Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εκβιασμοί και έχθρα για τους αγρότες

Απροκάλυπτη επίθεση του πρωθυπουργού στα δικαιώματα των αγροτών και στο ΚΚΕ που στηρίζει τον αγώνα τους

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο πρωθυπουργός κάλεσε προκλητικά τους αγρότες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα, γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν» και «δυσφημείται η χώρα στο εξωτερικό». Δίνοντας συνέχεια στη συκοφάντηση της αγροτιάς, είπε:

«Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά μόνο μερικούς μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή, συναλλαγή με την εξουσία για να κλείσουν τα στόματα, και του χρόνου τα ίδια και χειρότερα, με τελικό αποτέλεσμα να υπονομεύουμε κάθε έννοια σοβαρού προγραμματισμού και προοπτικής».

Απέδωσε μάλιστα στους αγωνιζόμενους αγρότες διάθεση «μικροκομματικής συναλλαγής», λέγοντας ότι «δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, σας θέλουμε συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή που κάνουμε για τη χώρα, για το καλό όλων».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών και προσπάθησε για μια ακόμη φορά να τους σύρει στην υποταγή του διαλόγου, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο, αλλά δε θα κάνουμε και μερεμέτια. Δεν υπάρχουν, εξάλλου, λεφτά για μερεμέτια. Πέραν των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, πέραν όσων έχουμε προγραμματίσει και δεσμευτεί, και προεκλογικά και μετεκλογικά, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ικανοποιηθούν αυτήν τη στιγμή διάφορα οικονομικά αιτήματα που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται».

Κλιμακούμενοι εκβιασμοί

Κατά τον Γ. Παπανδρέου «εάν κάναμε κάτι τέτοιο (σ.σ. ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών) θα ήταν εγκληματικό εις βάρος της ευημερίας και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, εις βάρος της ίδιας της χώρας μας. Θα μπαίναμε πάλι σε πρακτικές αδιέξοδες, αντιλήψεις του παρελθόντος που πρέπει να αλλάξουν».

Εκφράζοντας ανοιχτά την εχθρότητα της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις, είπε ότι «τα μπλόκα στους δρόμους όχι μόνο δε λύνουν, αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα για τη χώρα, προβλήματα για τους συμπολίτες, για την ελληνική οικογένεια, για τον επιχειρηματία, για την οικονομία», οξύνοντας την προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός».

Κάλεσε ακόμα τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους γιατί μεταξύ άλλων «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να διασύρεται και να λοιδορείται αυτή μάλιστα τη στιγμή όπου πολλοί έχουν σκοπιμότητα ακόμα και στυγνής κερδοσκοπίας απέναντι στην Ελλάδα», επιστρατεύοντας σαν μπαμπούλα ακόμα και την τρέχουσα καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Ο Γ. Παπανδρέου απέδωσε όλα τα δεινά για την κατάσταση των αγροτών στα πεντέμισι χρόνια της ΝΔ, η οποία -όπως είπε- τους οδήγησε στα όρια «της οικονομικής εξαθλίωσης», παραγνωρίζοντας συνειδητά ότι και τα δύο κόμματα συμφώνησαν με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που ήταν καταστροφική για τους αγρότες.

Φαιδρότητα χωρίς όριο

Στη δευτερολογία του (όταν δεν έχουν δικαίωμα οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί να απαντήσουν) ο πρωθυπουργός επέλεξε να επιτεθεί στο ΚΚΕ και ταυτόχρονα να επαινέσει τις εποικοδομητικές προτάσεις του Γ. Καρατζαφέρη και του Αλ. Τσίπρα, που επίσης είχαν καταθέσει Επίκαιρες Ερωτήσεις για τα αγροτικά.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Αλ. Παπαρήγα, ισχυρίστηκε ότι «εάν ακολουθούσα αυτά που λέγατε, όχι μόνο κλειστοί θα ήταν οι δρόμοι αλλά και τα σπίτια τα οποία εσείς φοβόσασταν ότι θα κλείσουν. Σίγουρα θα έκλειναν με την πολιτική την οποία εσείς προτείνετε»...

Ο Γ. Παπανδρέου διαστρεβλώνοντας τα όσα είπε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ή κάνοντας πως δεν κατάλαβε τα όσα είπε -, ισχυρίστηκε: «Δεν κατάλαβα όμως ποια είναι η διαφορά σας. Θέλετε να μην κάνουμε προγραμματισμό, να μην κάνουμε αγροτική πολιτική, να μην κάνουμε ριζικές αλλαγές, να μην χτυπήσουμε τους μεσάζοντες, το παραεμπόριο, τη διαφθορά; Επιτέλους τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε ή θα είναι πάντα αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιου μεσάζοντα, κάποιου κομματικού παράγοντα, κάποιου "φεουδάρχη" της πολιτικής, κάποιου εργατοπατέρα;».

Συνεχίζοντας τη διαστρέβλωση της θέσης που ανέπτυξε η Αλ. Παπαρήγα για το διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα» και μη, είπε ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης: «Από την άλλη μεριά θέλετε να βοηθήσουμε τον αγρότη του Κολωνακίου; Αυτά είναι τα ταξικά συμφέροντα τα οποία εσείς εκπροσωπείτε;».

Η συγκεκριμένη αποστροφή, η οποία αποτελεί ευθεία προσβολή στη νοημοσύνη του λαού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και των άλλων βουλευτών του Κόμματος.

Καταλήγοντας, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε το ΚΚΕ να πάρει μέρος στον προσχηματικό διάλογο για το Αγροτικό και δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως θετικές προτάσεις του Γ. Καρατζαφέρη (αγροτικό ταμείο ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αγροτικά ατυχήματα, ανασυγκρότηση συνεταιρισμών, φόρος στο διοξείδιο του άνθρακα) και του Αλ. Τσίπρα για τη «σήμανση στο γάλα» ή το ρόλο της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών, για την οποία είπε ότι συμμετέχει στο διάλογο που γίνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ