Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρέστα για τον τζόγο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Χωρίς κανένα πρόσχημα, τόσο ο εκλεκτός της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο προβεβλημένος από το ΠΑΣΟΚ Θρ. Λαζαρίδης έκαναν καθαρό ότι θα επιβάλουν, για λογαριασμό της κυβέρνησης και εξ ονόματος των επιχειρηματιών του τζόγου, τη μετατροπή των δήμων σε παραμάγαζα της μαφίας!

Την κάθετη αντίθεσή τους στο νόμο 2515/97, ο οποίος με το άρθρο 8 προβλέπει τη μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της αρμοδιότητας χορήγησης και ανάκλησης των αδειών διενέργειας "ψυχαγωγικών και τεχνικών παιγνίων", εξέφρασαν οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες που πήραν μέρος σε ημερίδα της ΚΕΔΚΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρισα.

Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - όλων των πολιτικών αποχρώσεων - αρνήθηκαν έτσι τη μετατροπή των δήμων σε "νταβατζήδες του τζόγου", όπως επιχειρεί η κυβέρνηση.

Σκληρό μάθημα πήρε και το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ - στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρός της, δήμαρχος Καλαμαριάς και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θρ. Λαζαρίδης - το οποίο, με προχτεσινοβραδινή του απόφαση, τάσσεται στην ουσία υπέρ της εφαρμογής του νόμου, ζητώντας κάποιες τεχνικής φύσεως τροποποιήσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της μεταφοράς αυτής της "τζογαδόρικης αρμοδιότητας" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τάχθηκαν, εκτός των εκπροσώπων των υπουργείων οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης - ως όφειλαν - μόνο ο δήμαρχος της Αθήνας, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Λάρισας Χρ. Καφφές,εν μέρει ο δήμαρχος Κατερίνης, περιέργως ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και φυσιολογικά ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών που ασχολούνται μ' αυτά τα παίγνια, ενώ όλοι οι άλλοι ομιλητές στην ημερίδα δήλωσαν με έμφαση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πει ΟΧΙ και να μην εφαρμόσει το σχετικό νόμο.

Η αντίδραση αυτή των αιρετών της ΤΑ έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Θρ. Λαζαρίδη - ο οποίος ανέλαβε το βαρύ έργο να υπερασπιστεί στην ουσία το νόμο- αναγκάζοντάς τον να ψάχνει να βρει "τερτίπια" για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και ν' απαντήσει στην κατηγορία περί πολιτικών και άλλων δεσμεύσεων της ΚΕΔΚΕ.

Κυβέρνηση - ΚΕΔΚΕ - επιχειρηματίες, υπέρ

Μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου Λάρισας - ο οποίος δεν παρέλειψε να δηλώσει τη συμφωνία του με τη μεταφορά στην ΤΑ του τζόγου - ο δήμαρχος Αθηναίων κήρυξε την έναρξη της ημερίδας.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Απ. Κοιμήσης,πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις διατάξεις του νόμου και εξέθεσε τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ σε ό,τι αφορά κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις που πρέπει - όπως είπε - να γίνουν.

Αυτές αφορούν κυρίως στη συμμετοχή και αστυνομικών - μαζί με τη δημοτική αστυνομία και το ΣΔΟΕ - στον έλεγχο των καταστημάτων που θα έχουν παίγνια, στην ισχύ του Αυτόφωρου για τους παραβάτες, στη δυνατότητα των δήμων να χωροθετούν τις δραστηριότητες τζόγου, στην αλλαγή του κανονισμού για το είδος των τραπεζιών για παίγνια, στη συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ στην Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή, που θα καθορίζει αν ένα παίγνιο είναι τυχερό ή τεχνικό.

Στα "αιτήματα" του εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ απάντησαν η Αγγελική Βλάχου εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γ. Ξένος εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και ο Π. Γεωργακόπουλος Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ αποτελούν πλαίσιο συζητήσεων για αλλαγές στο νόμο (γιατί όχι άλλωστε, αφού δεν αλλοιώνουν την ουσία του).

Στα ίδια σχεδόν πλαίσια κινήθηκαν οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου του ΣΔΟΕΚ. Δούβη και της ΠΟΕ - ΟΤΑ Οδυσ. Θαλάσση.Και βέβαια του εκπροσώπου των επιχειρηματιών του τζόγου Π. Τσιμογιάννη.

ΟΧΙ από τους αιρετούς

Το συναινετικό κλίμα αντιστράφηκε παντελώς με τις παρεμβάσεις των δημάρχων κι άλλων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Π. Βακαλόπουλος,δήμαρχος Ταύρου, υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέσμια, καλείται να εφαρμόσει ένα νόμο με τον οποίο δε συμφωνεί, τόνισε ότι "σήμερα εδώ πρέπει να δηλώσουμε καθαρά πως ζητάμε την απομάκρυνση όλων των παιγνίων από τους δήμους μας" και δήλωσε ότι ο ίδιος και ο δήμος Ταύρου δεν πρόκειται να ανανεώσει παλιές άδειες ή να χορηγήσει νέες.

Κατά της ανάληψης της αρμοδιότητας τάχθηκε και ο Γ. Μυστακόπουλος,δήμαρχος Αιγάλεω. Ο δήμαρχος Τρικάλων Κ. Παπαστεργίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το νόμο, κατηγόρησε το υπουργείο οικονομικών ότι ενδιαφέρεται μόνο, για να γεμίζει τα ταμεία του κράτους - "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" είπε χαρακτηριστικά - και υπογράμμισε την ανάγκη να περιφρουρηθεί η θεσμική αξιοπιστία της ΤΑ.

Ο Γρ. Καχριμανίδης,δήμαρχος Καλαμπάκας τόνισε ότι οι αιρετοί έχουν υποχρέωση να προστατέψουν την κοινωνία κι ιδιαίτερα τη νεολαία από τον τζόγο κι αναφέρθηκε σε παραδείγματα τραγικών επιπτώσεων που έχει ο τζόγος στους νέους ανθρώπους.

"Ερχόμενος εδώ νόμιζα ότι θα αποφασίζαμε να διώξουμε τον τζόγο από τις πόλεις και τα χωριά μας και άλλα ακούω", είπε ο Γ. Πούλιος πρόεδρος κοινότητας από την Καρδίτσα.

Καταπέλτης ήταν στην παρέμβασή του, ο Κ. Μακρυνόλης,δήμαρχος Βιλλίων και ΓΓ της ΤΕΔΚΝΑ, λέγοντας ότι "το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ έχει πρωτοκλασάτα στελέχη που δε θέλουν να "κοντράρουν" την πολιτεία" κι αναφέρθηκε στην απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ να μη δεχτεί το νόμο.

Με "προφάσεις εν αμαρτίαις" προσπάθησε να απαντήσει - κλείνοντας την ημερίδα - ο Θρ. Λαζαρίδης. "Αν δεν αποδεχτούμε τη μεταφορά της αρμοδιότητας στην ΤΑ θα ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς και η κοινωνία ουδόλως θα ωφεληθεί", είπε. Κι έσπευσε να δηλώσει υπακοή στο νόμο διότι "ζούμε σε ένα κράτος δικαίου". Και όταν οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες ζήτησαν να καταγραφεί η αντίθεσή τους ο κ. Λαζαρίδης απάντησε λέγοντας "δεν είμαστε όργανο για να αποφασίσουμε"...

(ΓΓ της ΤΕΔΚΝΑ, δήμαρχος Ταύρου, Αιγάλεω, Τρικάλων, Καλαμπάκας, δημοτικός σύμβουλος Συκεών Θεσσαλονίκης και Καβάλας, πρόεδρος Κοινότητας της Καρδίτσας)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ