Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αρχισαν αγωνιστικά τη βδομάδα

Κινητοποιήσεις χτες σε Πέραμα και Μυτιλήνη. Συνεχίζονται σ' όλη τη χώρα οι γενικές συνελεύσεις, ενόψει της διήμερης πανελλαδικής κινητοποίησης στις 12 και 13 Φλεβάρη

Πυρετωδώς ετοιμάζουν οι μαθητές τη διήμερη κινητοποίηση που έχουν αποφασίσει από τα Συντονιστικά Μαθητών 14 πόλεων της χώρας για την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Φλεβάρη. Χτες, οι μαθητές στο Πέραμα και τη Μυτιλήνη, ξεκινώντας αγωνιστικά τη βδομάδα, έκαναν μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δυναμική πορεία πραγματοποίησαν, χτες, οι μαθητές από το 2ο ΤΕΛ Περάματος, το οποίο βρίσκεται σε κατάληψη, μαζί με μαθητές των λυκείων και γυμνασίων της πόλης, σε μια προσπάθεια να βάλουν φραγμό στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, να εφαρμόσει το νόμο 2525, που αλλάζει ριζικά το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα γενικά λύκεια, ενώ διαλύει την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

"Βγαίνουμε στο δρόμο για να δικαιωθούμε", "Κάτω τα χέρια από τα ΤΕΛ",έγραφαν τα πανό των μαθητών, οι οποίοι, για μια ώρα, κατέλαβαν συμβολικά τη λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του Σκλαβενίτη, απαιτώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, σχολεία, βιβλία, καθηγητές, ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας. Ο Θανάσης Χατζής,πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του ΤΕΛ, επισήμανε: "διεκδικούμε μέσα από αγώνες και απαιτούμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος 2525, ο οποίος θέτει φραγμούς στη δημόσια δωρεάν μόρφωση της νεολαίας και πετάει έξω από τα σχολεία τα παιδιά της εργατικής τάξης που φοιτούν στα τεχνικά σχολεία". "Εμείς, τόνισε, θα συνεχίσουμε την κατάληψη και δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε δυναμικά στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των μαθητών για τις 12 και 13 Φλεβάρη, για συμβολικές καταλήψεις πανελλαδικά και συγκέντρωση στα προπύλαια". Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και άλλα σχολεία στον Πειραιά όπως τα ΕΠΛ Κορυδαλλού και Πειραιά, 1ο, 2ο 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου και 1ο 2ο 3ο Λύκειο Κερατσινίου.

Στην κινητοποίηση των μαθητών παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας του Δήμου Λ. Παπαδαντωνάκης,οι αντιδήμαρχοι Σ. Μιχαλονάκος και κ. Λογοθετίδου και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ιορδ. Πουντίδης.

Μιλώντας στο "Ρ", ο Γ. Πατσιλινάκος επισήμανε ότι, "το Δημοτικό Συμβούλιο συμπαραστέκεται στον αγώνα των παιδιών, γιατί πράγματι σκοπός του νόμου, είναι οι φραγμοί στη μόρφωση και η "προσαρμογή" της παιδείας στις κατευθύνσεις της ΕΕ".

Στη Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη, οι μαθητές κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν χτες μαζική παμμαθητική πορεία, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές όλων των σχολείων της Μυτιλήνης και όσων τελούν υπό κατάληψη στα χωριά (Ιππειος, Πάμφιλα, Καλλονή). Οι μαθητές ξεκίνησαν στις 11 π.μ. από τα Τεχνικά Λύκεια, που είναι εδώ και δύο βδομάδες σε κατάληψη, με κατεύθυνση τη νομαρχία, κλείνοντας συμβολικά το δρόμο για δύο ώρες, φωνάζοντας συνθήματα όπως, "το 7% είναι κοροϊδία, με ψίχουλα δε γίνεται δωρεάν παιδεία", "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, κι όχι διαβατήρια για την ανεργία".

Προετοιμάζονται

Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα σε όλη τη χώρα οι γενικές συνελεύσεις των πενταμελών και δεκαπενταμελών Μαθητικών Συμβουλίων, ενόψει της διήμερης πανελλαδικής προειδοποιητικής κατάληψης, που θα γίνει την Πέμπτη και Παρασκευή, με συλλαλητήρια κατά τόπους την πρώτη μέρα και ενημερωτικές συσκέψεις και εκδηλώσεις με γονείς, καθηγητές και συνδικάτα την Παρασκευή, ενώ οι μαθητές πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας στις 14 Φλεβάρη. Ηδη, τα συντονιστικά μαθητών Αθήνας και Πειραιά έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.30 το πρωί και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Απόφαση, επίσης, για συμμετοχή στη διήμερη κινητοποίηση 12 και 13 Φλεβάρη, έχουν πάρει τα συντονιστικά των μαθητών από Ηράκλειο, Λευκάδα, Αρτα, Μεσολόγγι, Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα και Κέρκυρα.

Το Σάββατο 14 Φλεβάρη, θα συνεδριάσουν τα συντονιστικά μαθητών στην Αθήνα για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους και θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά, αποφάσισε τηνΠέμπτη την πραγματοποίηση 3ωρης στάσης εργασίας από τις 11 - 5 μ.μ. σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ