Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Υπόσχεση για ενωμένους αγώνες

"Ενωμένοι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιβάλουμε τις λύσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς και του λαού μας". Αυτή την υπόσχεση έδωσαν χτες χιλιάδες καθηγητές, δάσκαλοι, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και μαθητές της Θεσσαλονίκης, που αντάμωσαν και ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης. Η χτεσινή μεγαλειώδης κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή, όπως υποσχέθηκαν όλοι. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην 24ωρη απεργία ξεπέρασε τις προσδοκίες. Η απεργιακή συγκέντρωση στο χώρο της Καμάρας, πήρε τη μορφή πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Περισσότεροι από 2.000 καθηγητές, δάσκαλοι, αδιόριστοι και μαθητές, συντονισμένα, απαίτησαν την κατάργηση των ταξικών φραγμών, την αναβάθμιση της μόρφωσης και είπαν όχι στην ανατροπή των εργασιακών κεκτημένων των εκπαιδευτικών.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Γ. Καλομοίρης,η αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Β. Σχοιναράκη,ενώ μέσα από το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα εκφράστηκε η μεγάλη δυσαρέσκεια απέναντι στην αξιολόγηση των μαθητών και το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στην κατάργηση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, στις ρυθμίσεις για την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, στην κατάργηση της επετηρίδας και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκατοντάδες μαθητές, που συντεταγμένα έκαναν αποχή από τα μαθήματα και αποχώρησαν από τα σχολεία τους. Στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Σχολείων Θεσσαλονίκης, Χ. Λεβεντίδης,είπε ότι ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που στερεί στοιχειώδη μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, είναι κοινός: "Προχωράμε μαζί με τους γονείς μας, τους καθηγητές και όλους τους εργαζόμενους σε ένα κοινό μέτωπο για την παιδεία που θα ορθώσει φραγμό σ' αυτή την πολιτική".

Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν και οι φοιτητές από τη Φυσικομαθηματική, τη Γεωπονική, την Αρχιτεκτονική και άλλες σχολές του ΑΠΘ.

Λίγο μετά τις 12 μ. ξεκίνησε η πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επιδόθηκε ψήφισμα. Το κέντρο της πόλης σείστηκε από τη μαχητικότητα και το δυναμικό παλμό των χιλιάδων διαδηλωτών. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, τα συνθήματα ηχούσαν το ένα μετά το άλλο. "Αυτός ο νόμος αυτού του υπουργείου θα πέσει σαν περίπτερο στην Πανεπιστημίου", "Σεισμός πανεκπαιδευτικός είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Δώστε λεφτά για την παιδεία, δώστε κανένα πύραυλο να πάρουμε βιβλία". Και ένα σύνθημα αφιερωμένο στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλο, με αφορμή τη γνωστή στάση του εναντίον της αγωνιζόμενης αγροτιάς: "Κάντε τον Γιαννόπουλο υπουργό Παιδείας να στήσουμε τα μπλόκα μες την Εγνατίας".

Κοζάνη

Μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στο συλλαλητήριο της Κοζάνης με ποσοστά συμμετοχής που έφτασαν το 70%, ενώ στα Γρεβενά ξεπέρασε το 82%, με ανάλογα ποσοστά και στους υπόλοιπους νομούς της Δυτ. Μακεδονίας.

Στις 11.30 π.μ. δάσκαλοι καθηγητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία, όπου και επέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν με ομιλίες τους εκπρόσωποι από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

Κατερίνη

Στην Κατερίνη μαθητές, που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις, και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλ. Ελευθερίας και πορεία προς τη Νομαρχία.

Καβάλα

Στην Καβάλα η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην Πλ. Καπνεργάτη, ενώ και εκεί ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία, με τη συμμετοχή των μαθητών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Αλεξανδρούπολη

Μεγάλο συλλαλητήριο καθηγητών, δασκάλων και μαθητών πραγματοποιήθηκε χτες στην Αλεξανδρούπολη,όπου τα ποσοστά συμμετοχής δασκάλων και καθηγητών στην απεργία ξεπέρασαν το 80%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τοπικής ΕΛΜΕ, ενώ μεγάλα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των δασκάλων και καθηγητών της Ροδόπης.

Το συλλαλητήριο, στο οποίο μετείχαν πάνω από 1.000 άτομα, ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και πορεία προς τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Ορεστιάδα,ενώ χαιρέτισε εκ μέρους της ΣΕΑ αγροτών ο Δ. Χονδρόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ