Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμή σε γυναίκες των Γραμμάτων

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τίμησε την Π. Δαράκη και την Ιφ. Χρυσοχόου

Την Πέπη Δαράκη και την Ιφιγένεια Χρυσοχόου τίμησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την περασμένη Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος γυναικών. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

"Κορυφαίες φυσιογνωμίες των Γραμμάτων της χώρας μας, που συνέδεσαν το λογοτεχνικό τους έργο με τους αγώνες και τα προβλήματα των γυναικών", χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου,τις τιμώμενες και υπογράμμισε ότι οι αγωνίστριες λογοτέχνιδες δεν ενέδωσαν στις Σειρήνες της ευτέλειας, του έκτακτου και του κερδοφόρου, που αλώνουν την κοινωνική συνείδηση στην εποχή μας.

Ευχήθηκε στην Π. Δαράκη γρήγορη ανάρρωση, ύστερα από ατύχημα που δεν της επέτρεψε να παραστεί στην εκδήλωση. Χαιρετισμό στις τιμώμενες απηύθυνε και η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, Ασπα Μανδηλαρά.Η ίδια διάβασε κείμενο για την Π. Δαράκη, που γράφτηκε από τη φιλόλογο και βιβλιοκριτικό Αννα Ιωαννάτου,η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Η Αννα Ιωαννάτου τόνιζε ότι στο έργο της η συγγραφέας επιδιώκει να αναδείξει τον τύπο της γυναίκας που, αντί να θρηνεί για την κατάστασή της, προσπαθεί να γίνει κυρία της μοίρας της με το σπαθί της. Στη συνέχεια η Στ. Λημνιού,μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, διάβασε ένα συγκινητικό μήνυμα της λογοτέχνιδας.

"Για την πενταλογία της γυναίκας", που έγραψε η Ιφ. Χρυσοχόου, μίλησε η Αννα Κελεσίδου,διευθύντρια του Κέντρου Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών. "Η συγγραφέας, είπε, θέλησε να αναδείξει μέσα από το έργο της, την ειλικρίνεια και εντιμότητα στη σχέση των δύο φύλων και να καταγγείλει τη συνενοχή της γυναίκας στην εκμετάλλευσή της. Ζωντάνεψε ακόμα τον αγώνα της Μικρασιάτισσας μητέρας αλλά και το μόχθο της νοικοκυράς που αγωνίζεται μέρα - νύχτα, χωρίς ανάπαυλα και δικαίωση".

Η αίθουσα του "Χολιντέι Ιν", όπου έγινε η τιμητική εκδήλωση της ΟΓΕ,ενόψει του 7ου συνεδρίου της, ήταν κατάμεστη από γυναίκες. Παρούσες ήταν στην εκδήλωση εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, γυναικείων τμημάτων των κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι της ΤΑ. Ανάμεσά τους η πρώην πρόεδρος της ΟΓΕ Αλεξάνδρα Δεμερούκα,η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων Εφη Καλλιγά,η υπεύθυνη του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και Χειραφέτηση της Γυναίκας, Μαρία Λαμπρινού,η συγγραφέας Μάρω Λοϊζου.Ακόμα παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Περάματος Γ. Πατσιλινάκος και Ζεφυρίου Γ. Λάππας καθώς και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε με την Γιώτα Βέη και τον Γιάννη Θωμόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ