Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεγχοι για το μολυσμένο αίμα

Σάλο έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας η καταγγελία δικηγόρου από το Λιχνενστάιν για διεξαγωγή διεθνούς παράνομου εμπορίου μολυσμένου αίματος και ανθρωπίνων οργάνων που προέρχονταν από τις ανατολικές χώρες και προορισμός τους ήταν Ελληνες ασθενείς. Συγκεκριμένα, μέσω ενός Γερμανού γιατρού στέλνονταν μεγάλες ποσότητες ενός φαρμάκου, που περιείχε παράγωγα μολυσμένου αίματος, με προορισμό Ελληνες ασθενείς με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας έδωσε χτες εντολή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ), να διερευνήσει το θέμα. Πάντως, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ Γερ. Καβαδία,δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς πρόκειται για υπόθεση γνωστή από το Δεκέμβρη του 1997. Υπήρχαν καταγγελίες που αφορούσαν την παράνομη εισαγωγή φαρμάκου μέσω φαρμακαποθήκης και μικρών δεμάτων μέσω ταχυδρομείου. Υπενθύμισε ότι τότε είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί στη χώρα μας ποσότητες του φαρμάκου που δεν είχε άδεια κυκλοφορίας.

Από την πλευρά του, ο Ι. Βλαχογιάννης,μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο να έχουν χρησιμοποιηθεί ανθρώπινα όργανα - από παράνομο εμπόριο - καθώς σε κάθε περίπτωση γίνεται γνωστό τόσο το όνομα του δότη, όσο και το όνομα του λήπτη.

Τις καταγγελίες της δικηγόρου από το Λιχνενστάιν δημοσίευσε η ελβετική εφημερίδα "Λε Ματέν", στο προχτεσινό της φύλλο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το φάρμακο προκάλεσε στους ασθενείς που το προμηθεύτηκαν ηπατίτιδες.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα, ενώ άλλες τρεις εισαγγελικές αρχές στην Ευρώπη διερευνούν το ίδιο θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ