Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "δώρο" του ΙΚΑ

Το ΙΚΑ λοιπόν "δώρισε" έναν αξονικό τομογράφο τέταρτης γενιάς, αξίας 400 εκατ. δραχμών, στο ΕΣΥ. Το ΙΚΑ θα λειτουργήσει τον αξονικό τομογράφο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με δικό του προσωπικό.

Κατ' αρχάς να σημειωθεί ότι αποτελεί θετικό γεγονός η ένταξη στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας ενός αξονικού τομογράφου, που ελαχιστοποιεί το χρόνο της εξέτασης σε 20 - 40 δευτερόλεπτα. Η επιλογή του νοσοκομείου για τον αξονικό τομογράφο έγινε γιατί έτσι θα εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - αποτελούν όντως τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών - που διώχνονταν απ' τα δημόσια νοσοκομεία προς τα διαγνωστικά κέντρα και αιμορραγούσε οικονομικά το Ιδρυμα, λένε κάποιοι.

***

Αλλά το επιχείρημα αυτό είναι ταυτόχρονα και μαχητό. Διότι, παρά την τοποθέτηση του αξονικού τομογράφου του ΙΚΑ στο ΚΑΤ, συνεχίστηκε και πάλι η διαρροή προς τα διαγνωστικά κέντρα.

Κι έπειτα η τοποθέτηση του αξονικού τομογράφου δεν έγινε με κάποιο σχέδιο, αλλά με τη λογική της συνένωσης, που υπακούει στη λογική των οικονομικών περιορισμών της "σύγκλισης".

Πώς να το κάνουμε δηλαδή: Οι δυτικές συνοικίες θα μείνουν και πάλι ακάλυπτες κι ας λειτουργεί στο "φουλ" ο τομογράφος του Σισμανογλείου. Ετσι και πάλι θα έχουμε διαρροές ασθενών προς τα διαγνωστικά κέντρα.

***

Οι δυο υπουργοί που παραβρέθηκαν στα χτεσινά εγκαίνια έδειξαν ικανοποίηση για τη "νέα πολιτική στο χώρο της υγείας".

Ομως, δεν έδειξαν καμιά δυσφορία, όταν μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ (από 236 δισ. το 1996 σε 230 δισ. για το 1997). Ούτε ακούστηκε χτες τίποτε ότι το ΙΚΑ θα λάβει τούτο ή εκείνο εις ανταπόδοση της προσφοράς του.

Δε φαίνεται να ενοχλούνται απ' τις καθημερινές ελαφρύνσεις - μάλιστα το υπουργείο Εργασίας πρωταγωνιστεί - των εργοδοτών προς το ΙΚΑ.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας προώθησε - κατ' απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης - τη μη απόδοση στο ΙΚΑ των ασφαλιστικών εισφορών των εκπαιδευόμενων στα κοινοτικά προγράμματα κατάρτισης. Αντίθετα "κράτησε" για το ΙΚΑ - με κάποιες εισφορές - την υγειονομική κάλυψη των καταρτιζομένων στα ίδια προγράμματα.

Και έπεται νέος γύρος με το ασφαλιστικό...

Τέλος, ενώ η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει συγκεκριμένα μέτρα, ερήμην των 5,5 εκατ. ασφαλισμένων και μερικών χιλιάδων εργαζομένων στο Ιδρυμα, έρχεται και λέει ότι θα ακολουθήσει διάλογος για το νομοσχέδιο για την υγεία.

Ε, αυτό δεν το λένε διάλογο, αλλά μονόδρομο της υποκρισίας.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ