Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στα ... σαγόνια των βιομηχάνων
  • "Διεπαγγελματική Οργάνωση Ροδάκινου" ιδρύει η κυβέρνηση, τον έλεγχο της οποίας θα έχουν έμποροι και βιομήχανοι
  • Ανακοίνωση - καταγγελία των ΝΕ Πέλλας και Ημαθίας του ΚΚΕ

Χωρίς να γνωρίζουν τίποτε οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί, σχεδιάζεται και προωθείται, στα πλαίσια του νέου κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, η δημιουργία κοινοπραξίας (Διεπαγγελματικής Οργάνωσης) βιομηχάνων, εμπόρων και αγροτικών συνεταιρισμών, για την εμπορία και τη διακίνηση του ροδάκινου στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Ηδη, τον προηγούμενο μήνα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο καταστατικού από το υπουργείο Ανάπτυξης για την ίδρυση "Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ροδάκινου". Αυτή η νέα πρωτοβουλία αναμένεται να λάβει και τις ευλογίες του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, που θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα, και να εμφανιστεί ως πρωτοβουλία σωτηρίας για το προϊόν και το μέλλον του.

Τα όσα βαρύγδουπα αναφέρονται, για συντονισμό, βελτίωση της παραγωγής και της διακίνησης του ροδάκινου, έρχονται σε αντίθεση με τις επιπτώσεις που ήδη βιώνουν οι παραγωγοί, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και ΕΕ και της ασυδοσίας των βιομηχάνων - μεγαλεμπόρων, όπως οι χαμηλές τιμές, το χάσιμο των αγορών και το μαζικό ξερίζωμα δέντρων ροδακινιάς.

Γίνεται προσπάθεια να πείσουν τους αγρότες ότι με τη συνεργασία βιομηχάνων και εμπόρων θα ξεπεράσουν το πρόβλημα εμπορίας, επεξεργασίας και διακίνησης του ροδάκινου. Ομως, είναι ξεκάθαρο ότι οι αγρότες δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με τους βιομηχάνους και τους εμπόρους. Αφού οι μεν παραγωγοί έχουν συμφέρον από τιμές που να καλύπτουν τα έξοδα και να αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, οι δε έμποροι και βιομήχανοι απαιτούν συμπίεση των τιμών προς τα κάτω για περισσότερα κέρδη.

Ως ένα ακόμη βήμα, μετά τη δημιουργία των Ομάδων Παραγωγών, στην εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, που θα οδηγήσει σε ξεκλήρισμα των ροδακινοπαραγωγών, χαρακτηρίζουν τη "Διεπαγγελματική Οργάνωση Ροδάκινου", με κοινή τους ανακοίνωση, οι Νομαρχιακές Επιτροπές Πέλλας και Ημαθίας του ΚΚΕ,και σημειώνουν: "Κυβέρνηση και ΕΕ πάνε να πείσουν ότι τα συμφέροντα των ροδακινοπαραγωγών είναι κοινά με αυτά των βιομηχάνων και των εμπόρων. Να περάσουν δηλαδή μέσα από την οργάνωση αυτή τη λογική της ταξικής συνεργασίας και να καταστήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες συνένοχους στην καταστροφή τους. Οι όποιες επιδοτήσεις υπάρχει προσδοκία να δοθούν, στην οργάνωση αυτή, θα είναι το χρύσωμα του χαπιού για ό,τι συνέπειες θα προκύψουν από την εφαρμογή του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά και, φυσικά, δε θα τις καρπωθούν οι αγρότες. Τον έλεγχο στο ΔΣ θα τον έχουν οι βιομήχανοι και οι έμποροι και, φυσικά, η οργάνωση θα δουλεύει για δικό τους όφελος. Με τη "Διεπαγγελματική Οργάνωση" δίνεται ένα ακόμη χτύπημα στο συνεταιριστικό κίνημα, ενώ, ταυτόχρονα, με τη δυνατότητα που δίνει για συμμετοχή των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, επιχειρεί τον ευνουχισμό και, τελικά, την αφομοίωση του αγροτικού κινήματος σ' αυτή την πολιτική".

Τέλος, οι ΝΕ Πέλλας και Ημαθίας του ΚΚΕ καλούν την αγροτιά των νομών και τους φορείς της να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να αντισταθούν στην εφαρμογή της και να μη συμμετάσχουν στην οργάνωση. Να απαιτήσουν ταυτόχρονα να μην εφαρμοστεί ο καταστροφικός κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά, να στηριχτούν οι συνεταιρισμοί και να παρθούν μέτρα για την προστασία της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας του ροδάκινου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ