Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρόλος και στην ιδιωτική ασφάλιση

Θα κουβεντιαστούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, απάντησε ο Χρ. Πρωτόπαππας, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση πρόκειται να αναθέσει κάποιο ρόλο και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες

Το δρόμο για την ανάθεση ρόλου και στην ιδιωτική ασφάλιση, στη δήθεν αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ανοίγει η κυβέρνηση μέσα από τον περίφημο "κοινωνικό διάλογο".

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα σε σχετική ερώτηση, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους συνταξιούχους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Χρ. Πρωτόπαππας ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση πρόκειται, μέσα από το διάλογο για το ασφαλιστικό, να εξετάσει και το ρόλο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Η απάντηση του Χρ. Πρωτόπαππα δεν ήταν αρνητική: "Με συγχωρείτε,είπε. Ολα τα θέματα που σχετίζονται με το διάλογο για το ασφαλιστικό θα κουβεντιαστούν στο διάλογο για ασφαλιστικό".

Τη δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος "τριών επιπέδων", στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η ιδιωτική ασφάλιση, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς τη δημόσια, διατύπωσε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης από το 1992.

Από δημοσιεύματα άμεσων συνεργατών του πρωθυπουργού, ειδικευμένων στα ασφαλιστικά ζητήματα, μια παραλλαγή αυτών των επιπέδων είναι η εξής:

  • Μια "εθνική σύνταξη", η οποία θα δίνεται προνοιακά σε όλους τους πολίτες μετά από κάποια ηλικία και πιθανώς κάτω κάποιου εισοδήματος. Αυτή η "σύνταξη" θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα καλύπτει το 10-20% του εισοδήματος του συνταξιούχου.
  • Το δεύτερο επίπεδο θα καλύπτει το 30-40% του τελικού εισοδήματος του συνταξιούχου και θα χρηματοδοτείται με υποχρεωτικές εισφορές.
  • Τέλος, το τρίτο επίπεδο θα βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει ατομικό λογαριασμό σε μια εταιρία διαχείρισης και ο λογαριασμός αυτός θα πιστώνεται κάθε μήνα με τις εισφορές του. Το τελικό ποσό που θα πάρει ο συνταξιούχος θα είναι αποτέλεσμα των αποδόσεων της κεφαλαιοαγοράς.

Η κυβέρνηση δηλαδή φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία από πέρσι, διά του αρμόδιου επιτρόπου, απείλησε ότι θα σύρει την Ελλάδα στα δικαστήρια, γιατί δεν εναρμόνισε την ασφαλιστική νομοθεσία προς τις δικές της κατευθύνσεις. Επιπλέον υποκύπτει στις αξιώσεις των ντόπιων ασφαλιστών για μεγαλύτερο φιλέτο στην ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ