Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΕΝΑΡΗ - ΝΟΕΜΒΡΗ
Η κρίση οδήγησε σε περιορισμό του ελλείμματος

Στα 12,3 δισ. ευρώ τα κέρδη που αποκόμισαν στη χώρα μας ξένες πολυεθνικές εταιρείες

Στα 23,5 δισ. ευρώ περιορίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας το ενδεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2009, λόγω της μεγάλης υποχώρησης που παρουσίασαν οι εισαγωγές, οι οποίες επηρεάστηκαν έντονα από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Την αντίστοιχη περίοδο του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών είχε διαμορφωθεί στα 31,7 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η μεγάλη εξαγωγή κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν σε ξένες τράπεζες με τη μορφή καταθέσεων και ρέπος, ενώ παράλληλα περιορίστηκε η εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό που τοποθετούνται με τη μορφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε στα 28 δισ. ευρώ, έναντι 41 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Αιτία της υποχώρησης του εμπορικού ελλείμματος η μεγαλύτερη μείωση που παρουσίασαν οι εισαγωγές, σε σχέση με τη μείωση των εξαγωγών. Η εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της εισαγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού και καταναλωτικών εμπορευμάτων, γεγονός που οδήγησε και στη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων ανήλθαν στα 41,8 δισ. ευρώ έναντι 59,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2008. Η δε αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 13,8 δισ. ευρώ, έναντι 18,4 δισ. ευρώ πέρσι, με συνέπεια το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 28 δισ. ευρώ, έναντι 41 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε στα 12,1 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 16,6 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το 2008. Ο περιορισμός του πλεονάσματος οφείλεται στη μείωση των εισπράξεων, από τις υπηρεσίες μεταφορών κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων διαμορφώθηκε στα 8,9 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 9,8 δισ. ευρώ το 2008. Οι εισπράξεις από τόκους μερίσματα, κέρδη - αφορούν τοποθετήσεις ελληνικού κεφαλαίου στο εξωτερικό - ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές στο εξωτερικό στα 12,3 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων - αφορά κυρίως χρηματικές ροές μεταξύ Ελλάδας - ΕΕ - περιορίστηκε στα 1,2 δισ, ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ το 2008. Μειωμένο στα 2 δισ. ευρώ εμφανίζεται και το πλεόνασμα των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων έναντι πλεονάσματος 4 δισ. ευρώ το 2008.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τραπεζικές τοποθετήσεις κεφαλαίων από και προς την Ελλάδα, οι οποίες ενώ τη διετία 2007-2008 είχαν θετικό πρόσημο, το 2009 εμφανίζονται έντονα ελλειμματικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΕ, οι τοποθετήσεις ελληνικών τραπεζών και ιδιωτών σε ξένες τράπεζες ανήλθαν στα 24,1 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι τοποθετήσεις ξένων τραπεζών και ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν στα 12,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,9 δισ. ευρώ αφορούν χορηγήσεις δανείων προς το ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ