Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΠΡΟΣ
Διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η δυστοκία που υπάρχει σε σχέση με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, υποχρέωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να αναβάλει για σήμερα τον οριστικό σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Τις τελευταίες μέρες εντάθηκαν οι παρεμβάσεις διαφόρων ομάδων στο έργο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις αυτές προέρχονται κυρίως από το Δημοκρατικό Συναγερμό, στελέχη του οποίου αξιώνουν να μην απομακρυνθεί ο σημερινός υπουργός Υγείας Σολώμης. Μια άλλη αξίωση του ΔΗΣΥ αφορά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο διεκδικεί επίσης η ΕΔΕΚ του Β. Λυσσαρίδη, ο οποίος υπέβαλε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη, κατάλογο προσωπικοτήτων προκειμένου να επιλέξει το πρόσωπο στο οποίο θα αναθέσει το υπουργείο αυτό. Παρέμβαση, όσον αφορά τον υποψήφιο υπουργό, έγινε επίσης και από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν, επίσης, από πλευράς ΔΗΣΥ, στην υπουργοποίηση του προέδρου του κόμματος "Νέοι Ορίζοντες" Νίκου Κουτσού, ο οποίος, ωστόσο, θα υπουργοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Β. Λυσσαρίδης, πληροφόρησε χθες το πρωί τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με ένα υπουργείο, αυτό της Αμυνας, το οποίο έχει προταθεί στον Α' αντιπρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου. Σε δηλώσεις - ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη - ο Β. Λυσσαρίδης ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση, είπε ότι αυτό έγινε "υπό το φως των ικανοποιητικών διευκρινίσεων στις οποίες προέβη ο κ. Κληρίδης". Για το υπουργείο Παιδείας, ο Β. Λυσσαρίδης, είπε ότι έχει δώσει κατάλογο με ονόματα και επανέλαβε την επιθυμία του να μην τοποθετηθεί κομματικό στέλεχος, αλλά άτομο ευρείας αποδοχής, το οποίο να είναι από εκείνα που εισηγήθηκε η ΕΔΕΚ. Ο κατάλογος αυτός συζητήθηκε σε νέα συνάντηση του Γλ. Κληρίδη με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ χθες το απόγευμα.

Ο Β. Λυσσαρίδης είπε επίσης ότι, η ΕΔΕΚ "δεν είναι συγκυβέρνηση και όπου χρειάζεται θα διαφωνεί και θα ασκεί τον αντιπολιτευτικό της ρόλο".

Εξάλλου, το Πολιτικό Γραφείο του υποψήφιου Προέδρου Γιώργου Ιακώβου, σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι δύο μόνο μέρες μετά την εκλογή Κληρίδη οι ξένοι ζητούν εξόφληση των δεσμεύσεων Κληρίδη σε σειρά από ζητήματα που αφορούν το εθνικό μας θέμα. Η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, προστίθεται στην ανακοίνωση, αποτελεί επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων του Γ. Ιακώβου για τις εκπτώσεις του κ. Κληρίδη, αλλά και τη στάση των ξένων που επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο.

Εφτασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη σήμερα το πρωί. Αργότερα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είπε ότι σκοπός της εδώ άφιξής του είναι να συνεχίσει τις προσπάθειές του για άρση του αδιεξόδου. Τώρα που έληξαν οι εκλογές, είπε, είναι ώρα να πάρουμε το νήμα και να συνεχίσουμε να ψάχνουμε για διευθέτηση στην Κύπρο. Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους που επιδιώκουμε, πώς να ξαναρχίσουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών που άρχισαν τον περασμένο Ιούλη και που δυστυχώς δεν έκαναν ουσιαστική πρόοδο ως αποτέλεσμα των συναντήσεων στις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Οσον αφορά το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Ντ. Χάνι είπε: Φυσικά η Βρετανία έχει εντολή από την Επιτροπή του Λουξεμβούργου να δει αν η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων θα μπορέσει να επιτευχθεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν στις 31 Μαρτίου. Αυτό είναι καθήκον και θα το επιδιώξουμε. Σ' ερώτηση αν θα συναντήσει τον Ντενκτάς, είπε ότι δε νομίζει ότι θα τον δει, αφού έχει δηλώσει στα Μέσα Ενημέρωσης ότι δε θέλει να τον δει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ