Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τίμησαν αυτούς "που πήραν στα χέρια τους την Ελλάδα"

Εκδήλωση για τα 55χρονα της ΕΠΟΝ έγινε χτες στο ΑΠΘ, με τιμώμενα πρόσωπα ΕΠΟΝίτες που ήταν σπουδαστές εκείνη την εποχή

Φόρο τιμής απέδωσε, το βράδυ της Τετάρτης, στους ΕΠΟΝίτες και τις ΕΠΟΝίτισσες η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 55 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής οργάνωσης. Η εκδήλωση που εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού των 80χρονων του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε μέσα στο κατάμεστο, από ΕΠΟΝίτες, αλλά και τους φυσικούς συνεχιστές του αγώνα τους ΚΝίτες, αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Σε ένα αμφιθέατρο που έσφυζε από νιάτα και συγκίνηση οι ΚΝίτες σπουδαστές παρουσίασαν την ιστορία της Κουμμουνιστικής Νεολαίας, ξεκινώντας από τα χρόνια της ηρωικής ΟΚΝΕ, της θρυλικής ΕΠΟΝ και φτάνοντας ως την ίδρυση της ΚΝΕ, μέσα από αφηγήσεις, ποιήματα, θεατρικά μονόπρακτα, και επαναστατικά τραγούδια. Ιδιαίτερη έμφαση, δόθηκε, στους ΕΠΟΝίτες σπουδαστές που "πήραν στα χέρια τους την Ελλάδα", εκείνη την εποχή, ανοίγοντας σχολεία, χτίζοντας γέφυρες, δημιουργώντας Πολιτιστικούς Συλλόγους και εκδίδοντας δεκάδες έντυπα σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν και να εντάξουν αργότερα στους κόλπους τους τη νεολαία.

Τους ΕΠΟΝίτες σπουδαστές της Θεσσαλονίκης τίμησε η Οργάνωση της ΚΝΕ δίνοντάς τους συμβολικά βραβεία για τον ηρωικό, αντιφασιστικό, δημοκρατικό αγώνα των νέων ενάντια στον κατακτητή. Οι σπουδαστές που τιμήθηκαν ήταν η Ευαγγελία Κιούση,ο Θωμάς Παπαγεωργίου,ο Απόστολος Δαμιανίδης,ο Σωκράτης Σιαπέρας και ο Θανάσης Γιανούσης πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η Ευαγγελία Κιούση παραλαμβάνοντας το βραβείο της τόνισε: "Τα χρόνια εκείνα της εποχής χιλιάδες νέοι με οδηγό την ΕΠΟΝ πήραν μέρος στους αγώνες. Δεν μπορεί να μη θυμηθούμε εκείνους που δώσαν τη ζωή τους και τα νιάτα τους και ολοκληρωτικά σ' αυτούς ανήκει η τιμή κι όχι σ' εμάς που ζήσαμε. Θα μείνουν αυτοί που φύγαν στη μνήμη μας και στην ιστορία πάντα νέοι και ηρωικοί. Ποτέ δε θα σβήσει η μορφή τους". Ενώ, απευθυνόμενη προς τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες τους ευχήθηκε να πετύχουν με τους αγώνες τους αυτό που πέτυχε η ΟΚΝΕ, να συσπειρώσει δηλαδή μέσα από την ΕΠΟΝ τους νέους της Ελλάδας. "Να πετύχετε κι εσείς τη συσπείρωση στους τρανούς αγώνες, τους κοινωνικούς αγώνες, μέσα στο μέτωπο το αντιιμπεριαλιστικό, μέσα στο μέτωπο που πρόκειται οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί" τους είπε και τους ευχήθηκε, "να ζήσουν, με την ευόδωση των αγώνων τους, σε μια κοινωνία που δε θα υπάρχει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, σε μια κοινωνία που η μόρφωση θα δίνεται με όλα τα μέσα στους νέους μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ