Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μπλόκο" δικαστών στον Γιαννόπουλο

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για τον υπουργό Δικαιοσύνης

Οξύνονται οι σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου με τον Αρειο Πάγο, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί είναι αποφασισμένοι να κατοχυρώσουν τη διοικητική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να σταματήσουν παρεμβάσεις που γίνονται από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης στις μεταθέσεις δικαστών.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου χτες με συντριπτική πλειοψηφία έκρινε ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) για τις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών είναι δεσμευτικές για τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η χτεσινή απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει μεγάλη σημασία γιατί μέχρι τώρα οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από αιτήσεις αναστολής "ημέτερων δικαστών", τους κρατούσαν στην Αθήνα. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι:

  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει δυνατότητα να αναστέλλει αποφάσεις του ΑΔΣ.
  • Αποτελεί παράλειψη για τον υπουργό Δικαιοσύνης η μη έκδοση προεδρικού διατάγματος, με το οποίο να υλοποιείται η απόφαση του ΑΔΣ. (Ο Ε. Γιαννόπουλος φαίνεται πως σκόπιμα καθυστέρησε την έκδοση του σχετικού ΠΔ για δύο δικαστίνες, προκειμένου να παραμείνουν στην Αθήνα).

Η υπόθεση θα έχει συνέχεια και αναμένονται εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης γι' αυτό το θέμα που θεωρείται μείζονος σημασίας για τους δικαστικούς λειτουργούς.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι για τον υπουργό Δικαιοσύνης μπορεί να προκύψουν και ποινικές ευθύνες, καθώς δε συμμορφώνεται με νόμιμη οφειλόμενη ενέργεια. Η αιτία της αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία βρίσκεται στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών όλων των βαθμίδων, από τον πάρεδρο ως τον πρόεδρο Εφετών σε όλη τη χώρα.

Η αφορμή για να ξεσπάσει η σύγκρουση μεταξύ του Ε. Γιαννόπουλου και του Στ. Ματθία ήταν ένα έγγραφο που απέστειλε ο νεότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστηρίων Δ. Βελλής σε δύο γυναίκες δικαστές. Με το έγγραφο αυτό ο Δ. Βελλής ζητούσε εξηγήσεις, γιατί παρόλο που είχαν μετατεθεί με απόφαση του ΑΔΣ, δε μετέβησαν στην επαρχία και κατόρθωσαν να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα, στηριζόμενες στις "πλάτες" του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς υπέβαλαν αίτηση αναστολής της μετάθεσής τους, πράγμα που έγινε αποδεκτό από το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 36 παρόντα μέλη μόνο δύο διαφώνησαν ριζικά, ενώ άλλα επτά μέλη υποστήριξαν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι μεν υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του ΑΔΣ, χωρίς όμως να καθορίζεται ο χρόνος που πρέπει να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Το ποιος θα υλοποιεί τις μεταθέσεις ήταν και στο παρελθόν θέμα τριβής μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου. Παλαιότερα με δύο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Β. Κόκκινος) έκρινε ότι το υπουργείο είναι αρμόδιο για τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστών.

Να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα έχουμε μια πάγια τακτική του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναστέλλει μεταθέσεις και τοποθετήσεις δικαστικών λειτουργών που έχουν γίνει από το ΑΔΣ.

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ