήγγειλαν οι συνταξιούχοι

Ενα μεγάλο "όχι" για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους εισέπραξαν για τέταρτη φορά, χτες, από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη οι συνταξιούχοι της χώρας. Ο πρωθυπουργός τους παρέπεμψε στον "κοινωνικό διάλογο" για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, όπου μεταξύ άλλων θα εξεταστεί το βασικό αίτημα των συνταξιούχων για την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και τις ανάλογες ρυθμίσεις στα υπόλοιπα ταμεία. Για επιμέρους ζητήματα, όπως η φορολογία στις συντάξεις για το 1997, καθώς και η καταβολή του διορθωτικού ποσού, θα υπάρξει τις προσεχείς μέρες συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η συνάντηση της ΣΕΑ των συνταξιουχικών οργανώσεων (εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, των Τραπεζών και του Δημοσίου) με τον πρωθυπουργό έγινε μετά από πιέσεις. Αρχικά, ο Κ. Σημίτης είχε δώσει εντολή να συναντηθούν οι συνταξιούχοι με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδη.Οι συνταξιούχοι αρνήθηκαν, ο πρωθυπουργός "αναγκάστηκε" να διακόψει σύσκεψη για τα εθνικά θέματα που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς και να τους δεχτεί. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι υφυπουργοί Γ. Πασχαλίδης και Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας.

Σε δηλώσεις τους αργότερα στους δημοσιογράφους, και οι δύο υφυπουργοί δε μίλησαν επί της ουσίας, παρά περιορίστηκαν σε αοριστίες περί έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου", εκθειάζοντας μάλιστα αυτή τη στάση της κυβέρνησης. Λεπτομέρειες έδωσαν μόνο για τις κινήσεις που κάνει ο πρωθυπουργός μέχρι την έναρξη του περιβόητου "διαλόγου".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά "δε δεσμεύτηκε για τίποτα". Οσον αφορά την επανασύνδεση των κατωτάτων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη "ούτε συζήτηση να γίνεται. Παρέπεμψε κι αυτό το θέμα στον κοινωνικό διάλογο", είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε τη διαμαρτυρία χιλιάδων συνταξιούχων για την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους "μέχρι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά τους, οικονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης κατήγγειλε την άρνηση της κυβέρνησης να επανασυνδέσει τις κατώτατες συντάξεις με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Αντ' αυτού, τόνισε, η κυβέρνηση δίνει τα διαβόητα επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), που τα παίρνουν ένας στους πέντε συνταξιούχους και δεν ενσωματώνονται στις συντάξεις τους. "Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις - σημείωσε. Τα 20 ημερομίσθια έγιναν σήμερα 16,7 και με την πολιτική που ακολουθείται θα γίνουν σύντομα 13 ημερομίσθια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ