Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση θέλει σύγκρουση!

Η όλη εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, από τον περασμένο Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα, συμβαδίζει, σε κάθε της στάδιο, σε κάθε στιγμή, με τα ταυτόχρονα αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις πραγματικές της προθέσεις και μεθοδεύσεις έναντι των αγροτών. Είχε επιλέξει - πριν ακόμα ακούσει τους αγρότες - τη ρήξη και τη σύγκρουση μαζί τους. Ακόμα και τις ώρες που τα επιτελεία του "εκσυγχρονισμού" έκαναν υποκριτικές επικλήσεις για διάλογο, η πρακτική τους και οι τοποθετήσεις τους έδειχναν τον πραγματικό τους στόχο: Την εξώθηση των αγροτών σε βίαιη ρήξη με τον κρατικό μηχανισμό. Σήμερα, που οι αγρότες με την περίφημη τακτική τους έχουν απογυμνώσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία κατά των μπλόκων, τώρα που οι εξουσιαστές έχουν απολέσει και το τελευταίο φύλλο συκής, είναι αδύνατον για αυτούς να αποκρύψουν το δικό τους σχέδιο: Το τσάκισμα των αγροτών με κάθε μέσο, ακόμα και με κίνδυνο, το κλίμα "αιματοκυλίσματος" που καλλιεργούν, να ξεφύγει από κάθε έλεγχο!

Μια αναδρομή στα όσα έχουν συμβεί από τη στιγμή που οι ξωμάχοι εξεγέρθηκαν, δείχνει παραστατικά την κυβερνητική εμμονή να προκληθεί σύγκρουση με τους κολίγους.

  • Οταν οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους στα τέλη του 1996 - και αφού πρώτα οι κυβερνώντες είχαν εναποθέσει στον κάλαθο των απορριμμάτων τα αιτήματα και τα υπομνήματά τους - η Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλίας κατέστησε σαφές ότι επιδιώκει το διάλογο με την κυβέρνηση. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν "ναι στο διάλογο, αλλά δεν ικανοποιούμε τα αιτήματά σας"! Είναι ενδεικτικό ότι ένα μήνα πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων, ο Τζουμάκας όχι μόνο γνώριζε τον αγροτικό αναβρασμό, αλλά, αρνούμενος να πάρει θέση στα προβλήματα, τον χαρακτήριζε "υποκινούμενο" από στελέχη του ΚΚΕ...
  • Οταν οι αγρότες και η Πανθεσσαλική, στην προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση, έκαναν πιο "σφιχτά" τα μπλόκα και αφού φάνηκε ότι η κοινή γνώμη τασσόταν με το μέρος τους, η κυβέρνηση επιδόθηκε στην τακτική των προκλητικών ύβρεων. Ο ένας υπουργός μετά τον άλλο χαρακτήριζε τους αγρότες "μπαταχτσήδες", "βαρυποινίτες", "μαφιόζους", "αντικοινωνικά στοιχεία" κλπ. Και όλα αυτά συνοδευόμενα πλέον με πεμπτοφαλαγγίτικες μεθόδους εκ μέρους της κυβέρνησης, που, θέτοντας σε εφαρμογή τον "εκσυγχρονισμένο παρακρατισμό", επιχείρησε να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ αγροτών - οδηγών φορτηγών.
  • Οταν η Πανθεσσαλική πήρε απόφαση και χιλιάδες αγρότες πραγματοποίησαν την κάθοδο στην Αθήνα, οι ξωμάχοι συνάντησαν εντός Βουλής την κυβερνητική αδιαλλαξία, και εκτός Βουλής την αστυνομοκρατία. Στο μεταξύ, οι απειλές και οι εκβιασμοί από υπουργικά χείλη ήταν στην ημερήσια διάταξη. Οι αγρότες και πάλι δεν έπεσαν στην παγίδα, αποφασίζοντας την πειθαρχημένη επιστροφή στα "πόστα" τους.
  • Οταν η Πανθεσσαλική πήρε την απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση, αφού ξεκίνησε τον υπόγειο χλευασμό διά δηλώσεων του τύπου "δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι", επανήλθε στην προ κινητοποιήσεων τακτική της. Εθεσε σε πρώτη γραμμή την αδιαφορία και τον εμπαιγμό, ο οποίος εξελίχθηκε σε συναθροίσεις κυβερνητικοδίαιτων "αγροτοπατέρων", με στόχο την επιβολή της αγροτοκτόνας πολιτικής διά της "συναίνεσης".
  • Οταν η Πανθεσσαλική Επιτροπή προανήγγειλε τις επερχόμενες κινητοποιήσεις - και αφού πρώτα είχε, ματαίως, αφεθεί περιθώριο ενός μήνα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα προβλήματα - η κυβέρνηση απάντησε ως εξής: Με απειλές για χτύπημα των ΜΑΤ, με εντολές σε εισαγγελείς για διώξεις κατά των αγροτών και με αντικομμουνισμό.
  • Οταν η Πανθεσσαλική προχώρησε στις κινητοποιήσεις, γελοιοποιώντας πλήρως το αστυνομικό κράτος, η κυβέρνηση αποκαλύφθηκε πλήρως. Η απάντησή της ήταν η απόρριψη κάθε διαλόγου. Η περικύκλωση με ΜΑΤ όλης της Θεσσαλίας. Οι δημόσιες υποδείξεις σε εισαγγελείς για "αλυσόδεμα" των αγροτών. Η συγκρότηση βιομηχανίας καταδικαστικών αποφάσεων, για κινητοποιήσεις που έγιναν πριν από δύο χρόνια! Η ανάσυρση χουντικών διαταγμάτων, για να "νομιμοποιηθεί" η καταστολή. Οι βρισιές όπως: είστε γαϊδούρια, είστε φασίστες, είστε τραμπούκοι, είστε καθυστερημένοι, από υπουργούς κατά των αγροτών. Τα πολεμικά ανακοινωθέντα του τύπου "αν κάνετε μπλόκα θα σας τσακίσουμε".
  • Φτάσαμε, πλέον, στο τελευταίο στάδιο. Η Πανθεσσαλική Επιτροπή, και αφού πια το πανελλήνιο γνωρίζει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να εμποδιστούν από καμιά τρομοκρατία και κανένα αστυνομικό μπλόκο, "ρίχνει το γάντι". Αποφασίζει να μην κλείσει τους δρόμους, και αφαιρώντας κάθε πρόσχημα από την κυβέρνηση, ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Είναι η στιγμή που το κυβερνητικό προσωπείο καταρρέει πλήρως. Είναι η στιγμή που οι κυβερνώντες καθιστούν σαφές ότι έχουν μια και μόνη επιδίωξη: Να οδηγήσουν τα πράγματα στη σύγκρουση! Δηλαδή, φτάνουν στο σημείο να αρνηθούν το διάλογο με τους αγρότες, καλώντας τους να υπογράψουν δήλωση μετανοίας (!), όχι μόνο για τον παρελθόντα χρόνο, αλλά και για τον μελλοντικό! Η κυβέρνηση, κραδαίνοντας πλέον τα γκλομπς και τα δακρυγόνα, ζητά από τους αγρότες να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να κινητοποιηθούν ποτέ ξανά! Και αυτό γιατί; Γιατί τότε μόνο θα τους δει ο πρωθυπουργός, για να τους πει - όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί κανένα τους αίτημα!

Αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης. Πρόκειται για πορεία ανοιχτού αυταρχισμού. Για πρακτική που, όπως αποδεικνύεται, η "βία" των κυβερνητικών λόγων δεν αποσκοπούσε παρά στην πρόκληση και προλείανση της βίαιης καταστολής των αγροτών. Γι' αυτό, η κυβέρνηση, για ό,τι πλέον συμβεί στο εξής, φέρει ακέραιες τις ευθύνες! Και επειδή, πλέον, αυτό είναι πασιφανές, η χτεσινή εμφάνιση του υπουργού Τύπου - κατ' εντολήν του πρωθυπουργού - να ρίξει το βάρος της ευθύνης στους αγρότες είναι το τελευταίο καταφύγιο του κυβερνητικού ψεύδους. Εφόσον, τελικά, η κυβέρνηση καταφέρει να προκαλέσει τη σύγκρουση που, με τόσο μένος επιδιώκει, εφόσον επιβάλλει τη ρήξη που μέχρι τώρα οι αγρότες έχουν αποφύγει και αποτρέψει, θα είναι αποκλειστικά υπόλογη! Η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη απέναντι και στο λαό και στην Ιστορία της χώρας για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ συμβεί από εδώ και πέρα! Ας αναλογιστεί, έστω και τώρα, πού οδηγεί τον τόπο.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ