Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης

Μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Το χτεσινό πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) συνταξιούχων ήταν μεγαλειώδες. Παρότι η συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος είχε προγραμματιστεί για τις 10.30 πμ, συνταξιούχοι από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη και από την Πάτρα μέχρι την Εύβοια, είχαν αρχίσει να καταφθάνουν με πούλμαν στο "ραντεβού" μία ώρα πριν. Οι μόνοι που απουσίαζαν, λόγω της μεγάλης απόστασης, ήταν οι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν την ίδια ώρα στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,η Ζ. Σώκου,εκ μέρους της ΓΣΕΕ, και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ). Μέχρι τις 11 πμ που ξεκίνησε η πορεία, έρχονταν τηλεγραφήματα συμπαράστασης από συνταξιουχικές ενώσεις που δε μετέχουν στη ΣΕΑ, όπως η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Αθηνών και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εκτελωνιστών Ελλάδας. Από τα μεγάφωνα ακουγόταν η φωνή του Β. Γεωργαντά,μέλους της ΣΕΑ των συνταξιουχικών οργανώσεων. Καλούσε τους συγκεντρωμένους "να δώσουν με τον αγώνα τους στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι με τους συνταξιούχους δε θα τα βγάλει εύκολα πέρα. Δε ζητάμε κάτι καινούριο. Ζητάμε να μας δώσουν πίσω αυτά που είχαμε κατακτήσει".

"Οχι" σε διάλογο εμπαιγμού

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης.Μίλησε για τον περιβόητο κοινωνικό διάλογο, που μετατρέπεται σε κυβερνητικό μονόλογο προκειμένου να επιβληθούν οι εντολές των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Με τον "κοινωνικό διάλογο" θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν από τα θεμέλια την κοινωνική ασφάλιση και δεν πρέπει ούτε στιγμή να τους αφήσουμε να προχωρήσουν. Πρόκειται για διάλογο με σημαδεμένη τράπουλα και προαποφασισμένες αποφάσεις. Είναι τεράστια η ευθύνη όλων των συνδικαλιστικών φορέων, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΒΕΕ, όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε διάλογο εμπαιγμού με προαποφασισμένες αποφάσεις", είπε χαρακτηριστικά. "Πρέπει να καταλάβουν μια για πάντα ότι δεν πρόκειται να ξεμπλέξουν με τους συνταξιούχους με τα ψωραλέα προνοιακά επιδόματα, όπως τα ΕΚΑΣ - συνέχισε. Η γενιά η δική μας έχει στο πετσί της τον αγώνα για την κατάκτηση των δικαιωμάτων της. Είμαστε η πρωτοπόρα γενιά του μεγάλου πατριωτικού πολέμου, της Εθνικής Αντίστασης, της ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της χώρας".

Ο Χρ. Τριάντης κατήγγειλε την κυβέρνηση για αυταρχισμό και αδιάλλακτη στάση, που επιδεικνύει σε βάρος, όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και των εκπαιδευτικών, των αγροτών, των ναυτεργατών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γ. Νικολάου από το ΝΑΤ. Οπως είπε, η κυβέρνηση, στο όνομα του αμφιβόλου αποτελέσματος της οικονομικής σύγκλισης που όρισε το Μάαστριχτ, οδηγεί τον τόπο στη φτώχεια και την ανεργία. "Ολο και περισσότεροι βγαίνουν στην αδράνεια και συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα των συνταξιούχων και γενικότερα του αγανακτισμένου λαού, εκφράζοντας την οργή και την απόγνωσή τους. Απέναντί μας, όμως, έχουμε μια κυβέρνηση κοινωνικά ανάλγητη που έχει βάλει σαν πρώτο στόχο της να μας επιβάλει τη θέληση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου", τόνισε.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, ο Β. Γεωργαντάς διάβασε το ψήφισμα που η ΣΕΑ επέδωσε αργότερα στον πρωθυπουργό. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων: Η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Η διαμόρφωση των κατώτερων συντάξεων στο ΤΕΒΕ, στο ΤΣΑ και το ΝΑΤ στο 80% του μισθού που προκύπτει από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η διαμόρφωση των συντάξεων του δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στο 80% του μισθού των εν ενεργεία εργαζομένων. Αφορολόγητο όριο συντάξεων στα 2 εκατ. δραχμές. Ανακοστολόγηση στα φάρμακα από μηδενική βάση με μείωση της συμμετοχής τους από 25% σε 10%.Πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Η πορεία είχε παλμό. Οι συνταξιούχοι ανέβηκαν την Πατησίων, διέσχισαν την πλατεία Ομονοίας, την οδό Σταδίου, την πλατεία Συντάγματος και ανηφόρισαν την οδό Βασ. Σοφίας, για να καταλήξουν έξω από τα γραφεία της ΕΟΚ, όπου τους περίμεναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σε όλη τη διαδρομή οι συνταξιούχοι, ακούραστα, φώναζαν συνθήματα: "Δεν είμαστε ζητιάνοι, δε θέλουμε ΕΚΑΣ, απαιτούμε 20 γιατί μας τα χρωστάν","Το δυόμισι συν τρία είναι κοροϊδία, μας καταδικάζει σε φτώχεια κι ασιτία","Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση","Τα πλούτη, τα παλάτια εμείς τα χτίσαμε, ακόμη πολεμάμε, δεν ξοφλήσαμε" και "Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία". Πλησιάζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ύψωσαν τη γροθιά τους: "Με ψευτοδιάλογο και πολυλογία τα λεφτά μας παίρνουν από τα Ταμεία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ