Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι βαστάζοι του αυταρχισμού

"Βόλτα" στα κανάλια, προκειμένου να τρομοκρατήσουν την εξεγερμένη αγροτιά, αναγκάστηκαν να κάνουν χτες το βράδυ το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Με την παρουσία τους στα βραδινά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να πείσουν ότι τα αυταρχικά, αντιδημοκρατικά μέτρα είναι αναγκαία για την "τάξη" και την "ασφάλεια του κράτους" της αστικής τάξης. Οτι το ενδεχόμενο βάψιμο των Εθνικών οδών με το αίμα των αγροτών είναι "απαραίτητο", εφόσον εμποδίζεται το "εκσυγχρονιστικό" και "φιλολαϊκό" έργο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΑ, θρασύτατος, μίλησε για "εκβιαστές και τρομοκράτες". Αναρωτήθηκε αν είναι σωστό ο πρωθυπουργός "να βλέπει μια κοινωνική ομάδα, υπό την απειλή κατάληψης των οδών, με την απειλή αντισυνταγματικών ενεργειών που παραβιάζουν την ίδια τη δημοκρατία". Εδωσε, δηλαδή, το στίγμα μιας κατασταλτικής παρέμβασης των μηχανισμών του κράτους για να σώσουν, δήθεν, τη δημοκρατία από τους αγωνιζόμενους αγρότες. Ο υπουργός - υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης - έκανε καθαρό τον τρόμο της άρχουσας τάξης: "Πιστεύω, είπε, ότι αν ο πρωθυπουργός υποκύψει σε τέτοιους εκβιασμούς, θα είναι έκθετος σε πολλαπλάσιους εκβιασμούς από οποιαδήποτε ομάδα". Πρόσθεσε κινδυνολογώντας ότι "ακόμα και τρομοκρατική ομάδα αργότερα θα ζητήσει να τον δει... Ενας δημοκρατικός πρωθυπουργός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Να μην υποκύψει σε απαιτήσεις ομάδων, οι οποίες προβάλλουν απειλές καθαρής παρανομίας για να πετύχουν κάτι".

Το μήνυμα του Γ. Παπαντωνίου είναι σαφές: Εμείς αποφασίζουμε πολιτική λιτότητας και ξεκληρίσματος της αγροτιάς κι εσείς πρέπει να σκύψετε το κεφάλι. Οσοι αντιδρούν είναι παράνομοι και θα παταχτούν, είτε με τα ΜΑΤ, είτε με τους εισαγγελείς, είτε με τους εκβιασμούς που κάνουν οι τράπεζες και οι τοκογλύφοι στους χρεωμένους αγρότες.

O γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης πάσχιζε, χτες το βράδυ μιλώντας στο βραδινό δελτίο του ΣΚΑΪ, να πείσει (σ. σ. μάλλον τον εαυτό του και τους "συντρόφους" του) ότι "έστω και τώρα μπορεί να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσει μια διαδικασία συνεννόησης". Αργότερα, όμως και στο ερώτημα του τηλεπαρουσιαστή αν θα επέμβουν οι δυνάμεις καταστολής, απέφυγε να απαντήσει. Μόνο έσπευσε να μιλήσει για την εικόνα που προβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εικόνα "που δημιουργεί τάση ανασφάλειας στον κόσμο". Και συμπλήρωσε πως "δεν μπορείτε να ονομάζετε εξέγερση την παρουσία 1.000 και 2.000 τρακτέρ στους δρόμους".

Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτος,στο δελτίο ειδήσεων του ΣΤΑΡ, προσπαθούσε εναγωνίως να κάνει πιστευτό ότι "επιτιθέμενοι δεν είναι οι αστυνομικοί, αλλά οι αγρότες". Και επαναλάμβανε διαρκώς πως "πρέπει να μείνουν πάση θυσία ανοιχτοί οι δρόμοι", υπονοώντας ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, ή καλύτερα όργανα, για να επιτευχθεί το "σοσιαλιστικό όραμα" της κυβέρνησης. Ο ίδιος, μάλιστα, έσπευδε να κάνει παρατηρήσεις στην τηλεπαρουσιάστρια, επειδή η ανταποκριτής του σταθμού στον κάμπο έδινε διαφορετικά νούμερα για το συνολικό αριθμό των τρακτέρ που προσεγγίζουν την Εθνική οδό και "καλούσε" να διασταυρώνουν τις ειδήσεις πριν τις παρουσιάσουν...

Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-1, βαθυστόχαστα, υποστήριζε πως "δεν μπορεί κάποιος, επειδή έχει ένα μεγάλο μηχάνημα, να το χρησιμοποιεί για να κλείνει τους δρόμους". Η "υπερυπουργός" ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι "αυτή η κυβέρνηση συζητά όλα τα προβλήματα των κοινωνικών τάξεων", για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι "αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΝΕΤ(2003-05-22 00:00:00.0)
Μαλλιά κουβάρια.(2003-02-01 00:00:00.0)
Ο κ. Χατζηνικολάου και η ΜΕGΑλη «τιμή» τους(2002-02-14 00:00:00.0)
Οι βιομήχανοι εκβιάζουν τους ροδακινοπαραγωγούς(1999-08-20 00:00:00.0)
Ολα έτοιμα(1997-02-07 00:00:00.0)
Στο έλεος των ιδιοκτητών οι ΕΒΕ Θεσσαλονίκης(1996-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ