Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Χ. ΣΟΛΑΝΑ
Στόχος η αποδοχή των ΝΑΤΟικών σχεδίων

Το σύνολο των αμερικανονατοϊκών σχεδίων για την περιοχή, αλλά και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, θα επιχειρήσει να επιβάλει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη σημερινή του συνάντηση με τον Κ. Σημίτη

Ολόκληρο το πακέτο των αμερικανονατοϊκών σχεδίων για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα "θέσει στο τραπέζι" ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο οποίος το μεσημέρι συναντάται με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Σαφής στόχος του Χ. Σολάνα είναι να αυξήσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, ώστε να συγκατανεύσει στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων τόσο για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, όσο και για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Χτες ο Κ. Σημίτης είχε συνεργασία με τους Α. Τσοχατζόπουλο και Θ. Πάγκαλο, προκειμένου να προσδιορίσουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις των "συμμάχων".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο που θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος είναι η εφαρμογή των γνωστών "Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" - στο όνομα της εκτόνωσης της έντασης - τα οποία οδηγούν κατ' ευθείαν στον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Μεταξύ αυτών των μέτρων, εντάσσονται η εγκατάσταση ΝΑΤΟικών "παρατηρητών" στο Αιγαίο με τη μορφή πλοίων ή κατασκοπευτικών αεροπλάνων (Αβακς), η πτήση των ελληνικών αεροπλάνων χωρίς εξοπλισμό πάνω από το Αιγαίο, η παράταση της περιόδου μορατόριουμ στις στρατιωτικές ασκήσεις από δύο σε τέσσερις μήνες κ.ά. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί να στέλνει εικόνα από τα ελληνικά ραντάρ στο στρατηγείο στη Νάπολη και την εγκατάσταση "κόκκινης γραμμής" μεταξύ Αθήνας - ΝΑΤΟ - Αγκυρας.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Χ. Σολάνα, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπράιτ, θα πιέσει για την αποδοχή "ΝΑΤΟποίησης" του νησιού με την εγκατάσταση στρατιωτικής δύναμης υπό τις διαταγές του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Παράλληλα, θα ζητήσει να αρθούν οι επιφυλάξεις της κυβέρνησης για την ένταξη της Τουρκίας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ).

Σημαντική θέση στις συζητήσεις κατέχουν τα θέματα που αφορούν τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά. Αυτός είναι ο λόγος που στις συνομιλίες, από ένα σημείο και μετά, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, καθώς και ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος. Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα των στρατηγείων, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να καταργήσει τα ισχύοντα όρια ευθύνης του στρατηγείου της Λάρισας - δε δέχονται να συμπίπτουν με τον εθνικό εναέριο χώρο - και αξιώνουν να ρυθμίζονται τα πάντα από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Νάπολη. Επίσης, ζητούν την ευθύνη για τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο να μην την έχει Ελληνας ή Τούρκος διοικητής, αλλά κάποιος "τρίτος"...

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ