Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Παγώνουν" οι σχέσεις Αρείου Πάγου - Γιαννόπουλου

Για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης, κάνει λόγο, σε εμπιστευτική του επιστολή, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθίας

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Αρείου Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου οδηγήθηκαν χτες σε σύγκρουση, με αφορμή το θέμα της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων. Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή στο "πολυνομοσχέδιο", το οποίο εγκρίθηκε από τη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή και εκκρεμεί στην Ολομέλεια της Βουλής, καταργείται στον Αρειο Πάγο η θέση του προϊσταμένου της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων, προκειμένου να απαλλαγεί από ανεπιθύμητους δικαστές.

Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή να "ξεχειλίσει το ποτήρι" στις μέχρι τώρα τεταμένες σχέσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία και του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου.

Σε εμπιστευτική επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθίας, επισημαίνει την πλήρη αντίθεσή του στην προτεινόμενη τροπολογία του πρώτου, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται κατά έναν ο αριθμός των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Στην επιστολή του, ο Στ. Ματθίας ζητάει να αποσυρθεί η σχετική τροπολογία. Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνει, θα θεωρηθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να απαλλαγεί από "ανεπιθύμητους" δικαστικούς λειτουργούς και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον Γ. Βελλή, τον νεότερο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προϊστάμενο της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κάνει λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης από τον καθ' ύλη αρμόδιο υπουργό. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο Ε. Γιαννόπουλος στον Αρειο Πάγο, καταργείται η θέση του προϊσταμένου της Επιθεώρησης, την οποία μέχρι τώρα αναλάμβανε ο νεότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ετσι, το εποπτικό έργο θα αναλάβει Συμβούλιο Επιθεώρησης, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις αρχαιότερους, εκ των έξι επιθεωρητών που θα έχουν εκλεγεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα είχε δημιουργηθεί διένεξη μεταξύ του Γ. Βελλή και του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, με αφορμή δύο μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών που είχαν γίνει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί δεν πήγαν στους τόπους που θα έπρεπε, καθώς πέτυχαν την αναστολή των μεταθέσεων... μέσω υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια, το θέμα αυτό εισήχθη σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου το Σώμα έκρινε ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για τις μεταθέσεις των δικαστών πρέπει να εκτελούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στην επιστολή του προέδρου του Αρείου Πάγου, επικαλέστηκε ότι οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση και τον εκδημοκρατισμό της Δικαιοσύνης! Μάλιστα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έφερε αστεία επιχειρήματα, τονίζοντας ότι η αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων αποβλέπει στην επιτάχυνση της εκδίκασης των εργατικών και αστικών υποθέσεων που εκκρεμούν στον Αρειο Πάγο.

Τέλος, μεταξύ των τροποποιήσεων που προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ότι οι επιθεωρητές των δικαστηρίων και των δικαστικών λειτουργών, σε όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης, στο εξής θα κληρώνονται κάθε Δεκέμβρη σε δημόσια συνεδρίαση του Α Τμήματος του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίνουν το νόμο για τις προαγωγές τους(2002-04-23 00:00:00.0)
Οικονομική αυτοτέλεια των δικαστηρίων ζητάει ο Ματθίας(2001-04-28 00:00:00.0)
Δυσάρεστη έκπληξη από τον Στ. Ματθία(2000-04-15 00:00:00.0)
Αγρια κόντρα Αρείου Πάγου - υπουργού Δικαιοσύνης(1998-12-08 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση(1998-02-10 00:00:00.0)
"Μπλόκο" δικαστών στον Γιαννόπουλο(1997-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ