Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΧΟΡΟΖΑΝΗ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΤΗΣ ΝΑΣ
Χαριστική βολή, τα επικίνδυνα απόβλητα

- Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή χώρου ταφής των επικίνδυνων αποβλήτων στα Ανω Λιόσια. Πώς κρίνετε την πρόθεσή της, δεδομένου ότι η περιοχή απ' το 1991 δέχεται όλα τα σκουπίδια της Αττικής;

- Η ανυπαρξία συνολικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι εκείνη που την οδηγεί σε πραγματικά επικίνδυνες επιλογές για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Την πολιτική αυτή και τα αποτελέσματά της τα βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής. Η περιοχή έχει υποβαθμιστεί δραματικά, ενώ τώρα η δημιουργία του χώρου ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, αποτελεί τη χαριστική βολή. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, σύμμαχος της κυβέρνησης είναι ο Δήμαρχος Ανω Λιοσίων, με αντάλλαγμα κάποια δισεκατομμύρια που βέβαια δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά για άλλους λόγους... Ετσι, η κυβέρνηση "λύνει" κι άλλο ένα πρόβλημα, αυτό της ταφής των επικίνδυνων αποβλήτων.

- Τι κινδύνους εγκυμονεί η δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη συγκεκριμένη περιοχή;

- Ηδη στην περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια με τη λειτουργία της χωματερής, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα που την υποβάθμισαν σημαντικά. Και ενώ το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και 10 χρόνια, η περιοχή συνεχίζει να δέχεται κι άλλα σκουπίδια. Φανταστείτε λοιπόν, τι πρόκειται να γίνει από τη στιγμή που θα δεχτούμε όχι μόνο τα οικιακά απορρίμματα ολόκληρης της Αττικής, αλλά και τα τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα του νομού και αργότερα ίσως ολόκληρης της νότιας Ελλάδας. Τα Ανω Λιόσια θα δέχονται όλων των ειδών τα σκουπίδια της Αττικής, καταδικάζοντας έναν ολόκληρο νομό σε υποανάπτυξη.

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής ευθύνεται για αυτές τις εξελίξεις;

- Εκτός από την κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα και από το γεγονός ότι η σημερινή εκλεγμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχεδόν όλης της περιοχής, υποστηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και μάλιστα τη θεωρεί και αναπτυξιακή! Σίγουρα, όταν υπάρχει μια τέτοια Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες του λαού, έχει φοβερή ευθύνη απέναντι στους δημότες, ισάξια με την κυβερνητική.

- Τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί η λογική του "όλα τα σκουπίδια στα Ανω Λιόσια";

- Ο λαός ολόκληρης της Δυτικής Αττικής πρέπει να αντιδράσει σ' αυτές τις επιλογές και να υποστηρίξει από σήμερα τις δημοτικές κινήσεις που θέλουν μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια Αυτοδιοίκηση που δε θα είναι υποταγμένη στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και στα κέντρα των Βρυξελλών, αλλά θα υπολογίζει τους δημότες, τις ανάγκες τους και τις αξίες τους για ένα καλύτερο νομό και ένα δήμο στα Ανω Λιόσια, που θα υποστηρίζει την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής και όχι τα δισεκατομμύρια που προσωρινά λύνουν κάποια προβλήματα αλλά μακροπρόθεσμα θα καταδικάσουν την περιοχή σε υποανάπτυξη. Και για να ανατραπούν και να ανακοπούν αυτές οι επιλογές, πρέπει να υπάρξουν αγώνες του λαού και των εργαζομένων. Και σ' αυτούς τους αγώνες, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και οι Δημοτικές Κινήσεις θα είναι μπροστά.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ