Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαίτησαν δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους
  • Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 2525, εξέφρασαν χτες με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία, δάσκαλοι και καθηγητές
  • Μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις, στις οποίες συμμετείχαν και οι μαθητές και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της ένα ολοένα αυξανόμενο κίνημα αντίστασης στα σχέδιά της για διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, έστειλαν χτες οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι μαθητές και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί όλης της χώρας. Τα σχολεία έκλεισαν, καθώς οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ενώ στην Αθήνα και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις έγιναν μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις, στις οποίες συμμετείχαν και οι μαθητές, στο πλαίσιο της πανελλαδικής σύσκεψης των Συντονιστικών Σχολείων, αλλά και γονείς και εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην απεργία, οι εκπαιδευτικοί έστειλαν μήνυμα και προς τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών τους που επιδιώκουν την αγωνιστική απραξία του κλάδου.

Ενωμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές απαίτησαν για μια ακόμη φορά να μην εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα για την εκπαίδευση που πετά τους μαθητές από το λύκειο, διαλύει την τεχνική εκπαίδευση, στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, μετατρέπει τα σχολεία σε παραμάγαζο των φροντιστηρίων. Ο νόμος που με την κατάργηση της επετηρίδας και την καθιέρωση της "αξιολόγησης", έχει στόχο την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση και την ποδηγέτηση των εκπαιδευτικών.

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Λάρισα,Βόλο,Καρδίτσα,Πάτρα,Γιάννενα,Κοζάνη,Αλεξανδρούπολη,Κατερίνη,Ηράκλειο,Χανιά,Σάμο και αλλού.

Τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ σε χτεσινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τη μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία και τα μαζικά συλλαλητήρια που έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνουν τη ριζική αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. "Είναι σαφές ότι η επιτυχία αυτής της αγωνιστικής κινητοποίησης σηματοδοτεί και υποδηλώνει την απόφασή μας να διεκδικήσουμε ενωτικά και δυναμικά άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών", τονίζεται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της ΟΛΜΕ, η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία ξεπέρασε το 65%. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ποσοστά συμμετοχής στις εξής περιοχές: Θεσπρωτία 70%,Καστοριά 65%,Κοζάνη 75%,Λακωνία 93%,Λευκάδα 65%,Πάρος 80%,Πέλλα 80%,Φωκίδα 60%,Ικαρία 80%.Και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην απεργία κυμάνθηκε σε υψηλά ποσοστά. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή σε Χανιά 90%,Αμφιλοχία 98%,Μοίρες 95%,Τρίκαλα 90%,Σουφλί 90%,Σύρο 90%,Ζ Θεσσαλονίκης 90%,Θήβα 94%,Σέρρες 88,3%,Εδεσσα 90%,Ηράκλειο 85%,Αλμωπία 83%,Γιαννιτσά 90%,Γρεβενά 80%,Μπραχάμι 91,.5%,Φωκίδα 50%,Γιάννενα 85%,Λάρισα 85%,Κάλυμνο 80%,Στάγειρα 87%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ