Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Κοινός αγώνας κατά των κυβερνητικών επιλογών

Συντονισμένη δράση, ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης για το περιβάλλον της Αττικής από τη χωροθέτηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, είναι αποφασισμένοι να αναπτύξουν πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικοί φορείς της Αττικής.

Αφετηρία για τον κοινό αγώνα ήταν η χτεσινή ημερίδα - συνάντηση που διοργάνωσε η "Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας του 2004" και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από πολλές περιοχές της Αττικής, με σκοπό τον προγραμματισμό ενός πλαισίου δράσης κατά των κυβερνητικών επιλογών.

Χαιρετισμό συμπαράστασης στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας απηύθυνε χτες, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Μπ. Ζιώγας,μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος. "Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στα δεδομένα αυτής της Ολυμπιάδας. Στην περίοδο της διεκδίκησης είχαμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε ενάντια σε μια Ολυμπιάδα της εμπορευματοποίησης και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο", επισήμανε ο Μπ. Ζιώγας. "Σήμερα, συνέχισε, μιλάμε με δεδομένα. Μιλάμε για μια Ολυμπιάδα της απόλυτης εμπορευματοποίησης, για χωροθετήσεις που δεν έχουν τεκμηριωθεί, για έναν φορέα διαχείρισης της Ολυμπιάδας με τη μορφή "Ανώνυμης Εταιρίας". Μιλάμε για μια Ολυμπιάδα "κατά παρέκκλιση" οποιασδήποτε νομοθεσίας για έργα και προμήθειες του Δημοσίου. Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Μπ. Ζιώγας, θα συμπαρασταθεί και θα συμμετέχει στο να διαμορφωθεί Κίνημα που θα αποτρέψει την καταστροφή των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στο Λεκανοπέδιο".

Ο Γ. Σαρηγιάννης,καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της πρωτοβουλίας, τόνισε: "Ο,τι δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν ως τώρα, προσπαθούν να το επιτύχουν με την "Πανεθνική Νέα Μεγάλη Ιδέα": την οικοδόμηση πολυτελών κατοικιών, εμπορικών και συνεδριακών κέντρων, πολυτελών αθλητικών εγκαταστάσεων, καζίνο στα "φιλέτα" της Αττικής γης. Εμείς, συνέχισε, σ' αυτά τα δεδομένα απαντάμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Θα παλέψουμε μαζί με το μαζικό κίνημα, τις τοπικές οργανώσεις πολιτών, οικολογικές, περιβαλλοντικές εκπολιτιστικές και άλλες ομάδες, τις δημοτικές παρατάξεις ή και δημάρχους, όσοι έχουν τους ίδιους στόχους με μας".

"Το κράτος θα βάλει τη γη, οι κεφαλαιούχοι θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των έργων και μετά τους αγώνες θα εκμεταλλευτούν εμπορικά τις εγκαταστάσεις", σημείωσε ο Γερ. Σκλαβούνος,μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Εναλλακτική πρόταση

Η Πρωτοβουλία Πολιτών παρουσίασε χτες την εναλλακτική της πρόταση για την Ολυμπιάδα του 2004. Τα τρία κύρια σημεία είναι τα εξής:

  • Να μη δεσμευτούν οι ελάχιστοι εναπομείναντες δασικοί χώροι και οι ακτές της Αττικής για την κατασκευή οποιωνδήποτε ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Οι Φαληρικές ακτές, ο Αγιος Κοσμάς, ο χώρος του αεροδρομίου του Ελληνικού, ο δασικός χώρος του Τατοϊου και της Πάρνηθας, ο υγροβιότοπος του Σχοινιά, οι περιοχές στου Βεϊκου και στο Γουδί να διαμορφωθούν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αναψυχής, ενώ οι όποιες εγκαταστάσεις αθλητισμού να εξυπηρετούν υπαρκτές τοπικές και υπερτοπικές ανάγκες των κατοίκων της Αττικής και κυρίως της Δυτικής Αθήνας.
  • Να μην παραχωρηθούν οι ελάχιστοι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι της Αττικής με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε ιδιωτικά συμφέροντα προς εκμετάλλευση.
  • Να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και να εφαρμοστούν οι στόχοι του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Οι όποιες "Ολυμπιακές εγκαταστάσεις" θα έπρεπε να εντάσσονται στον υπάρχοντα σχεδιασμό του Οργανισμού Αθήνας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολες οι εξουσίες στο πενταμελές συμβούλιο (2000-05-27 00:00:00.0)
Ζητούνται πρόσωπα για το ...«ευέλικτο σχήμα» (2000-05-25 00:00:00.0)
Ευθύνεται η κυβέρνηση (2000-04-26 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτη θέλει τη "μοιρασιά" η κυβέρνηση (1999-09-03 00:00:00.0)
Εναλλακτικές προτάσεις για την Ολυμπιάδα (1998-06-20 00:00:00.0)
Βλαβερή για το περιβάλλον (1997-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ