• Δηλώσεις μετάνοιας και υποταγής, ζητά ο Κ. Σημίτης για να συναντηθεί με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή
  • - Κλίμα σύγκρουσης και βίαιης αντιμετώπισης των αγωνιζόμενων αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα καλλιεργούσε όλη τη μέρα χτες και μέχρι αργά το βράδυ η κυβέρνηση, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψει... - 1997-02-07 00:00:00.0"/>
  • Δηλώσεις μετάνοιας και υποταγής, ζητά ο Κ. Σημίτης για να συναντηθεί με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή
  • - Κλίμα σύγκρουσης και βίαιης αντιμετώπισης των αγωνιζόμενων αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα καλλιεργούσε όλη τη μέρα χτες και μέχρι αργά το βράδυ η κυβέρνηση, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψει... - 1997-02-07 00:00:00.0" /> Στοχοπροσηλωμένη στη βία και την καταστολή | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 14
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Στοχοπροσηλωμένη στη βία και την καταστολή
    • Κλίμα σύγκρουσης και βίαιης αντιμετώπισης του αγροτικού ξεσηκωμού καλλιεργεί η κυβέρνηση
    • Και "τρομοκράτες" (!) οι αγρότες, κατά τον Θ. Τσουκάτο
    • Δηλώσεις μετάνοιας και υποταγής, ζητά ο Κ. Σημίτης για να συναντηθεί με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή

    Κλίμα σύγκρουσης και βίαιης αντιμετώπισης των αγωνιζόμενων αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα καλλιεργούσε όλη τη μέρα χτες και μέχρι αργά το βράδυ η κυβέρνηση, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψει την αδιαλλαξία της και τον πανικό που τη διακατέχει, μετά την αποτυχία της να αποκρούσει τους χιλιάδες αγρότες να φτάσουν στην Εθνική οδό.

    Το μήνυμα που εξέπεμπαν χτες τα στελέχη της κυβέρνησης, σε κατάσταση ολοφάνερης ανησυχίας, ήταν ότι "οι δυνάμεις της Αστυνομίας θα χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο (δακρυγόνα, μάνικες Πυροσβεστικής, ΜΑΤ) στην περίπτωση που οι αγρότες θα κλείσουν την Εθνική οδό". Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θ. Τσουκάτος,σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του, φρόντισε να επιρρίψει από πριν τις ευθύνες στο... ΚΚΕ "για ό,τι συμβεί". Ο επικεφαλής των αγροτών είναι βουλευτής του ΚΚΕ, ο κ. Μπούτας, και άρα "το ΚΚΕ αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη" για ενδεχόμενη επίθεση της... Αστυνομίας, υποστήριξε ο πρωτεργάτης της υπονόμευσης της αγροτικής κινητοποίησης. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να καλύψει πλήρως και εξαγνίσει κάθε κίνηση καταστολής από την Αστυνομία, λέγοντας ότι "δεν είναι επιτιθέμενη η Αστυνομία" και "τρομοκρατία είναι να εφορμούν τα τρακτέρ"! Χτες το βράδυ, βρισκόταν σε διαρκή συνεδρίαση η "επιτροπή κρίσεων", προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση. Στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις συμμετείχαν οι υπουργοί Τσοχατζόπουλος, Παπαδόπουλος, Παπαντωνίου, Ρωμαίος, Γιαννόπουλος και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης.

    Ωστόσο, άλλα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι η επέμβαση της Αστυνομίας θα εξαρτηθεί από τη μαζική συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα.

    "Εγκαταλείψτε την ελπίδα"

    Την ίδια στιγμή, με την εξωφρενική και εξοργιστική απαίτηση να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας και υποταγής, να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και να γυρίσουν σπίτι τους ταπεινωμένοι, χωρίς ελπίδες για το παρόν και μέλλον, απάντησε η κυβέρνηση Σημίτη στην πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών της Θεσσαλίας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την επίδειξη αδιαλλαξίας, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα των αγροτών. "Αν οι αγρότες πουν ότι σταματούν τις κινητοποιήσεις τους και προσέρχονται σε ένα διάλογο με τον πρωθυπουργό, αυτός ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει", ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης διά στόματος Δ. Ρέππα. Νωρίτερα είχε διευκρινίσει ότι "ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυβέρνηση πήρε από το Δεκέμβρη όλα τα μέτρα που ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες".

    Στο ερώτημα τι νόημα έχει η συνάντηση του πρωθυπουργού με αυτούς τους όρους, ο εκπρόσωπος απάντησε κυνικά: "Η συνάντηση, εφόσον γίνει κάτω από το κλίμα και τις προϋποθέσεις για τις οποίες μιλήσαμε πριν, είναι χρήσιμη, γιατί θα ακουστούν (!) επισήμως και εγκύρως οι απόψεις των αγροτών και θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει με την έναρξη λειτουργίας του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής"!

    Αύριο ξεκινά η εξόρμηση των υπουργών σε πόλεις της Θεσσαλίας αλλά και στην υπόλοιπη επαρχία, με στόχο τη βελτίωση της γκρίζας εικόνας της κυβέρνησης, αλλά και τη δημιουργία κινήσεων αντιπερισπασμού στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τον καταμερισμό που έγινε, οι Τσοχατζόπουλος, Λαλιώτης θα μιλήσουν σε συγκέντρωση στην Καρδίτσα, η Β. Παπανδρέου στη Λάρισα, ο Ε. Βενιζέλος στα Τρίκαλα, ο Αλ. Παπαδόπουλος στο Βόλο, ενώ στις Σέρρες θα πάει ο Γ. Παπαντωνίου, στην Πάτρα οι Γ. Σκανδαλίδης και Γ. Παπανδρέου, στο Αγρίνιο ο Τζουμάκας, στην Καβάλα ο Γιαννόπουλος κ.ο.κ.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Αποφασισμένοι στα μπλόκα της αντίστασης(2013-02-17 00:00:00.0)
    Εκβιασμοί και έχθρα για τους αγρότες(2010-01-23 00:00:00.0)
    Κοροϊδεύει και απειλεί τους αγρότες(2010-01-20 00:00:00.0)
    Στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς(2009-01-28 00:00:00.0)
    Στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς(2009-01-28 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ