Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Την κεφαλήν επί πίνακι

Δικάζεται σήμερα η Συντονιστική. Στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης

Σε μια ύστατη και απελπισμένη κίνηση, προκειμένου να εκφοβίσει τους αγρότες της Θεσσαλίας και να σταματήσει τη νέα μεγαλειώδη κινητοποίησή τους, η κυβέρνηση έβαλε δυο κρατικούς οργανισμούς - τον ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) - καθώς και την Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ) να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον 12 μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) και συγκεκριμένα των Γ. Παττάκη, Θ. Νασίκα, Χρ. Παπαδημητρίου, Β. Μπούτα, Σπ. Τσιοτινού, Δ. Χιώτη, Δ. Πάσχου, Δ. Τσέλιου, Β. Αναγνωστόπουλου, Θ. Τσαλόπουλου, Γ. Νταφούλη, Δ. Νανά.

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ανταποκρίθηκαν πάραυτα και με "υπερβάλλοντα ζήλο", οι πρόεδροι Πρωτοδικών Αθήνας και Λάρισας,οι οποίοι εξέδωσαν προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της αγροτικής κινητοποίησης.

Χτες επρόκειτο να συζητηθεί η αίτηση της ΠΟΑΥΣ στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, αλλά αναβλήθηκε για τις 11 Μάρτη λόγω "ελλείψεως υπαρκτού μπλόκου", κατά την έκφραση του προέδρου του δικαστηρίου κ. Αθανασόπουλου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως "όποια κι αν είναι η απόφαση, θα είναι άνευ αντικειμένου". Το δικαστήριο, προφανώς, αναγκάστηκε να λάβει σοβαρά υπόψη του την ένσταση των αγροτών ότι δεν μπορεί να εκδικάσει υπόθεση που λαμβάνει χώρα στην επαρχία και συνεπώς είναι "κατά τόπο αναρμόδιο". Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των αγροτών Λ. Αυδής,Ι. Προυσανίδης,Σ. Σκοπετέας,Β. Δημόπουλος,Μ. Κανάκης,Α. Φούσας,Λ. Παπαγεωργόπουλος,Σ. Αναστασάκος,Σ. Στάικος και Π. Παναγιωτόπουλος σημείωσαν εξάλλου ότι "εσκεμμένα παρουσιάστηκε στην αίτηση ως εναγόμενη η ΠΑΣΕΓΕΣ - η οποία δήλωσε πάντως ότι είναι άσχετη με την υπόθεση, ως συνεταιριστικό αποκλειστικά όργανο των αγροτών - για να εκδικαστεί η υπόθεση στην Αθήνα, όπου και η έδρα της". Από την πλευρά των αγροτών ζητήθηκε ανάκληση της προσωρινής διαταγής που απαγορεύει το κλείσιμο των Εθνικών οδών με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. Το δικαστήριο δεν έκανε τελικά δεκτό το αίτημα αυτό, αλλά περιόρισε την ισχύ της διαταγής μόνο για τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ.

Σήμερα έχει οριστεί η συζήτηση των άλλων δυο αιτήσεων στο Πρωτοδικείο της Λάρισας. Η ενέργεια των οργανισμών να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα - που είναι φανερό ότι έγινε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης - είναι πρωτοφανής και έχει προληπτικό τρομοκρατικό χαρακτήρα. Οι σχετικές αιτήσεις είχαν κατατεθεί πριν καν αρχίσει η αγροτική κινητοποίηση με τα τρακτέρ και με αυτές ζητείται ουσιαστικά από τη Δικαιοσύνη να απαγορεύσει ακόμα και την παραμικρή σκέψη για κλιμάκωση της κινητοποίησης από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις αιτήσεις - οι οποίες, ας σημειωθεί, είναι σχεδόν πανομοιότυπες, γεγονός που δείχνει ότι κινούνται από το ίδιο "κέντρο", αν δε γράφτηκαν από το ίδιο χέρι - αναφέρονται σε προθέσεις της ΠΑΣΕ να κλείσει εθνικούς δρόμους και ζητείται "να απειληθεί κάθε μέλος της ΠΑΣΕ ότι σε περίπτωση πραγματοποίησης της απειλούμενης και επικείμενης κατάληψης θα του επιβληθεί προσωπική κράτηση ενός έτους, χρηματική ποινή 1.000.000 ή και 2.000.000 δραχμών και να διαταχθεί να παράσχει εγγύηση 50.000.000 δραχμών, ότι δε θα γίνει κινητοποίηση με τρακτέρ".

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης να "τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί" τα μέλη της ΠΑΣΕ, για να τα τρομοκρατήσουν και να σταματήσει η κινητοποίηση, έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους αγωνιζόμενους αγρότες, αλλά και σε ολόκληρο το δημοκρατικό λαό,αφού θυμίζει άλλες, αλήστου μνήμης εποχές, όταν όποιος σήκωνε κεφάλι στην κρατική εξουσία, κινούνταν αμέσως ο δικαστικός μηχανισμός για να τον "αποκεφαλίσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ