Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τότε που όλοι - πλην ΚΚΕ - υποκλίνονταν

Οι τοποθετήσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης - πλην ΚΚΕ - σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την 6η Μάρτη του 1995, να προχωρήσει σε άρση του "βέτο" για την Τελωνειακή Σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας (με "αντάλλαγμα" την έναρξη των διαδικασιών για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ), αποτελούν μνημειώδη στιγμή υποτέλειας της ελληνικής ολιγαρχίας απέναντι στο ιμπεριαλιστικό Διευθυντήριο. Υποτέλεια, η οποία, εκτός από τους διθυράμβους της εποχής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που μιλούσε για "ιδιαίτερα επιτυχή" εξέλιξη (!), αποτυπώνεται ανάγλυφα στις θέσεις και ανακοινώσεις, που έσπευσαν τότε να υποστηρίξουν και να εκδώσουν όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης και οι ΣΥΝοδοιπόροι τους. Θέσεις, τις οποίες ανασύρει σήμερα ο "Ρ" από το "χρονοντούλαπο" της ιστορίας, που, ενδεχομένως, θα ήθελαν να τις καταχωνιάσουν οι εθελόδουλοι της ευρω-λατρείας.

ΝΔ: Οφείλεται στον Εβερτ!

"Θετική", κατά τη ΝΔ, εκτιμήθηκε το Μάρτη του 1995 η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να άρει το "βέτο". Και τόνιζε τότε στην ανακοίνωσή της: "Πέρα από τη συγκεκριμενοποίηση του χρόνου έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που είχε άλλωστε επιτευχθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση Εβερτ - Ζιπέ στο Παρίσι, το ζωτικό για την εθνική μας οικονομία πρόβλημα της κλωστοϋφαντουργίας δεν αντιμετωπίζεται. Η σχετική ρύθμιση χαρακτηρίζεται από ασάφεια και ατέλειες. Αντιθέτως, η Τελωνειακή Σύνδεση της Τουρκίας προχωρεί κανονικά. Πάντως, η προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Θέση, που, ως γνωστόν, αποδέχεται η κυπριακή κυβέρνηση"!

Δηλαδή, η αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο υπερθεμάτιζε για την απόφαση, που, όπως, έλεγε θα συμβάλει στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού (!), αλλά διεκδικούσε για τον εαυτό της την επιτυχία! Κατά τα άλλα, είχε ...ενστάσεις για τη ρύθμιση σχετικά με την κλωστοϋφαντουργία...

Πολιτική Ανοιξη: Θετικό!

Αξιοσημείωτες ήταν οι αντιδράσεις της - κατά τα άλλα - "υπερπατριωτικής" Πολιτικής Ανοιξης. Κατά τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έπρεπε, παράλληλα, να δικαιολογήσει το "ναι" του για την από κοινού με το ΠΑΣΟΚ εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995 "μειώνει" τις δυσμενείς συνέπειες της αρχικής συμφωνίας... Προσέθετε δε ότι είναι "θετικός" ο προσδιορισμός ημερομηνίας για την έναρξη προενταξιακού διαλόγου ΕΕ - Κύπρου. Το θετικό, όπως έλεγε, βρισκόταν "ιδιαίτερα στο θέμα της συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και στις διαδικασίες του προενταξιακού διαλόγου".

ΣΥΝ: Επιβεβλημένη στροφή!

Το μεγαλύτερο, ίσως, "μεθύσι χαράς" εκδήλωσε τότε ο ΣΥΝ, ο οποίος είδε και ευκαιρία για "ευρύτερες" ...ευεργετικές συνέπειες. Να τι σημειωνόταν στην ανακοίνωσή του:

"Αποτελεί στροφή στην εξωτερική πολιτική η απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις επιφυλάξεις της για την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την ΕΕ. Μια στροφή που προέκυψε μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης και υπήρξε το αποτέλεσμα πιέσεων που ασκήθηκαν στη χώρα. Εκκρεμεί και είναι εθνική ανάγκη ο σχεδιασμός που θα επαναπροσδιορίσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και θα εντάσσει το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο ευρύτερο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής".

Οσο για την "ΑΥΓΗ", προς ...εμπέδωση της επιτυχίας, αρθρογραφούσε σχετικά: "Η ελληνική κυβέρνηση έκανε χτες την επιβεβλημένη επιλογή και προχώρησε στην άρση του βέτο" και μια μέρα αργότερα:.

"Η προχτεσινή απόφαση για την Τελωνειακή Ενωση αναβαθμίζει το Κυπριακό... Η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αντιδιχοτομική (όχι το αντίθετο, όπως από κεκτημένο αντιευρωπαϊσμό υποστηρίζει το ΚΚΕ). Αντιμετωπίζει την Κύπρο ως ενιαίο κράτος και συνεπώς επιδιώκει την ένταξη ολόκληρου του νησιού,σημειωνόταν, μάλλον από κεκτημένο ...ευρωλιγουρισμό.

ΚΚΕ: "Εγκληματική" ενέργεια
για "διχοτομημένη" Κύπρο

Μέσα στον ορυμαγδό των πανηγυρισμών για τη νέα "εθνική νίκη", το ΚΚΕ τόνιζε:

"Με την άρση του βέτο για την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την ΕΕ και των όποιων φραστικών επιφυλάξεών της, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τις διαδικασίες που δρομολογούνται στα πλαίσια της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων.

1. Αποδεικνύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει διακηρυγμένες θέσεις για το Κυπριακό. Το πρόβλημα δεν είναι οι ημερομηνίες έναρξης διαλόγου, αλλά η εισβολή και κατοχή από την Τουρκία τμήματος ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση αφήνει σκόπιμα στο περιθώριο το κρίσιμο αυτό πρόβλημα. Αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ότι η συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χρησιμοποιείται για την απόσπαση του Κυπριακού από το πλαίσιο του ΟΗΕ και των μέχρι τώρα αποφάσεών του. Η εξέλιξη αυτή αποδιεθνοποιεί το Κυπριακό, που πλέον εντάσσεται σαν ζήτημα ρύθμισης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, σύμφωνα με τις επιλογές της ΕΕ. Με την όλη στάση της, η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται τελικά με την ΕΕ, που θεωρεί την Κύπρο ως ντε φάκτο διχοτομημένη...

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η απεμπόληση του δικαιώματος αρνησικυρίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι εγκληματική. Η θέση της χώρας μας, όπως και της Τουρκίας, εντάσσεται στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, που εκδηλώνεται εδώ και καιρό στην περιοχή. Την πολιτική της συμφωνίας, της υποταγής στις κατευθύνσεις και τα σχέδια αυτά, θα την πληρώσουν, για άλλη μια φορά, οι λαοί της περιοχής και ιδιαίτερα ο ελληνικός, ο τουρκικός και κυπριακός λαός".

***

Ας μην αυταπατώνται, λοιπόν, ότι ένα δήθεν επιχείρημα του τύπου "δε γνωρίζαμε" μπορεί να γίνει πιστευτό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ