Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καυτά" θέματα συζητά ο Αρειος Πάγος

Συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου θα συζητηθούν μια σειρά "καυτά" ζητήματα που απασχολούν τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης και αποτελούν σημείο τριβής στις σχέσεις μεταξύ του προέδρου του Αρείου Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι αν οι δημόσιες επικρίσεις ή εγκώμια από τον υπουργό Δικαιοσύνης σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις αποτελούν επέμβαση στο έργο των δικαστών και αν επιτρέπεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγητές Γ. Νικολόπουλος και Κ. Κωστήρας θα ταχθούν με τις απόψεις που θα εκφράσει ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δκυρωτικού Δικαστηρίου, Στ. Ματθίας.Ειδικότερα, οι εισηγητές θα υποστηρίξουν ότι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν είναι υπέρ των δικαστών, μπορεί να εκληφθούν ως απόπειρα επηρεασμού των δικαστών.Σχετικά με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, οι εισηγητές θα προτείνουν ότι γενικά μπορεί να γίνεται κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης δε θα πρέπει να απαντά μέσω Ερωτήσεων που γίνονται στο Κοινοβούλιο από βουλευτές για εκκρεμείς δίκες. Την άποψη αυτή θα στηρίξουν οι εισηγητές με το σκεπτικό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει υποχρέωση να απολογηθεί για αποφάσεις των δικαστηρίων, μια και σύμφωνα με το Σύνταγμα τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα.

Με τις απόψεις των εισηγητών φαίνεται ότι θα ταχθεί τελικά και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλος,ενώ ο αρεοπαγίτης Κ. Λυμπερόπουλος αναμένεται να κάνει πρόταση για αναβολή της συζήτησης μέχρι να αποφορτιστεί η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις σχέσεις υπουργού Δικαιοσύνης και ηγεσίας του Αρείου Πάγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ