Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς λογική, αλλά με προκατάληψη

Φταίει η Αποκριά, φταίει η μόλυνση του περιβάλλοντος, φταίει η βλακεία, η κακία, φταίει το κακό το ριζικό μας, "φταίει ο Θεός που μας μισεί", που λέει και ο Βάρναλης. Τι φταίει, άραγε, και θολώνει την κρίση των αρχών, των αρχών, που αρχή ηθική και λογική δε δείχνουν να έχουν και οδηγούνται σε πράξεις τραγελαφικές, αλλά και τραυματικές; Κάθε μέρα και μια είδηση, που αφήνει άναυδο τον αναγνώστη, τον απλό, λογικό, σκεπτόμενο άνθρωπο. Ναι, άναυδοι μείναμε, όταν προχτές διαβάσαμε πως σε κάποια πόλη της Φλόριντας των ΗΠΑ, ένα παιδάκι πέντε ετών, ένα κορμάκι τοσοδά, οδηγήθηκε στην αστυνομία. Ο λόγος; Επειδή "δάγκωσε" - να είχε βγάλει, άραγε, όλα του τα δοντάκια; - και επειδή γρατσούνισε με τα απαλά νυχάκια του το ώριμο, τραχύ και γεμάτο πανάδες χέρι της 50χρονης νηπιαγωγού του. Για την "εγκληματική", την "ανήκουστη" αυτή πράξη, το άτυχο μικρό τσαλαπατήθηκε, ταλαιπωρήθηκε, ανακρίθηκε. Φακελώθηκε για πάντα, εκδόθηκε, μάλιστα, ένταλμα σύλληψης (...) εναντίον του και άφησε τα αθώα τρυφερά του δακτυλικά αποτυπώματα στα εφιαλτικά συρτάρια του αστυνομικού τμήματος. Αλήθεια, πόσα τραύματα άφησε αυτή η τρομερή εμπειρία στην παιδική, άδολη, ψυχή;

Φταίει η Αποκριά, φταίει η τρέλα, φταίει η βλακεία, η ακρίβεια, φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει η Αρχή που μας μισεί, για την είδηση που μας ήρθε σαν κεραυνός από το Ηράκλειο Κρήτης; Ζαλιστήκαμε. Δεν το πιστεύαμε. Αφωνοι μείναμε, να το εξηγήσουμε αδύνατο στάθηκε. "Συνέλαβαν καθηγήτρια εν ώρα μαθήματος για απλήρωτη κλήση 10.000 δραχμών...". Αν είναι δυνατόν! Φαίνεται ότι είναι. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών και τη στιγμή που η καθηγήτρια παρέδιδε το μάθημα των αγγλικών, οι αστυνομικοί "κομάντος" ετοιμάζονταν να ...πραγματοποιήσουν την επιχείρηση διάσωσης του δημοσίου χρήματος ...και να ορμήσουν. Να διασφαλίσουν την τάξη, να επιβάλουν το νόμο, να τιμωρήσουν την εγκληματία, την οφειλέτη ...των δέκα χιλιάδων δραχμών!

Φταίει η Αποκριά; Μα, ατέλειωτη είναι η ευλογημένη; Ολον το χρόνο ευθυμεί, μεταμφιέζεται και διαρκεί. Δέστε με τι τρέλα λειτουργεί... Εδώ και εκεί. Στην Ελλάδα και στην Αμερική.

Από τη μια, μια ελαφριά γραντζουνιά και μια υποτιθέμενη δαγκωματιά ενός μωρού τού καταστρέφουν το μέλλον. Διότι, όσο τραγελαφικό κι αν φαίνεται εκ πρώτη όψεως, είναι μόνον τραγικό αν το καλοεξετάσεις. Το βρέφος αυτό θα θεωρείται πάντα - να είστε σίγουροι - το μαύρο πρόβατο, το υπ' αριθμόν ένα υποψήφιο θύμα για να πέσουν πάνω του όλες οι υποψίες, για όλα τα δεινά. Και φόνος να γίνει μετά από 20 χρόνια, η αστυνομική "μνήμη" θα λειτουργήσει δυνατά. Θα κάνει τις δέουσες ανακλήσεις. Μάταιες οι παρακλήσεις για στοιχειώδη λογική και ευαισθησία. Από την άλλη, έχουμε τις απλήρωτες κλήσεις, τις τρομερές και φοβερές οφειλές ποσών "μυθικών" και τις ανόητες αστυνομικές επιχειρήσεις. Τις αποφάσεις, τις προφάσεις, τις αντιφάσεις των αρχών, που καταστρέφουν το παρόν και ακυρώνουν το καλό παρελθόν μιας γυναίκας. Ετσι, για το τίποτε.

Φταίει η Αποκριά, φταίει η μόλυνση του περιβάλλοντος, φταίει η παράλυση που έχει υποστεί ο ανθρώπινος νους, φταίει ο εκσυγχρονισμός που τρέχει με χίλια στη χώρα μας, φταίει ο άνεμος της ελευθερίας που σταμάτησε, όχι στο Εμπολι, όπως ο Χριστός, αλλά στη Νέα Υόρκη. Ο άνεμος που όταν στήθηκε το άγαλμα της Ελευθερίας σκίρτησε για μια μοναδική φορά. Και από τότε λούφαξε. Εδώ, οι δασκάλες μαθαίνουν ...γράμματα από την αδέκαστη αστυνομική Αρχή, ενώ εκεί, στη μακρινή Αμερική, τα παιδιά από μωρά οδηγούνται από τις δασκάλες τους στην άτεγκτη αστυνομική Αρχή για να συνετιστούν. Ασύδοτοι και ασύλληπτα ...ασύλληπτοι παραμένουν οι βαρόνοι των ναρκωτικών, οι δολοφόνοι, οι καταχραστές, οι οφείλοντες δισεκατομμύρια δραχμές στο Δημόσιο και εκείνοι που καθημερινά μας γρατζουνούν, μας τυραννούν, μας πληγώνουν. Που μας οφείλουν τα πάντα και δεν τους χρωστάμε τίποτε. Τι αναίδεια, τι ντροπή! Φταίει η Αποκριά;

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ