Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης η κάλυψη από την κυβέρνηση

Δικαιολόγησε απόλυτα ο υπουργός Τύπου τον Ε. Γιαννόπουλο, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Πλήρη κάλυψη στη φασίζουσα πρακτική και φρασεολογία του Ε. Γιαννόπουλου παρείχε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, σχετικά με τις τελευταίες αντικομμουνιστικές επιθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σε βάρος του "Ριζοσπάστη" και την προσπάθειά του να φιμώσει το δικαίωμα της εφημερίδας στην ελευθεροτυπία.

Απαντώντας στην Ερώτηση ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα, εμφανίζοντας τον Γιαννόπουλο ούτε λίγο ούτε πολύ ως θύμα της υπόθεσης και καθιστώντας προς πάσα κατεύθυνση καθαρό - ακόμη και προς την ΕΣΗΕΑ, την ανακοίνωση της οποίας αγνόησε επιδεικτικά - ότι φωνή Γιαννόπουλου ίσον φωνή της ίδιας της κυβέρνησης.

"Είναι άτοπο, είπε ο υπουργός Τύπου, να αιτιάται κανείς τον κ. Γιαννόπουλο. Για φίμωμα μιλάτε εσείς, τη στιγμή που δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να επικαλεστεί την προστασία που του παρέχει ο νόμος, προκειμένου να αμυνθεί - γιατί αμύνθηκε ο κ. Γιαννόπουλος - έναντι δημοσιευμάτων συγκεκριμένης εφημερίδας, που περιείχαν ισχυρισμούς σε βάρος του. Εν γνώσει της αναλήθειας αυτών των ισχυρισμών, έγραψε η εφημερίδα "Ριζοσπάστης": "Σε διατεταγμένη υπηρεσία κάτω από τον εκβιασμό και την πίεση του Υπουργού Δικαιοσύνης, εισαγγελείς και δικαστές έστησαν βιομηχανία δικών και μοίρασαν καταδίκες συναδέλφων"".

Και ο υπουργός συνέχισε: "Αυτά ενώ ήταν θέση της Πανθεσσαλικής, παρουσιάστηκαν ωσάν να είναι θέση του "Ριζοσπάστη". Υιοθετήθηκαν αυτούσια όλα αυτά και αντέδρασε ο κ. Γιαννόπουλος, πολύ σωστά, γιατί στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας θα επέβαλαν σε μια εφημερίδα, αφού επιθυμεί να υιοθετήσει αυτούς τους ισχυρισμούς, να διασταυρώσει και να διακριβώσει τα στοιχεία για την αλήθεια των γεγονότων αυτών, τα οποία υιοθετεί σ' αυτή τους την εκδοχή. Και δεν το έκανε".

Δευτερολογώντας ο Δ. Ρέππας ξεπέρασε κάθε προσδοκία στο... μνημειώδη υπερασπιστικό του λόγο "υπέρ Ευάγγελου", ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΕ με την Ερώτηση του και όσα υπογραμμίζει σ' αυτήν, επιδιώκει "να φιμωθεί ένας πολίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη περίπτωση, από το να υπερασπιστεί την προσωπικότητά του, η οποία εθίγη". Συμπλήρωσε μάλιστα ότι "ο καθένας έχει τον τρόπο να εκφράζεται" κι ότι "ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να κατηγορηθεί για αντικομμουνισμό είναι ο κ. Γιαννόπουλος"!!! Φαίνεται πως για την κυβέρνηση η υπεράσπιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, τουλάχιστον, του 509 και του "ιδιωνύμου" δεν αποτελεί αντικομμουνισμό. Ετσι, το μόνο που δεν είπε για το καλό των κομμουνιστών ο Δ. Ρέππας, είναι πως οσονούπω θα ανοίξει και η Μακρόνησος...

Ορ. Κολοζώφ: Θα τα βρείτε μπροστά σας...

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ εξέφρασε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του υπουργού Τύπου την αγανάκτησή του, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει αργά ή γρήγορα μπροστά της την κάλυψη που παρέχει στον Ε. Γιαννόπουλο και στην πρακτική του.

"Το ζήτημα είναι πολιτικό, τόνισε στην παρέμβασή του ο κομμουνιστής βουλευτής, και η κυβέρνηση δεν πρέπει να καλύπτει τέτοιες πρακτικές". Σημείωσε μάλιστα ότι σε τελευταία ανάλυση ο Γιαννόπουλος έχει την ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης την οποία οφείλει κάποτε να σεβαστεί.

"Απ' ό,τι κατάλαβα, κύριε υπουργέ, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη των πράξεων αυτού του υπουργού, του υπουργού Δικαιοσύνης. Κατάλαβα πολύ καλά ότι τον καλύπτετε πλήρως και όχι μόνο αυτό, αλλά επαυξάνετε σ' αυτά που ο ίδιος ισχυρίζεται.

Εμείς φέραμε το ζήτημα στη Βουλή και ζητάμε από σας να τοποθετηθείτε. Και το κάνατε καλύπτοντας τον κ. υπουργό, με αφορμή το εξώδικο που έστειλε - όχι ένας απλός πολίτης, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης, όχι ο οποιοσδήποτε υπουργός - για μια αναδημοσίευση που κάνει ο "Ριζοσπάστης", μιας ανακοίνωσης ενός συλλογικού οργάνου. Δεν έπρεπε να ενημερώσει για τις θέσεις που έχει, για την κρίση που έχει η Πανθεσσαλική σχετικά με τον κ. υπουργό και τις ενέργειές του; Θα μπορούσα να μπω στην ουσία του ζητήματος, κατά πόσο υπάρχει θέμα ή όχι, αλλά δε με παίρνει ο χρόνος.

Η ΕΣΗΕΑ πήρε θέση πάνω σ' αυτό το ζήτημα κ. υπουργέ. Κι έχουμε δύο απανωτές επιστολές του υπουργού Δικαιοσύνης, που φαίνεται δεν τις διαβάσατε. Γιατί αν τις διαβάζατε θα γινόταν αντιληπτό πλήρως ότι ο κ. υπουργός, αν έκανε αυτή του την ενέργεια, η ενέργεια αυτή είναι καθαρά πολιτική, έγινε για πολιτικούς λόγους. Κάνει αυτή τη χυδαία επίθεση κατά του "Ριζοσπάστη" και των συντακτών του, αλλά κυρίως κάνει χυδαία επίθεση εναντίον του ΚΚΕ. Η χυδαιότητα των επιχειρημάτων και το αντικομμουνιστικό παραλήρημα περιέχονται σ' αυτές τις δύο επιστολές. Δύσκολα μπορούμε να τις βρούμε κι αν ακόμη ανατρέξουμε στις πιο μαύρες μέρες του μετεμφυλιακού καθεστώτος.

Οπως και να έχει το πράγμα, η απέχθεια του υπουργού Δικαιοσύνης προς το ΚΚΕ δεν μπορεί να δικαιολογήσει πρακτικές που εσείς καλύπτετε με την παρέμβασή σας, που παραβιάζουν θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία του Τύπου. Θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, που συνέβη έτσι, κάτω από την πίεση των γεγονότων εκείνης της εποχής, που προέκυψαν από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο κίνημα των αγροτών. Εδώ έχει βαρύτερη έννοια η παρέμβαση του κ. υπουργού. Ο ίδιος το ομολογεί στις επιστολές του, ιδιαίτερα στη δεύτερη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ