Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι "ξεροκέφαλοι" φίλοι του Μαγκρίτ

"Τις δυνάμεις και το κύρος τους έχουν συνενώσει το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών, η βελγική κυβέρνηση, τουριστικοί και πολιτιστικοί θεσμοί, για να διοργανώσουν τη μεγαλύτερη αναδρομική του Μαγκρίτ που έχει γίνει έως τώρα", έγραψε ο "Γκάρντιαν" - και αναδημοσίευσε πρόσφατα η "Καθημερινή" - σε άρθρο σχετικά με την έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου.

Ολοι οι παραπάνω "θεσμοί" θεώρησαν αναγκαίο να ενώσουν τις δυνάμεις τους, διότι φοβούνται ότι οι "παλιοί υπερρεαλιστές", "θα προβούν σε κάποιο "χάπενινγκ" για να αναστατώσουν την εκδήλωση", παράτην ηλικία τους. Ο λόγος; Επειδή για τους αντιδρώντες στην έκθεση, οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το ανατρεπτικό και διεθνιστικό πνεύμα του υπερρεαλισμού. Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο ζωγράφος Ζακ Λακομπλέ, που τυγχάνει και παλιός φίλος του τιμώμενου, αρνείται να δανείσει τη συλλογή του για λόγους ηθικής. Ο "Γκάρντιαν" προσθέτει σε όλα αυτά πως "τον επαναστάτη εκείνο (σ.σ. τον Μαγκρίτ) έχει τώρα εναγκαλιστεί το κατεστημένο που του κάνει και μεγάλη αναδρομική στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών... ". Ακόμη κι αν η φράση "παλιοί υπερρεαλιστές" μπορεί να ηχεί υπερβολική - εκτός αν δεχτούμε την, επίσης, παλιά άποψη πως "ο υπερρεαλισμός πέθανε αλλά ο υπερρεαλιστικός άνθρωπος ζει" - ακόμη κι αν η παρουσίαση με αυτό τον κριτικό, ως προς τους διοργανωτές, τρόπο της διαμάχης από μια συντηρητική εφημερίδα όπως ο "Γκάρντιαν" δημιουργεί υποψίες ως προς τους στόχους της, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε και με τις παρατηρήσεις του άρθρου και με τις αντιδράσεις των "παλιών υπερρεαλιστών".

Η εφημερίδα δεν κρύβει ότι ο Μαγκρίτ ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως άλλωστε και το σύνολο του υπερρεαλιστικού πυρήνα για ένα διάστημα που για πολλούς υπερρεαλιστές κατέληξε να γίνει απόφαση ζωής. Αυτό όμως φαίνεται να το "ξεχνούν" οι διοργανωτές και αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη όταν πρόκειται για τέτοιου είδους διοργανωτές. Αν σκεφτούμε ότι ανάλογη τύχη έχει ακόμη και ο Μπρεχτ - όταν δεν προσπαθούν να τον εξαφανίσουν - που υπήρξε ακόμη πιο σαφής ως προς την έκφραση της πολιτικής του στράτευσης, τότε ο Μαγκρίτ πάλι τυχερός πρέπει να "νιώθει".

Η αγωνία του συστήματος να οικειοποιηθεί - διά του πολιτικού, πολιτιστικού, φιλοσοφικού και ιδεολογικού "ευνουχισμού" - ό,τι δεν είναι και δε θα μπορούσε ποτέ να είναι "σαρξ εκ σαρκός" του είναι μια παλιά, ενίοτε πετυχημένη, τακτική, που όμως η όποια επιτυχία της δεν έχει τη διάρκεια και το εύρος που επιδιώκουν οι εμπνευστές της. Και αυτό, γιατί πάντα θα υπάρχουν οι "ξεροκέφαλοι" που δε θα θαμπώνονται από τα βασιλικά ιδρύματα, για να εκχωρούν το πνεύμα τους. Γιατί πάντα θα υπάρχουν οι διανοούμενοι που θα"εκχωρούν" το ταλέντο και τις γνώσεις τους στην πάλη για έναν καλύτερο κόσμο. Μέχρι την τελική νίκη.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ