Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είναι κοροϊδία!

Είχε επίγνωση ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ότι οι αποφάσεις του για τους συνταξιούχους ήταν καθαρός εμπαιγμός. Γι' αυτό κι έσπευσε να προλάβει την κατακραυγή, καταγγέλλοντας εκ προοιμίου εκείνους που με "περισσήν προθυμίαν και προχειρότητα εγκαλούν την κυβέρνηση για "αναλγησία" και άλλα ηχηρά παρόμοια", προσθέτοντας με στόμφο ότι "το παρεχόμενο σύστημα κοινωνικής φροντίδας προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση πραγματικών αναγκών". Βέβαια, και το "ένα γιαούρτι" παραπάνω που έδωσε η κυβέρνηση, έστω και σε μια μερίδα συνταξιούχων, δεν ήταν χάρισμα του "εκσυγχρονισμού". Ηταν κι αυτό αποτέλεσμα του αγώνα των συνταξιούχων.

Από κει πέρα, καλύτερη απ' όλους απάντηση στην κυβέρνηση έδωσαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, με την ανακοίνωση νέας πανελλαδικής κινητοποίησης.

Η κυβέρνηση απλά επιχειρεί να αναστηλώσει το κουρελιασμένο "κοινωνικό πρόσωπό" της με αυτά τα ψίχουλα προς μια μερίδα συνταξιούχων. Ομως ούτε και με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκρύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στα αφεντικά του ΟΟΣΑ, της Διεθνούς Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Δεν μπορεί να κρύψει ότι τα σχέδιά της είναι πιο άτιμα και απ' αυτά που εφάρμοσαν η Θάτσερ και ο Πινοτσέτ. Υπερβολή; Οχι, βέβαια. Το επιβεβαιώνει η προχτεσινή ανακοίνωση του ίδιου του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: "Το θέμα της επανασύνδεσης των κατώτερων συντάξεων με 20 ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη δεν αντιμετωπίζεται. Η κυβέρνηση επέλεξε το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για να στηρίξει τους συνταξιούχους με τις μεγαλύτερες ανάγκες". Θα επαναλάβουμε κι εδώ ότι το ΕΚΑΣ αποτελεί το "Δούρειο Ιππο" για την κατάργηση των κατώτατων ορίων των συντάξεων, ενός θεσμού που αποτελεί βασική ρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και κατοχυρώνει στοιχειώδεις εγγυήσεις για την επιβίωση μεγάλων ομάδων.

Ο πρωθυπουργός έχει επίγνωση αυτής της επιχείρησης κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης. Και στους μεν συνταξιούχους ο πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε με το "αυτή είναι η πίτα", ενώ προς την κοινή γνώμη εμφανίστηκε με ακόμα πιο αυξημένη ευαισθησία και έδωσε την εντύπωση πως κάθε συνταξιούχος έχει και μια... νοσοκόμα στην υπηρεσία του: "Η πολιτική της κυβέρνησης για την τρίτη ηλικία δε συνεπάγεται μόνο συντάξεις. Είναι ήδη γνωστό σε όλους το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, δηλαδή το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών στους ηλικιωμένους στο σπίτι", είπε ο πρωθυπουργός. Η πειραματική εφαρμογή του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" κατέγραψε 188 μοναχικά άτομα στο Περιστέρι και προσφέρθηκε βοήθεια μόνο σε 78! Οι χιλιάδες, δηλαδή, συνταξιούχοι του Περιστερίου, που δεν έχουν να πιουν καφέ ή να κάνουν ένα δώρο στα εγγόνια τους, δεν έχουν πραγματικές ανάγκες, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να επεκταθεί σε πρώτη φάση σε 51 δήμους. Η κυβέρνηση όμως δε θα ξοδέψει ούτε δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα θα αφαιρεθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων και κοινοτήτων και την επιχορήγηση οργανισμών και σχολών κοινωνικής πρόνοιας! Κι όμως! Αυτή την κοροϊδία η κυβέρνηση την εμφανίζει ως "κοινωνική αλληλεγγύη".

Γι' αυτό και ο αγώνας των συνταξιούχων είναι αγώνας υπεράσπισης της ίδιας της κοινωνικής ασφάλισης και συνέχεια στην αλληλεγγύη των γενεών που διασφαλίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ