Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χουντικοί "νόμοι" κατά των αγροτών!

Με σύμμαχο τα χουντικά διατάγματα επιχειρεί η κυβέρνηση να καταστείλει τους αγώνες των αγροτών! Ξεπερνώντας κάθε όριο αντιδραστικού κατήφορου για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, ο κυβερνητικός αυταρχισμός έφτασε στο σημείο να επικαλείται Βασιλικά Διατάγματα του 1972 "περί εγκρίσεως κανονισμού διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων",ώστε να δικαιολογεί τις αποφάσεις της, όπως η προχτεσινή του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας, με την οποία απαγορεύτηκε η κινητοποίηση των αγροτών!

Συγκεκριμένα ο αστυνομικός διευθυντής Ηλείας, Π. Παρασκευόπουλος, εξέδωσε την Τρίτη απόφαση με την οποία επιχειρήθηκε η απαγόρευση της συγκέντρωσης των αγροτών της περιοχής. Ως πηγή άντλησης της νομιμότητας της απόφασης, ο αστυνομικός διευθυντής προέταξε το άρθρο 11 του Συντάγματος, βάσει του οποίου δύναται η αστυνομική αρχή να απαγορεύσει υπαίθριες συναθροίσεις, εφόσον εκτιμήσει ότι υπάρχει "σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια". Ομως ο υπερβάλλοντας ζήλος του τοποτηρητή της "ευνομίας" στην Ηλεία τον οδήγησε στην εξής πρωτοφανή πρακτική: Για να δικαιολογήσει την απόφασή του και να "αιτιολογήσει" το μέγεθος του "κινδύνου" που προκαλεί στο "έθνος" ο "εχθρός" - λαός, εξήγησε ότι η πράξη του "νομιμοποιείται" βάσει του Βασιλικού Διατάγματος 269 του 1972 "περί εγκρίσεως κανονισμού διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων"!

Ας σημειωθεί ότι το χουντικό Διάταγμα 269, εκτός των άλλων, προβλέπει μέχρι και τη χρήση όπλων κατά των διαδηλωτών, αφού αναφέρει ότι "η χρήσις των όπλων άρχεται δι' εκφοβιστικής εις τον αέρα βολής, εάν δε και μετά τούτο δεν ήθελον αποσυρθή οι μετέχοντες της συναθροίσεως, συγχωρείται οιαδήποτε χρήσις των όπλων".Σε αυτά τα διατάγματα στηρίζει την εξουσία της η κυβέρνηση!

Ετσι, με την ένδειξη "ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ" στο έγγραφό του, ο αστυνομικός διευθυντής, διέταξε: "Απαγορεύουμε κάθε συνάθροιση και παραμονή ατόμων και πάσης φύσεως οχημάτων σε όλο το Εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο του Νομού Ηλείας..."! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και τα όργανα της Τάξης, νεκρανασταίνοντας τους νόμους της χούντας τόλμησαν να απαγορεύσουν μέχρι και τη "συνάθροιση ατόμων" (!) στην Ηλεία, θυμίζοντας φασιστικές μέρες, τότε που οι "κυβερνώντες" αντιμετώπιζαν ως "στάση" κάθε δημόσια συνάθροιση άνω των τριών ατόμων!

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε καμία αστυνομική απόφαση απαγόρευσης των κινητοποιήσεων των αγροτών, ούτε σε αυτές της Θεσσαλίας, ούτε της Ηλείας, η κυβέρνηση και τα κατά τόπους αστυνομικά όργανα δεν επικαλούνται το Νόμο 1481 του 1984 που αναφέρεται στον "Οργανισμό Υπουργείου Δημοσίας Τάξης" και αναφέρει ότι αρμοδιότητα για την απαγόρευση των συναθροίσεων έχει μόνο η Νομαρχιακή Αστυνομική Επιτροπή. Η εν λόγω Επιτροπή συγκροτείται από το νομάρχη, ως πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων, τον αστυνομικό διευθυντή και ένα δικαστή της έδρας του νομού. Η μη επίκληση του παραπάνω νόμου είναι ευνόητη. Ουδέποτε υπήρξε απόφαση του ανωτέρου οργάνου για την απαγόρευση των αγροτικών κινητοποιήσεων, και επειδή δε θα μπορούσε να υπάρξει, οι κυβερνώντες κάνουν ότι δε γνωρίζουν το νόμο, καταφεύγοντας σε πιο βολικούς. Τους νόμους της χούντας!

Στρουθοκάμηλοι;

Ολα τα παραπάνω τέθηκαν χτες υπόψη και του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, εκ μέρους του "Ρ".Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε ευθέως στη συνάντησή του με τους πολιτικούς συντάκτες αν η κυβέρνηση συναινεί με αυτή την τακτική του αστυνομικού διευθυντή. Και να πώς απάντησε ο υπουργός Τύπου: "Η Αστυνομία και τα όργανά της λαμβάνουν κάποιες αποφάσεις. Δεν είναι λογικό να τις κρίνω. Αν πραγματικά υπάρχει κάτι το οποίο είναι μεμπτό, νομίζω ότι η Υπηρεσία θα το αντιμετωπίσει"!!! Αυτή ήταν απάντηση της κυβέρνησης και επειδή όσοι την άκουσαν δεν πίστευαν στα αυτιά τους, ο "Ρ" επανήλθε για να δοθεί από τον εκπρόσωπο η εξής απάντηση: "Κύριε Μπογιόπουλε δε γνωρίζω αυτό ακριβώς το οποίο λέτε. Εκανα ένα γενικό σχόλιο. Και αν υπάρχει κάτι μεμπτό, πραγματικά θα ασχοληθεί με αυτό η Υπηρεσία..."!

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ