Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΕΡΙΚΑΣ ΦΑΤΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Σκοπεύουμε στην οργάνωση των ανέργων

- Εκπροσωπείτε την Προσωρινή Επιτροπή Ανέργων, η οποία σήμερα πραγματοποιεί και την πρώτη της μαζική σύσκεψη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ποια είναι η αναγκαιότητα συγκρότησης αυτής της επιτροπής;

- Βλέποντας ότι καθημερινά μεγαλώνει η ουρά των ανέργων και βιώνοντας προσωπικά το πρόβλημα της ανεργίας, πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε την Προσωρινή Επιτροπή Ανέργων. Μια πρωτοβουλία, που έχει σκοπό να οργανωθούμε, να παλέψουμε για τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα επιβίωσης που έχουμε όλοι μας - εννοώ τους άνεργους - να καταδείξουμε τις αιτίες που γεννούν την ανεργία, να αποδώσουμε τις ευθύνες, να αποκαλύψουμε το ρόλο της κυβέρνησης και των μεγαλοβιομηχάνων, που χορεύουν στις πλάτες των ανέργων και των εργαζομένων. Αυτά είναι που μας έκαναν και πήραμε αυτή την απόφαση.

- Ποιοι είναι οι στόχοι της επιτροπής σας;

- Με την προσωρινή αυτή επιτροπή, θέλουμε να συσπειρώσουμε τους ανέργους, τους ωρομίσθιους και τους μερικά απασχολούμενους, ώστε να αντιδράσουν απέναντι στην κατάσταση που βρίσκονται και στις αιτίες που την προκαλούν. Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε ενάντια στον εμπαιγμό και την απάτη. Να απαιτήσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση για μας και τις οικογένειές μας. Με λίγα λόγια, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Στο όνομα της ανεργίας η κυβέρνηση δίνει λεφτά στους βιομηχάνους, λεφτά των ανέργων, βέβαια. Από την άλλη πλευρά, οι βιομήχανοι θησαυρίζουν και ταυτόχρονα - έχουμε τα πρόσφατα παραδείγματα με το ΜΙΝΙΟΝ, που οι εργαζόμενοι πετάγονται στο δρόμο - κλείνουν τις επιχειρήσεις και σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην ουρά των ανέργων.

- Τι προτείνετε, συγκεκριμένα, για τη βελτίωση της κατάστασης των ανέργων;

- Μερικά από τα αιτήματά μας, τα οποία έχουμε καταγράψει, προσκαλώντας τους ανέργους κοντά μας, είναι: Η καταγραφή όλων όσοι ζητούν δουλιά και η άμεση επιδότησή τους μέχρι να βρουν δουλιά, με μόνη προϋπόθεση την κατοχή της κάρτας ανεργίας. Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο διαρκεί η ανεργία. Προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων. Κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τη μερική απασχόληση. Μείωση των υπερωριών και δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτά είναι μερικά από τα αιτήματά μας και περιμένουμε και νέες προτάσεις.

- Τι επιδιώκετε με τη σύσκεψη που έχετε καλέσει το απόγευμα;

- Στη σύσκεψη καλούμε να συμμετάσχουν οι άνεργοι, οι ωρομίσθιοι, οι μερικά απασχολούμενοι και τα εργατικά σωματεία της Αθήνας, για να συζητήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα δράσης, που θα συντονίζει τις προσπάθειες όλων μας για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Τα προβλήματα των ανέργων είναι οξυμένα, η ανεργία αυξάνεται και η δραστηριοποίησή μας είναι επιτακτική. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και ιδέες και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ