Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Οι εργαζόμενοι θα το ανατρέψουν στην πράξη

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και το "φτωχολόγιο", όπως έχει σωστά χαρακτηριστεί, είναι πλέον νόμος του κράτους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τόνισε: "Θέλω άλλη μία φορά να διαπιστώσω τα ασφυκτικά όρια αυτής της διαδικασίας και την ουσιαστική αδυναμία να κάνουμε ουσιαστικό νομοθετικό έργο. Επειδή αυτή η συζήτηση είναι από τις λίγες, που έχει - ας το πω έτσι, επιτρέψτε μου την έκφραση - ακροατήριο, νομίζω ότι δε δίνουμε το καλό παράδειγμα για τον τρόπο που νομοθετούμε και προειδοποιώ ότι φοβάμαι πάρα πολύ ότι θα έρθουμε σε λίγες μέρες, εβδομάδες, μήνες, να τροποποιήσουμε τα τροποποιηθέντα των τροποποιηθέντων σ' αυτήν τη συζήτηση, ή σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

Για το μισθολόγιο, έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα τη θέση μας και θέλω εδώ να σημειώσω, άλλη μία φορά, την ουσιαστική αντιμετώπιση όλων των άλλων κομμάτων πάνω σ' αυτή καθ' εαυτή την ιδέα του μισθολογίου. Μιλάμε για ανθρωπινότερο, καλύτερο κλπ. Εμείς πιστεύουμε ότι το μισθολόγιο δεν μπορεί να είναι, παρά αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον κάθε χώρο και την κυβέρνηση, ή την εργοδοσία, όπως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επιμένουμε ότι το μισθολόγιο της κυβέρνησης είναι μισθολόγιο επιδοματικής πολιτικής, φτωχολόγιο, ποινολόγιο - πείτε το, όπως θέλετε - μειώνει, ουσιαστικά, τις αποδοχές της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων. Και επιμένουμε ότι έστω και σ' αυτήν την αντίληψη θα έπρεπε τουλάχιστον η κυβέρνηση να ενσωματώσει στο βασικό μισθό όλα τα επιδόματα που κατακτήθηκαν ή δόθηκαν για δελεασμό, για κατευνασμό κλπ. από την κυβέρνηση και επίσης να εξασφαλιστεί βασικός μισθός, που θα δίνει τη δυνατότητα ενός βιοτικού επιπέδου τουλάχιστον ανωτέρου από το όριο της φτώχειας και αυτό δε διασφαλίζεται μ' αυτό το ποινολόγιο.

Παρομοίως, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη τουλάχιστον, έστω και μ' αυτό τον κάλπικο τιμάριθμο, να υπάρχει αυτόματη τιμαριθμοποίηση των αποδοχών και τα επιδόματα που έχουν σχέση με εργασιακές ή κοινωνικές καταστάσεις να είναι επιδόματα, είτε ποσοστιαία πάνω στο βασικό μισθό, είτε να δηλώνεται εδώ ότι ακολουθούν τον τιμάριθμο. Και η τιμαριθμοποίηση, επαναλαμβάνουμε, δεν είναι αυξήσεις, είναι απλώς διατήρηση της ίδιας αγοραστικής δύναμης, γιατί εσφαλμένα και δολίως πολλές φορές εμφανίζονται ως αυξήσεις".

Αναφερόμενος ακολούθως στους εκπαιδευτικούς, είπε: "Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι κάθε καθυστέρηση στη λύση της απεργίας με ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζόμενων σ' αυτόν το στρατηγικής σημασίας χώρο που λέγεται εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια - αυτή τη στιγμή σε κινητοποιήσεις βρίσκεται μόνο η δευτεροβάθμια εκπαίδευση - είναι απόλυτα σε βάρος της κυβέρνησης και γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνουμε ότι όπου θέλετε να δώσετε, δίνεται απλόχερα. Εκεί που θέλετε να στείλετε πολιτικά μηνύματα, γιατί πολιτική είναι η άκαμπτη στάση σας απέναντι στους εργαζόμενους, τα στέλνετε. Εμείς θα σας προτείνουμε άλλη μία φορά τα πολιτικά σας μηνύματα να απευθύνονται στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους αετονύχηδες και όχι στους βιοπαλαιστές, που πασχίζουν, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για το μέλλον της χώρας μας".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,αφού υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες όσων ψηφίζουν αυτό το νομοσχέδιο, που λεηλατεί τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τόνισε: "Το ΚΚΕ καταγγέλλει - με κεφαλαία γράμματα - το νομοσχέδιο. Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε. Θα το καταψηφίσουμε. Απαιτήσαμε να αποσυρθεί. Απευθυνθήκαμε σε ώτα μη ακουόντων. Αυτή τη στιγμή, την κρίσιμη ώρα, που πλησιάζει να ψηφιστεί, εμείς λέμε να μην περάσει το νομοσχέδιο στη συνείδηση των εργαζόμενων. Να βρεθεί αντιμέτωπο με τους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι να το ανατρέψουν στην πράξη. Εχουν καθήκον, έχουν υποχρέωση, αν θέλουν να φέρουν τον τιμητικό τίτλο του Ελληνα εργαζόμενου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ