Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση

Ενοχλημένοι οι δικαστικοί λειτουργοί από τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης

Δυναμώνει η αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Ε. Γιαννόπουλου κατά του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Στ. Ματθία.Αφορμή για τη νέα επιδείνωση στις σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου (ΑΠ) ήταν η απόφαση του Στ. Ματθία να συγκαλέσει την Ολομέλεια των αρεοπαγιτών στις 26 Φλεβάρη για να κρίνει αν ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει το δικαίωμα να σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα όταν εκκρεμούν στα δικαστήρια. Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που ο ανώτατος δικαστής συγκαλεί την Ολομέλεια για να κρίνει αν αποτελούν απόπειρα επηρεασμού στο έργο της Δικαιοσύνης οι δηλώσεις και τα σχόλια του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης.

Εξαιτίας της διαμάχης Γιαννόπουλου και Ματθία το κλίμα που επικρατεί στον Αρειο Πάγο είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Οι δικαστικοί λειτουργοί φέρονται ενοχλημένοι από τις δηλώσεις και φράσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως "διαπράττει ανοησίες ο κ. Ματθίας" και "όταν μιλήσω θα βρεθεί μετανιωμένος". Οι δικαστές θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο να περάσει και στη δικαστική εξουσία το... "στιλ Γιαννόπουλου" και η γνωστή φρασεολογία του, με την οποία επιτίθεται εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του, αλλά και εναντίον των συντρόφων του στο ίδιο του το κόμμα, με τους οποίους δε συμφωνεί. Ανέφεραν, χαρακτηριστικά, οι δικαστικοί λειτουργοί ότι τέτοιες δηλώσεις δεν προσιδιάζουν σ' ένα υπουργό Δικαιοσύνης και, πολύ περισσότερο, όταν απευθύνεται στην ηγεσία της δικαστικής εξουσίας.

Πάντως, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου χτες αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για την επίθεση που δέχτηκε από τον υπουργό και είναι αποφασισμένος να επιλύσει τα θέματα που εκκρεμούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η απόφασή του αυτή να συγκαλέσει την Ολομέλεια αιφνιδίασε πολλούς αρεοπαγίτες, καθώς και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο.Παρόλο που στον Αρειο Πάγο είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η σύγκληση της Ολομέλειας είναι άκαιρη και θα έπρεπε να συγκληθεί αμέσως μετά την υπόθεση Πουρσανίδη, ο Στ. Ματθίας ισχυρίζεται ότι η απόφασή του ήταν αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, ενώ δεν αποκλείεται να είχε συμβουλευτεί και κάποιους από τους αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ενδεικτικές της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στη χώρο της Δικαιοσύνης είναι οι δηλώσεις του αρεοπαγίτη και προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Κ. Λυμπερόπουλου,ο οποίος είπε ότι "ανεπίκαιρα έρχεται το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΑΠ" και θα έπρεπε αυτό να γίνει τότε που το θέμα Πουρσανίδη ήταν επίκαιρο ή αργότερα όταν η ένταση θα είχε αποφορτιστεί.

Στο θέμα παρενέβη και η ΝΔ. Με δηλώσεις των Π. Παυλόπουλου και Ι. Βαρβιτσιώτη τάχθηκε κατά του Ε. Γιαννόπουλου, τονίζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δε δικαιούται να προβαίνει σε κριτική δικαστικών αποφάσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση κατάργησης των ενόρκων (1998-05-02 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δικαστικών αποφάσεων! (1998-02-27 00:00:00.0)
"Καυτά" θέματα συζητά ο Αρειος Πάγος (1998-02-26 00:00:00.0)
"Παγώνουν" οι σχέσεις Αρείου Πάγου - Γιαννόπουλου (1997-02-28 00:00:00.0)
"Μπλόκο" δικαστών στον Γιαννόπουλο (1997-02-07 00:00:00.0)
Αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου (1996-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ