Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
"Το να διεκδικείς είναι στάση πολιτική"

Κοντά στους μαθητές του Περάματος βρέθηκε την Κυριακή ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Τη στήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών του Περάματος εξέφρασε, την Κυριακή το πρωί, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός,σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε η ΟΒ Περάματος της ΚΝΕ, με θέμα τις επιπτώσεις του νόμου 2525/97 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ κάλεσε τους μαθητές να συντονίσουν τον αγώνα τους, για ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, με τον αγώνα των καθηγητών, των εργατών που παλεύουν για τη σωτηρία και ανάπτυξη της Ζώνης, των γονιών, καθώς και της δημοτικής αρχής.

"Ο νέος άνθρωπος βλέπει το σχολείο παράλληλα με το φροντιστήριο, το οποίο τελικά γίνεται απαραίτητο για να πάρει τις στοιχειώδης γνώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ανακοίνωση του νέου νόμου αυξήθηκαν τα φροντιστήρια, τόσο από τις μικρότερες τάξεις, όσο και σε περισσότερα μαθήματα", σημείωσε στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός και συνέχισε: "Ο μαθητής λοιπόν αντιδρά σε αυτή την κατάσταση. Εκείνο που θέλουμε εμείς είναι να διεκδικεί και να ξέρει τι διεκδικεί, να ξέρει ποιος φταίει, ενάντια σε ποιον πρέπει να στραφεί. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι μπροστά στους αγώνες που αναπτύσσονται ακούγεται από όλες τις μεριές η φιλολογία περί βρόμικης πολιτικής. Δε λένε όμως ποια πολιτική είναι βρόμικη. Είναι η κυρίαρχη πολιτική, που τον εχθρεύεται, που δε σκέφτεται το δικό του μέλλον, αλλά θέλει να τον ξεζουμίσει, να τον πετάξει στο περιθώριο της κοινωνίας, γι' αυτό του στερεί μορφωτικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Με αυτή τη θεωρία θέλουν να πείσουν τους νέους ότι όλη η πολιτική είναι βρόμικη, να τους αναγκάσουν να πουν "δεν ασχολούμαι, δε βαριέσαι" και έτσι η πολιτική τους περνά χωρίς αντιστάσεις. Εκτός όμως από την πολιτική που γνωρίζουμε, αυτή που υλοποιούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, υπάρχει και η διαφορετική πολιτική. Πολιτική που μιλάει στα ίσια, που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, που λέει στο νέο άνθρωπο πως αν θέλει να εξασφαλίσει το δικό του μέλλον, τη δική του προοπτική, πρέπει να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα για τη διεκδίκησή τους. Γιατί αν δε βγει στο δρόμο διεκδικώντας ό,τι του ανήκει, θα τον πετάξουν αυτοί στο δρόμο.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από την αρχή της χρονιάς έχουμε μια αγωνιστική κινητικότητα στα λύκεια, έχουμε και διεκδικήσεις οι οποίες έχουν πολιτικό στίγμα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε εμείς οι μεγαλύτεροι, όταν θα πάμε να κρίνουμε τις μορφές του αγώνα των μαθητών. Το να διεκδικείς σήμερα να μην περάσει ο νόμος της κυβέρνησης είναι στάση πολιτική. Το να διεκδικείς σήμερα να μη διαλυθούν τα ΤΕΛ, να χτυπηθεί η ιδιωτική εκπαίδευση, να χτυπηθεί η κερδοσκοπία των ΙΕΚ είναι αιτήματα πολιτικά. Το να διεκδικείς σήμερα 12ετή υποχρεωτική, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι αίτημα πολιτικό. Μπορεί αυτό να μην το καταλαβαίνει ολοκληρωμένα ο νέος, που καταλαμβάνει το λύκειό του και βγαίνει στο δρόμο, όμως αυτή του η διεκδίκηση είναι πολιτική ενέργεια. Γι' αυτό και συναντά τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, την προσπάθεια καταστολής από την κυβέρνηση, την αποσιώπηση και την αδιαφορία από τα άλλα πολιτικά κόμματα από τη μια μεριά, τη στήριξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από την άλλη".

Πολύτιμη αγωνιστική εμπειρία

"Οι αγώνες αυτοί μπορούν να δώσουν μια αγωνιστική εμπειρία στους νέους, να τους φέρουν πιο κοντά στους ενόχους και τις αιτίες, τόνισε ο Ν. Σοφιανός. Λέμε ταυτόχρονα στους νέους ότι δε φτάνουν οι αγώνες από μόνοι τους. Οσο και να καταλάβεις το λύκειό σου και να το κλείνεις ένα χρόνο, αν αυτοί οι αγώνες δε συναντηθούν με τους καθηγητές, τους γονείς, τους εργάτες τους αγρότες, αν αυτοί οι αγώνες δεν αμφισβητήσουν την ουσία της κυρίαρχης πολιτικής, θα μείνουν μισοί. Αν δε συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αν δεν πετύχουν το συντονισμό και την κοινή δράση, τα όποια αποτελέσματα φέρουν θα είναι πολύ εύκολο να χαθούν.

Μέσα από την αγωνιστική εμπειρία που αποκτιέται, μπορεί ο καθένας να καταλάβει πολύ καλύτερα με ποια πολιτική πρέπει να πάει, ποια πρέπει να στηρίξει. Αυτό το λέμε γιατί εμείς έχουμε τη δυνατότητα και τα επιχειρήματα να συγκριθούμε με τους άλλους και να πείσουμε με την πολιτική μας".

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,η νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά Ε. Παντελάκη,ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Ι. Πουντίδης,μαθητές, γονείς και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο δήμαρχος Περάματος στην παρέμβασή του τόνισε: "συνεχίζουμε τον αγώνα όλοι οι φορείς της παιδείας με τη συμπαράσταση και μπροστά στον αγώνα της ΤΑ, αλλά και το εργατικό κίνημα, έτσι ώστε να έχουμε σταμάτημα και να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Ενας αγώνας με επιμονή και υπομονή, ώστε να έχει αποτέλεσμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ