Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς
  • Τα σοβαρότατα εμπόδια που ορθώνει η κυβερνητική πολιτική στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης αναδείχτηκαν στη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε η "Δημοκρατική Ενότητα"
  • Ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα η τακτική της σημερινής δημοτικής αρχής
  • Βέρα Νικολα'ϊδου: Πρέπει να βγουν όλοι στο δρόμο

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους φορείς της παιδείας στη Νίκαια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργάνωσε η "Δημοκρατική Ενότητα". Συζητήθηκεο αντιεκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα ανατροπής του στην πράξη, αν η ίδια η κυβέρνηση δεν τον αποσύρει μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, και καθημερινά μεγαλώνουν. Επίσης στη συζήτηση τέθηκαν και τα ειδικότερα προβλήματα της παιδείας στη Νίκαια, καθώς και η παντελής απουσία της σημερινής δημοτικής αρχής, που όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για τη λύση τους, αλλά, αντίθετα, στηρίζει με κάθε τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης που προκαλεί αυτά τα προβλήματα.

"Διαδηλώνουμε όχι μόνο ενάντια στο νέο νόμο, απαιτώντας την απόσυρσή του, αλλά και για την αναβάθμιση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης",τόνισε η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και υποψήφια δήμαρχος Βέρα Νικολαϊδου,προσθέτοντας: "Οι μόνοι τρόποι που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα μπροστά στην αναλγησία της κυβέρνησης είναι να βγουν οι μαθητές, οι γονείς, οι καθηγητές στους δρόμους".

Αναφερόμενη η Βέρα Νικολαϊδου στα έργα και τις ημέρες της σημερινής δημοτικής αρχής της πόλης και του δημάρχου Βασίλη Τράπαλη υπογράμμισε ότι επί 3,5 χρόνια όχι μόνο δεν έχει δείξει καμία διάθεση να αγωνιστεί μαζί με τους φορείς της παιδείας, αλλά στηρίζει το νέο νόμο, μετέχοντας στα όργανα που έχουν συσταθεί, ενώ παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της "Δημοκρατικής Ενότητας" δεν έχει δεχτεί να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τη στάση του δημάρχου καταδίκασαν όλοι οι μετέχοντες στη συζήτηση.

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που ανέφερε η Βέρα Νικολαϊδου για τα πραγματοποιούμενα έργα κτιριακής υποδομής στην πόλη. Συγκεκριμένα η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" αποκάλυψε ότι τα διατιθέμενα κονδύλια επισκευών σχολείων κάθε χρόνο μειώνονται. Ενώ το 1996 ο ΟΣΚ είχε δώσει 223 εκατομμύρια, το 1997 έπεσαν στα 123 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, όπως επισημάνθηκε, πολλά από τα έργα που εμφανίζει ο Δήμος ότι πραγματοποιήθηκαν είναι, ουσιαστικά, έργα - μαϊμού. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία που παραδίδονται αυτό το διάστημα ή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, είναι σχολεία που ξεκίνησαν πριν το 1995, όταν δήμαρχος ήταν η Βέρα Νικολαϊδου.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Β. Καϊράκης, αφού επισήμανε ότι ο νόμος ψηφίστηκε με μηδέν διάλογο από τη μεριά της κυβέρνησης με τους φορείς της παιδείας τόνισε: "Ο νόμος αυτός είναι 100% ταξικός. Χωρίζει τα παιδιά ανάλογα με το βαλάντιο του μπαμπά". Οπως επισημάνθηκε από διάφορα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νίκαιας: "Η πολιτεία ποτέ δεν είχε καλές σχέσεις ούτε με την εκπαίδευση, ούτε με τον πολιτισμό. Σήμερα το ελληνικό σχολείο δέχεται τον πλέον ενορχηστρωμένο πόλεμο. Αιχμή του δόρατος της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης είναι ο νόμος 2525/97. Με αυτόν επιδιώκεται το ξεθεμέλιωμα όποιων δημοκρατικών χαρακτηριστικών έχει το δημόσιο σχολείο".

Την άμεση κατάργηση του ν. 2525 ζήτησε η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Τζένη Βουρλιώτη υπογραμμίζοντας: "Η πολιτεία δολοφονεί τη μαθητική ιδιότητα, ξεριζώνοντας τα παιδιά από το φυσικό τους περιβάλλον που είναι το σχολείο". Και πρόσθεσε: "Είμαστε μια μικρή χώρα και καλό θα ήταν να είμαστε και μια μορφωμένη χώρα".

Ο σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γ. Βαγενάς, αναφερόμενος στη στάση του δημάρχου Β. Τράπαλη, είπε: "Είδατε πουθενά καμία συμμετοχή του δημάρχου στους αγώνες που γίνονται; Γιατί άραγε; Διότι στηρίζει με νύχια και με δόντια την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή η δημοτική αρχή πρέπει να αλλάξει".

Την απειλή πνευματικήςγενοκτονίας επισήμανε ο συνταξιούχος Λυκειάρχης Α. Πετράκης.Οικογένειες ακόμα και με εισόδημα τριών ή τεσσάρων εκατομμυρίων δε θα μπορούν να βάλουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια, υπογράμμισε, τονίζοντας: "Η στέρηση της δωρεάν παιδείας από το λαό είναι έγκλημα εθνικής προδοσίας. Το λαό τον θέλουν αποβλακωμένο και ημιμαθή". Ο πρόεδρος Δασκάλων και νηπιαγωγών Β. Μίχος κατήγγειλε ότι ο αντινομάρχης Πειραιά για θέματα παιδείας παρακρατά ποσά από τα σχολεία για να τα δώσει επιλεκτικά, κάνοντας πολιτικά παιχνίδια. Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Λαγωνίκας επισήμανε ότι πολλοί από την κυβερνητική παράταξη στα λόγια είναι υπέρμαχοι των αγώνων, όταν όμως φτάνουν στο "διά ταύτα" ακολουθούν τις επιλογές της κυβέρνησης, όπως συνέβη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που ενέκρινε το ν. 2525. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κούλα Κυριακοπούλου τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το δρόμο του αγώνα. "Αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας θα είναι να μην μπορούν να βγάλουν ούτε το λύκειο", είπε. Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ιωαννίδης.

Να σημειωθεί ότι αν και είχε κληθεί δεν ήρθε στην εκδήλωση η αρμόδια αντιδήμαρχος Νίκαιας.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ