Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΟΥΝΤΟΓΛΕΝΤΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Παραπέμπονται τελικά 13 για απόταξη

Δεκατρείς αστυνομικοί και όχι ένας θα παραπεμφθούν τελικά με το ερώτημα της απόταξης στο Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων για τη συμμετοχή τους στο χουντογλέντι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, ο αρχηγός της Αστυνομίας Α. Βασιλόπουλος δεν υιοθέτησε το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τον Α υπαρχηγό και προχώρησε στη ριζική τροποποίηση των ποινών που είχαν προταθεί από τον υπαρχηγό. Στο χουντογλέντι, που είχε γίνει το 1993 στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ Θεσσαλονίκης, είχαν πάρει μέρος δεκάδες αστυνομικοί, εκ των οποίων κρίθηκαν ελεγκταίοι οι τριάντα δύο. Η πρόταση για την ποινή της απόταξης αφορούσε μόνο τον τότε διοικητή των ΜΑΤ, Σ. Κουτρομάνη, αλλά ο αρχηγός έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθούν στο Συμβούλιο με την ίδια ποινή και 12 άλλοι αστυνομικοί, για τους οποίους το πόρισμα προέβλεπε ποινή αργίας με απόλυση (δυο μέχρι έξι μηνών).

Πρόκειται για τον αστυνόμο Β Ν. Κελίδη,τον ανθυπαστυνόμο Γ. Αναστασιάδη,τους αρχιφύλακες Κ. Φιρίππη,Θ. Ράπτη,Χ. Γιανγκιώζη,Χ. Βαβιάκο και τους αστυφύλακες Β. Σαχπαζίδη,Α. Κουτσουρά,Λ. Σακελλαρίου,Δ. Χρυσούλα,Π. Γκουντρουμπή και Κ. Σύρρα,η παραπομπή των οποίων θα εκδικαστεί ενιαία την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, μόλις διαμορφωθεί η σύνθεση του νέου Συμβουλίου Κρίσεων. Εάν δεν αποστρατευτεί ο νυν υπαρχηγός και διατηρήσει τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Κρίσεων, λόγω κωλύματος θα προεδρεύσει ο β υπαρχηγός.

Οσον αφορά τις καταγγελίες περί διασυνδέσεων των αστυνομικών με ακροδεξιές οργανώσεις, το πόρισμα της έρευνας λέει ότι δεν επιβεβαιώνονται! Το γεγονός ότι βρέθηκαν έντυπα με ακροδεξιό περιεχόμενο στο χώρο στρατωνισμού των ΜΑΤ Θεσσαλονίκης, κατά τον Α υπαρχηγό "δε δικαιολογεί αυτοδίκαια τη διατύπωση εκτίμησης για διασύνδεση αστυνομικών με τέτοιες οργανώσεις ή γενικευμένη διακίνηση εντύπων με ακροδεξιό περιεχόμενο". Η δραστηριοποίηση της οργάνωσης "Ελληνοορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας" θεωρείται επίσης νόμιμη, αφού σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα η Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας πρόκειται για πολιτική κίνηση παλαιοημερολογιτών.

Το πόρισμα τέλος δεν καταλογίζει ευθύνες για τα επεισόδια που προκάλεσαν ομάδες ακροδεξιών και τους προπηλακισμούς Τούρκων επιχειρηματιών έξω από το Επιμελητήριο της πόλης, αφού όπως επισημαίνεται "η ΓΑΔΘ και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είχαν σχεδιάσει τα μέτρα με ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ