Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα κοροϊδία με το φτηνό αγροτικό πετρέλαιο

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κόψει από τους μικρομεσαίους αγρότες ακόμα και την επιστροφή μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να δώσει αφορολόγητα καύσιμα σε θερμοκήπια, ξηραντήρια κτλ.

Καινούρια "τρικ" επιστρατεύει η κυβέρνηση για να μη δώσει φτηνό πετρέλαιο στους αγρότες και όχι μόνο αυτό: Τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία μελετούν τρόπους για να μη δώσουν φτηνά καύσιμα στους μικρομεσαίους αγρότες, με τη δικαιολογία ότι δε χρησιμοποιούν πολύ πετρέλαιο!

Για το θέμα αυτό έγινε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας, στην οποία εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και δύο πρωθυπουργικοί σύμβουλοι. Εκεί συμφωνήθηκε για άλλη μια φορά να απορρίψουν το αίτημα των αγωνιζόμενων αγροτών για πετρέλαιο τράνζιτ και να τροποποιήσουν το υπάρχον σύστημα - κοροϊδία για επιστροφή ενός μικρού μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με βάση τον τζίρο των αγροτών. Το σύστημα αυτό θα αντικατασταθεί με ένα παρόμοιο, όπου πάλι θα επιστρέφεται ένα μέρος του Ειδικού Φόρου στους αγρότες, ανάλογα με την κατανάλωση πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι μικροί και μεσαίοι αγρότες θα αποκλείονται από την όποια επιστροφή Ειδικού Φόρου, ενώ και όσοι αγρότες τελικά κριθούν ότι καταναλώνουν επαρκείς... ποσότητες πετρελαίου στις αγροτικές εργασίες, θα πάρουν τελικά ως επιστροφή μερικά χιλιάρικα παραπάνω από ό,τι έπαιρναν με το ισχύον σύστημα επιστροφής του Ειδικού Φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες που θα κριθούν δικαιούχοι, για να πάρουν επιστροφή, θα πρέπει να καταθέτουν ανά μήνα τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου και με βάση αυτά θα παίρνουν ένα μέρος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που σήμερα είναι 77 δραχμές το λίτρο, σε ποσοστό 30 έως 60% το πολύ.

Αυτοί που θα ωφεληθούν τελικά από ό,τι φαίνεται θα είναι οι μεγαλοαγρότες και οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, αφού στη χτεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε να χορηγηθεί αφορολόγητο πετρέλαιο στα θερμοκήπια, ξηραντήρια, θερμαντήρια και ανεμομείκτες.

Οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν μετά ένα δεκαήμερο, αφού πρώτα γίνει συζήτηση με τις ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Οσο για τη χορήγηση φτηνό ηλεκτρικού ρεύματος ούτε που γίνεται συζήτηση από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ