Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΓΥΡΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πανευβοϊκό Μέτωπο Λαϊκής Πάλης

- Ποια προβλήματα αναδεικνύει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στο 10ήμερο Πανεξόρμησης - ενημέρωσης για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη διενέργεια δημοψηφίσματος;

- Μέσα από την Πανεξόρμηση ενημέρωσης για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και για τη διενέργεια δημοψηφίσματος δύο κατά τη γνώμη μας είναι τα κεντρικά ζητήματα στα οποία η ΝΕ στρέφει την προσοχή της και για τα οποία οι ΚΟΒ αναπτύσσουν τη δράση τους.

1. Η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγικής βάσης του νομού, ιδιαίτερα στους παραδοσιακούς και προσοδοφόρους κλάδους. Μετά τη διάλυση και το κλείσιμο της κλωστοϋφαντουργίας, στο νομό έχει αρχίσει και συνεχίζεται το κλείσιμο και η συρρίκνωση επιχειρήσεων στο μέταλλο (ΔΑΡΙΓΚ, ΙΒΣ, πρώην Τσαούσογλου που έχει κλείσει δυο φορές, Ναυπηγεία Αυλίδας κ.ά.).

2. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή του νομού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας συζητά για ξεκλήρισμα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και την αντικατάστασή τους από τις "δυναμικές" καλλιέργειες τσαγιού, ρίγανης, βατόμουρων, ακακιών!

- Ποιες είναι οι αιτίες και ποια τα αποτελέσματα στο νομό από την εφαρμογή των πολιτικών που απορρέουν από την ευρωπαϊκή "σύγκλιση" και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ;

- Οι βασικές αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την ίδια την άναρχη ανάπτυξη του καπιταλισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και στο νομό μας από τη μια, αλλά και με την πολιτική που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ.

Την τελευταία 15ετία, πάνω από 15 μεγάλες βιομηχανίες (πρώην Σκαλιστήρη, Παπαστρατή, Λίντνερ, Π-Π κ.ά.) έβαλαν λουκέτο. Μαζί παρέσυραν μικρότερες βιοτεχνίες και εκατοντάδες καταστήματα που καθημερινά κλείνουν ή αλλάζουν χέρια. Η ανεργία, με στοιχεία της νομαρχίας, ξεπερνά το 22% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (20.000 άνεργοι). Σε ορισμένες περιοχές, όπως η περιοχή Μαντουδίου και η Βόρεια Εύβοια, βρίσκεται στο 75% και 40% αντίστοιχα. Η φτώχεια και η υποαπασχόληση αγγίζει όλο και ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Οι απολύσεις σε μια σειρά εργοστασιακούς χώρους (ΙΒΣ, ΔΑΡΙΓΚ, πρώην Τσαούσογλου) είναι καθημερινό φαινόμενο.

- Μπορεί να σταματήσει η παραγωγική υποβάθμιση της Εύβοιας. Τι προτείνει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ;

- Η παραγωγική υποβάθμιση και συρρίκνωση του νομού, εκτιμάμε ότι μπορεί να αντιστραφεί. Δεν είναι απλά λόγια. Η εκτίμηση στηρίζεται στις δυνατότητες που έχει ο νομός. Ο ορυκτός και άλλος πλούτος που διαθέτει, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ο τουρισμός, τα δάση, μπορούν ν' αποτελέσουν βασικούς τομείς ανάπτυξης. Οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις (πρώην Σκαλιστήρη - Παπαστρατή, τα Τσιμέντα ΑΓΕΤ και Χαλκίδας, η Π - Π, η ΛΑΡΚΟ) υπό δημόσιο έλεγχο, μέσω κλαδικών πολιτικών, μπορούν να αποτελέσουν το στυλοβάτη της ανάπτυξης.

Ομως, χρειάζεται η εφαρμογή άλλης πολιτικής, κόντρα στην υποτέλεια και το ραγιαδισμό. Πάνω απ' όλα χρειάζεται το μαζικό λαϊκό κίνημα, πρώτα απ' όλα η εργατική τάξη, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ να δυναμώσουν τους αγώνες τους. Να συσπειρωθούν σε ένα Πανευβοϊκό Μέτωπο Λαϊκής Πάλης που καθημερινά θα βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Σ' αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί, σε κοινωνικό επίπεδο υπέρ των ταξικών δυνάμεων και σε πολιτικό με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ