Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θεομηνία" αναποτελεσματικών εξαγγελιών

Χωρίς χρονοδιάγραμμα είναι οι εξαγγελίες - που περιλαμβάνουν και έργα που δεν έγιναν παλιότερα - για την αποκατάσταση των ζημιών στους Νομούς Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας που έκανε χτες κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λαμία

ΛΑΜΙΑ (του απεσταλμένου μας Ν. ΠΕΡΠΕΡΑ).-

"Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι". Η παροιμία αυτή ταιριάζει απόλυτα στις χτεσινές εξαγγελίες του κυβερνητικού κλιμακίου, με επικεφαλής τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,για την αποκατάσταση των έργων υποδομής και των πλημμυροπαθών αγροτών κατά τις πρόσφατες πλημμύρες στους Νομούς Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας.

Οι πλημμύρες αυτές άφησαν πίσω τους ανοιχτές πληγές 13 δισ. δραχμών σε έργα υποδομής και αρκετών ακόμη δισ. δρχ. σε αγροτικές καλλιέργειες, αφού καταστράφηκαν 12.000 στρέμματα σιτηρών και 500 στρέμματα κηπευτικών. Ωστόσο, το κυβερνητικό κλιμάκιο χτες στη Λαμία εξήγγειλε έργα αποκατάστασης των έργων υποδομής, αλλά και μέτρα για τους πληγέντες αγρότες χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ορίζοντα υλοποίησής τους!

Οι υπουργοί κατά την παρουσίαση των μέτρων μίλησαν ως συνήθως για "θεομηνία", παραλείποντας να αναφερθούν στις δικές τους ευθύνες, αφού τουλάχιστον στη Φθιώτιδα - όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές - αυτές θα είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχε εγκληματική τριετής ολιγωρία στην υλοποίηση των έργων στο Σπερχειό, προϋπολογισμού 3,5 δισ. δρχ., που τώρα ξαναεξαγγέλθηκαν!

Ο Κ. Λαλιώτης για την αποκατάσταση των έργων υποδομής εξήγγειλε τη χορήγηση 13 δισ. δρχ. και για τους 4 νομούς (8,6 δισ. για τη Φθιώτιδα, 2 δισ. δρχ. για την Ευρυτανία, 1,3 δισ. για τη Φωκίδα και 585 εκατ. δρχ. για τη Βοιωτία). Τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν για την ανακατασκευή γεφυρών που έπεσαν σαν "χάρτινοι πύργοι", για τη διενέργεια αντιπλημμυρικών έργων, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και των δικτύων ύδρευσης που έπαθαν καταστροφές.

Είναι όμως χαρακτηριστικό, ότι σημαντικό μέρος των κονδυλίων αυτών είναι για έργα που είχαν εξαγγελθεί κατά το παρελθόν και δεν έγιναν, ενώ άλλα σημαντικά έργα, ενώ εξαγγέλθηκαν χτες, η υλοποίησή τους παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον, όταν και αν ολοκληρωθούν προηγούμενα οι αναγκαίες μελέτες. Στην περίπτωση αυτή ανήκουν και τρεις από τις γέφυρες του Σπερχειού που καταστράφηκαν, δηλαδή εκείνη της επαρχιακής οδού Λαμίας - Γοργοπόταμου, της επαρχιακής οδού Λαμίας - Κωσταλεξίου - Κομποτάδων και αυτή που συνδέει την Εθνική Οδό Λαμίας - Καρπενησίου με την Παλαιόβραχα.

Για τους πλημμυροπαθείς

Για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών - και κυρίως των αγροτών - οι υπουργοί εξήγγειλαν τα ίδια αναποτελεσματικά μέτρα, που εξαγγέλλουν σε ανάλογες περιπτώσεις και που δεν αναπληρώνουν το 100% της ζημιάς. Αντίθετα, σπρώχνουν τους πλημμυροπαθείς στις συμπληγάδες των δανείων (καταναλωτικών και άλλων) από τις τράπεζες. Μεταξύ των άλλων, λοιπόν, εξαγγέλθηκαν: Το δωρεάν βοήθημα των 200.000 δρχ. και η δωρεάν επιχορήγηση μέχρι 2 εκατ. δρχ. για την αντικατάσταση της οικοσκευής.

Για τους επαγγελματίες και αγρότες εξαγγέλθηκε δωρεάν κρατική ενίσχυση για το 30% του συνολικού ύψους της αποτιμημένης ζημιάς, ενώ για το υπόλοιπο της αποκατάστασης οι πλημμυροπαθείς οδηγούνται στο δανεισμό με μια κρατική επιδότηση 40% επί του τρέχοντος επιτοκίου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς την Εφορία, το ΙΚΑ και τις κρατικές τράπεζες.

Να σημειώσουμε ότι και στους τέσσερις νομούς έχουν υποβληθεί 99 αιτήσεις για αποζημιώσεις φθορών σε οικοσκευές και σπίτια και 84 αιτήσεις για αποζημιώσεις εμπορευμάτων ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ