Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
ΟΧΙ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δικαστικών αποφάσεων!

Δεν μπορεί να σχολιάζει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης. Την απόφαση αυτή, που είναι "απάντηση" στην κόντρα με τον Ευ. Γιαννόπουλο, με αφορμή την υπόθεση Πουρσανίδη, πήρε χτες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας ότι τυχόν εγκώμια ή επικρίσεις για δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης, μπορούν να εκληφθούν ως απόπειρα επηρεασμού και επέμβασης στην προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Παράλληλα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι είναι ανεπίτρεπτος ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, όταν αναφέρεται στη δικαιοδοτική κρίση των δικαστικών οργάνων για υποθέσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει.

Η χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε από τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Στ. Ματθία,με αφορμή την υπόθεση Γ. Πουρσανίδη, ο οποίος καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ η έκφραση γνώμης από τον υπουργό Δικαιοσύνης θεωρήθηκε ως απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Οι αρεοπαγίτες ομόφωνα έκριναν χτες ότι ότι σχόλια εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης - εγκωμιαστικά ή επικριτικά - ενέχουν εξ αντικειμένου απόπειρα επηρεασμού και επέμβασης στην προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών, ιδίως όταν αφορούν εκκρεμή υπόθεση.

Οσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στις δικαστικές αποφάσεις, το ερώτημα, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι δικαστές, ήταν "αν είναι επιτρεπτός ή μη ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, όταν αναφέρεται στη δικαιοδοτική κρίση των δικαστικών οργάνων". Το δικαστήριο δέχτηκε ότι μπορεί να γίνεται γενικά κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, αλλά, για υποθέσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει, είναι ανεπίτρεπτος ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της δικαιοδοτικής κρίσης των δικαστικών οργάνων και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να απαντά μέσω ερωτήσεων που γίνονται στη Βουλή.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επιτρέπεται μόνο εμμέσως και μάλιστα μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις μπορεί να απαντήσει ο υπουργός σε Ερώτηση βουλευτών στη Βουλή και αφού η δικαστική απόφαση έχει τελεσιδικήσει και είναι εμφανές ότι έχει υπερβεί τα όρια. Οι δικαστές θεωρούν ότι ένας τέτοιος κοινοβουλευτικός έλεγχος θα εμφάνιζε τη Δικαιοσύνη ως ελεγχόμενη από τις άλλες εξουσίες (νομοθετική και εκτελεστική).

Σχετικά με το ερώτημα αν είναι επιτρεπτή η μεταβολή του αριθμού των οργανικών θέσεων του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δικαστών, οι αρεοπαγίτες κατά πλειοψηφία έκριναν ότι δεν είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των δικαστικών λειτουργών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στις προσωποπαγείς θέσεις (2002-05-21 00:00:00.0)
Αγρια κόντρα Αρείου Πάγου - υπουργού Δικαιοσύνης (1998-12-08 00:00:00.0)
"Καυτά" θέματα συζητά ο Αρειος Πάγος (1998-02-26 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση (1998-02-10 00:00:00.0)
"Παγώνουν" οι σχέσεις Αρείου Πάγου - Γιαννόπουλου (1997-02-28 00:00:00.0)
"Μπλόκο" δικαστών στον Γιαννόπουλο (1997-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ